Miért érdemes külföldről rendelni?

Hogy miért érdemes külföldről rendelni, az két szóban összefoglalható: ár, választék.A külföldi árak érthető okokból jellemzően jobbak a magyar áraknál. Hogy mennyire jobbak az nagy mértékben függ attól, hogy milyen termékről van szó. Különösen a kisebb dolgok, kütyük esetén van óriási különbség, hiszen számos külföldi (főleg kínai) webáruházból rendelhetünk ingyen szállítással, vagy nagyon kedvező szállítási költséggel, így még az sem növeli a fizetendő összeget. De jellemző számos elektronikai termék esetén is a jelentős árkülönbség.

Persze megesik, hogy nincs nagy különbség a magyar és külföldi árak között, ezért mindig célszerű utánanézni a magyar árnak is (ha az adott termék megvehető Magyarországon).

A választék viszont nem is kérdéses, ha valaki hajlandó külföldről rendelni, akkor összehasonlíthatatlanul nagyobb kínálatból rendelhet. Ráadásul főleg a kínai webáruházakban találni adott problémára, igényre millió ötletes megoldást.

Vannak persze hátrányok is.

Az egyik a szállítási idő, ami főként ingyenes szállítás és kis értékű termék esetén tud hosszúra nyúlni, tipikusan több hétre, de van hogy 2, ritkán 3 hónapra is. Természetesen ha valaki hajlandó többet fizetni (1-2000 Ft-tól felfele), akkor ez az idő erősen csökkenthető, akár 3-5 munkanapra is. Alapvetően minél drágább a szállítás, annál gyorsabb.

A másik probléma a garancia, illetve panasztétel, hiszen ilyen esetben a magyar törvények nem védenek, ami azért kellemetlen, ha sikerül belefutni egy problémás esetbe nagy értékű rendelésnél. Viszont van sok megbízható külföldi webáruház, akik komolyan veszik a garanciát és a panaszok kezelését, tőlük érdemes rendelni. Itt találsz ilyeneket: tesztarena.hu/vasarlas-kulfoldrol

Persze még a megbízható webáruházak esetén is előfordul probléma, de ez annyira nem meglepő, hiszen adott esetben a világ másik feléből érkezik és 5-10 kézen keresztül megy a küldemény, mire célba ér. És mivel még mindenhol főleg emberek dolgoznak, így bárhol megeshet egy hiba. De ez egy Magyarországon történő vásárlás esetén is ugyanúgy lehetséges.

Két szabály betartásával minimalizálható a kockázat: megbízható webáruházból rendelj és ne csomagkövetés nélkül. Csomagkövetés nélkül csak olyan esetben, ha kis értékről van szó és nem fáj (annyira) ha nem kapod meg.

A garancia intézése is komplikáltabb, hiszen ha vissza kell küldeni a világ másik felébe, akkor azért az drágább lesz. Bonyolultabb nem igazán, ma ez már nem probléma. Viszont vannak olyan webáruházak, amelyek adott esetben egy fényképes, videós igazolást is elfogadnak a hibáról és ilyenkor nem kell visszaküldeni. De ez nem mindenhol lehetséges és nem is minden esetben. A Visszaküldés költségét van, hogy vissza is fizetik, webáruház és eset függő. Ugyanez igaz az elállásra is, az is létezik tipikusan mindenhol.

Mennyibe kerül visszaküldeni?

Attól függ, hogy hova kell visszaküldened. Legyen most ez Kína.Nézzünk pár példát!

A Posta egy 0.5kg-os csomagot ajánlott, elsőbbségi levélként, 50 000 Ft-os értéknyilvánítással 7 860 Ft-ért juttat el egy kínai címre.

Ugyanez értéknyilvánítás NÉLKÜL 3 610 Ft. De az értéknyilvánítás védi a küldeményt, ha elveszik, akkor a teljes értéket megtéríti a Posta.

Látható tehát, hogy annyira nem veszélyesen drága.

Posta csomagszállítás

Egy példa: 30 x 12 x 20 cm méret, 0.5kg alatt. Postacsomag: 13 195 Ft, EMS Print: 7 220 Ft, EMS Pack: 13 120 Ft. Értéknyilvánítással még drágább.

De itt találod a díjkalkulátort.

Persze számos futár is szállít Kínába is, a futarlista.hu jó kiindulópont lehet.

Összességében nincs probléma a visszaküldéssel, de számolni kell a magasabb költséggel és a hosszabb idővel.

Mi a helyzet a vámmal?

Ezt olvasd el és mindent érteni fogsz: tesztarena.hu/mennyi-a-vam-mit-kell-tudni-rola

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .