WAINLUX K8 lézer gravírozó és vágó teszt – a legkönnyebben használható gravírozó

Túl egy jó pár gravírozó tesztjén kijelenthető, hogy a WAINLUX K8 messze a legkönnyebben használható gravírozó, már csak azért is, mert teljesen készre szerelve érkezik, de több olyan fejlesztést is eszközölt rajta a gyártó, amelyek által sokkal könnyebben, gyorsabban használható.

Európai raktárról rendelhető, ahonnan gyorsan és vámmentesen érkezik.

 

Webáruházak, itt kapható

AliExpress    Gyártói webáruház    Amazon

Vásárlási útmutató

AliExpress

A gravírozásról dióhéjban

Ha már volt dolgod gravírozóval, akkor ezt a részt nyugodtan ugord át.

A gravírozás (vésés) az a folyamat, amely során valaminek a felületére valamilyen mintázatot “rajzolunk”, vagy esetleg át is vágjuk. Ez történhet mechanikus úton vagy például lézerrel is. A lézer esetén égés vagy legalábbis valamilyen anyagbeli változás történik, hő hatására.

A gravírozóknak számos megvalósításuk van, kezdve a kézi eszközökkel, mint ez is.

 

 

De vannak sokkal komolyabb gépek is, ipari méretekben

 

 

Szerencsére hobbi célra, vagy kisebb méretekben ipari felhasználásra is léteznek megoldások, mint amilyen a WAINLUX K8.

Ilyen a WAINLUX K8

A WAINLUX K8 egy 100%-ban szerelésmentes gravírozó, csak áramot kell neki adni és használható is.

Egy zárt dobozban van, aminek az is előnye, hogy a lézer garantáltan nem juthat ki, mert még az ablaka is lézert blokkoló anyagból készült.

 

Gyártói kép

 

Olyan, amilyennek várjuk

 

Kompakt, 27 x 27 cm és 29 cm magas

 

Mágnesesen záródó ajtaja van, rajta egy lézert blokkoló ablakkal, szóval nyugodtan rá lehet nézni mindig, hogy éppen hogyan áll a gravírozás. A belső magassága nagy és a tárgy asztal magassága változtatható, amire szükség is van, a fókusz beállítása miatt (részletek lentebb).

 

 

Néhány alap kiegészítőt is kapunk


 

Anyagok a kezdéshez

Jellemzők

A gravírozók esetén két fő tényező határozza meg a gépet, a gravírozási méret és a lézer teljesítménye. A WAINLUX K8 13×13 cm felületen képes dolgozni (max. 11 cm magasság), ami azért limitálja az elvégezhető munkákat, de így is számos tárgyat vághatunk, gravírozhatunk vele.

Változattól függően 2.5, 5, vagy 10W ténylegesen leadott teljesítményre képes és a 10W-os 1cm vastag anyagot is át tud vágni, 0.01mm pontossággal.

A teszt során az 5W-os változat 4mm vastag fát is simán átvágta egyetlen körben, több körben pedig vastagabb fát is elvág.

 

 

További jellemzők

  • gravírozás wifin keresztül
  • alkalmazás vezérlés mobiltelefonnal
  • USB csatlakozó
  • légszűrő csatlakozás

Anyagok, amikkel dolgozni tud

Gravírozni tudja többek között

Fa, papír, sötét akril, bőr, ehető dolgok, acél, fémek, kő, tükör, stb.

Tükröződő felületeket is tud gravírozni, ha valamivel maszkolásra kerül, például alkoholos filccel, vagy körömlakkal.

Vágni tudja többek között

fa, papír, sötét akril, bőr, szövet, ruha, stb., fémet nem.

 

Füst elszívó, légtisztító

A lézer gravírozás örök problémája a keletkező füst, amivel nincs gond, ha szabadtéren használjuk, vagy nem olyan helyen van, ahol éppen vagyunk és megoldott a jó szellőzés.

Ehhez a gravírozóhoz viszont lehet kérni egy elszívót, amiben komoly szűrő is van a káros anyagok, füst kiszűréséhez.

 

Gyártói kép

 

Egy flexibilis cső és egy tápegység is tartozik hozzá

 

A gravírozón van egy kimenet, oda kell csatlakoztatni a csővel és lényegében ennyi. 3 sebesség fokozatban tudja a keletkező füstöt elszívni.

 

 

Egy kocka van benne, amely egy masszív szűrő több különböző anyagból összeállítva, amit időnként cserélni (kijelzi, hogy mikor aktuális a csere).

 

 

A szabadba jutó füst mennyiségét drasztikusan csökkenti – aki valaha gravírozott éghető anyagot az tudja, hogy zárt (de még szellőztetett) helységben is nagyon gyorsan kellemetlen szag tud lenni.

Ezzel viszont egy nem túl hosszú, nem erős gravírozás során alig érezhető szag jut ki csak belőle. De azért az igazsághoz az hozzátartozik, hogy nem végez 100%-os szűrést, de érzésre (és mérve) olyan 80-90%-át kiszűri.

Főleg vastag fa vágásánál jut ki több szennyeződés, de a szűrő nélkül az elviselhetetlen lenne, állna a füst zárt térben, azzal viszont bár érezhető, de messze elviselhetőbb, nincs látható füst. Persze ilyen esetben szellőztetés azért erősen javasolt.

Beüzemelés

A beüzemelése annyi, hogy a fókuszt be kell állítani, amihez az oldalán van egy nagy, tekerhető kerék.

 

 

Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a lézer mellett van egy lehajtható fém rúd és addig kell mozgatni a tárgy asztalt, míg a rajta lévő tárgyhoz ér.  Ennyi, pillanatok alatt beállítható a fókusz.

 

A tárgyak pozicionálása

A gravírozásnál a tárgyak pozícionálása mindig egy extra feladat, mert az egy dolog, hogy a szerkesztő programban beállítjuk, hogy hol gravírozzon, viszont a tárgyat pontosan oda kell elhelyeznünk, ahol a program alapján lennie kell és ez azért nem annyira egyszerű.

Ehhez ad nagy segítséget a WAINLUX K8 gravírozó, mert kamera van benne. Szóval csak betesszük, amit gravíroznánk, készítünk egy képet a programmal és magára a tárgyra rajzolhatunk, helyezhetünk el kész grafikát és vizuálisan látjuk, hogy hova kerül magán a tárgyon.

 

 

Annyi, hogy némi beállítást igényel akkor, ha átállítjuk a fókusz távolságot, mert ilyenkor a kamerát által adott kép változik (hiszen távolabb lesz tőle a tárgy asztal és maga a tárgy).

 

Gravírozás, vágás, vezérlés

A CutLabx szoftver tartozik hozzá, amely tudja, amit nagyon kell, de azért vannak nála profibb szoftverek és vannak fura hiányosságai, például nincs visszavonás (??), viszont folyamatosan fejlesztik. Alternatív szoftverek is használhatók (de akkor a kamera nem áll rendelkezésre).

Ami jó, hogy USB-n keresztül vezetékkel és wifin vezeték nélkül is lehet használni. Illetve a kamera használatához mindenképpen wifin kell használni.

 

 

Működés közben

Használat alkalmazással


Az aktuális trendeknek megfelelően mobil alkalmazással is használható, de azért számítógéppel kényelmesebb és több funkciót is ad.

 

 

Gravírozási minőség, vágás

A gravírozási minőség egy jól működő gravírozó esetén nem a gravírozón, hanem a beállításokon, grafikán, anyagon múlik. Ha ezekkel gond van, akkor maga a gravírozó lehet a világ legjobbja is, akkor sem produkál jó eredményt.

Mivel a teszt alanya jól működik, így jelen esetben is beállítás, illetve alapanyag kérdése.

Gravírozás

Gravírozni nem csak a tipikus fát, hanem fémet, üveget is lehet vele.

 

 

 

Festék leégetésével is készíthetünk látványos dolgokat

 

Hála a kellően erős lézernek vágni is lehet vele hatékonyan. A teszt alanya ugyan csak 5W-os, de már azzal is gond nélkül el lehet vágni 5mm vastag fát is, akár egyetlen körben. Több körben pedig vastagabbat is.

 

 

 

 

Nagy előnye a lézer vágásnak, hogy az olyan dolgok is könnyen vághatók vele, amik egyébként kézzel rendkívül nehezen.

 

 

Bőrt, szövetet is lehet vágni vele

Összegzés

Az kétségtelen, hogy a WAINLUX K8 több ponton is jobb, mint egy átlagos lézer gravírozó, de alapjában, mint gravírozó is remekül helytáll.

Könnyen megoldható vele a puha anyagok mellett a keményebb fémek, üveg gravírozása is, de vágáshoz is tökéletes, hiszen akár 1cm vastag fa is elvágható vele.

Ami viszont nagy extra, az a kamera, amellyel sokkal gyorsabban és pontosan elvégezhető a tárgyak pozícionálása.

Valamint opcionálisan kérhető hozzá légtisztító, ami rengeteget segít benti használat esetén.

Szóval összességében nagyon szimpatikus gravírozó, de a gravírozási mérete adott, ami vagy elég valakinek, vagy nem és a szoftverén is van még mit fejleszteni.

 

Webáruházak, itt kapható

AliExpress    Gyártói webáruház    Amazon

Vásárlási útmutató

AliExpress

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .