Honor Band 4 Running Version teszt – hasznos társ a futásnál

Nemrég jelent meg a Honor Band 4 a Huawei-től, két változatban: egy általános okos, fitnesz karkötő és egy olcsóbb (kb. 6-7000 Ft) Running Version nevű változat is, amelyben nincs pulzusmérő és kisebb a kijelzője, viszont cipőre is feltehető (de karon is viselhető) és futás során nagy mennyiségű különböző fontos adatot gyűjt. Jelen teszt alanya a Running Version és egy olvasói teszt, nagy köszönet érte! Egyébként Running Edition néven is lehet vele találkozni.

 

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

 

Tartalom - kattints a gombra

Kicsomagolás

Korrekt csomagolásban érkezett, amely jól védte a karkötőt.

A csomag tartalma:

  • a karkötő
  • használati útmutató
  • töltő
  • cipőre erősíthető tartó
  • csuklóra tehető szíj

Külső, minőség

Külsőleg nem különbözik egy átlag okoskarkötőtől:

 

 

Jelenleg piros és zöld színekben érhető el, de később elvileg több szín is elérhető lesz:

 

Az anyaghasználata jó, a szíj anyaga szilikon, hosszabb távon viselve (akár este) sem kényelmetlen és észrevétlen marad. A cipőre történő rögzítéshez külön tartó szükséges, amely szorosan tartja a cipőn. Összességében jó minőségű és vízálló 50 méterig, így nyugodtan úszhatsz is vele.

Funkciók hagyományos okoskarkötő módban

A Honor Band 4 Running Version elsősorban a futásra koncentrál, így például pulzust, vérnyomást nem mér, de azért van számos hasznos funkciója.

Fitnesz, sport és egészség funkciók
Lépésszámlálás, megtett távolság mérés, elégetett kalória

Értesítés funkciók
Bejövő hívás jelzése, alkalmazás értesítések és SMS értesítés, bejövő üzenetekről értesítés. De csak ezek tényét jelzi, tehát nem írja ki az üzenetet, vagy a konkrét hívót!

Egészség funkciók
Mozgás emlékeztető, alvás minőség megfigyelése

Egyéb
Ébresztőóra, idő, dátum kijelzés

Funkciók futó módban

Egyértelműen a futó mód az, amiért megéri megvenni, nem a karkötő mód. A futás során seregnyi hasznos adatot gyűjt, egy 6 irányban, 97% pontossággal érzékelni képes szenzor által. Ilyen adatok például: lépéshossz, lépések száma, sebesség, megtett távolság, talajérintési idő, átlagos földet érési ütés, átlagos lábfej befordítási szög, átlagos térdhajlítási szög, talajfogási minta. Viszont a magasságot úgy tűnik nem méri.

 

 

Ezek nem csak a teljesítmény mérése szempontjából fontosak, hanem az egészség védelme miatt is, különösen a talajfogási minta, hiszen a stabil, hatékony és jó futás követelménye az, hogy a talaj érintése a talp első, lábujjak utáni részével történjen, ne sarokkal, ami az ízületekre is jóval károsabb. Ez persze nem mindig kivitelezhető, például hegyi futásnál, de sík talajon igen, így fontos jelzést ad a karkötő.

De nem csak mér, hanem javaslatokat is ad, szerencsére magyar nyelven. Hobbi futók számára nagyon hasznos, segít kivédeni a sérüléseket és a nem megfelelő futásból eredő ízületi károsodásokat. De magasabb szinten is hasznos tud lenni, mert az edzőt ugyan nem váltja ki, de azért számos hasznos adatot ad.

A cipőre egyébként egyszerűen feltehető, nem kell kifűzni sem, így ha elfelejtenéd feltenni, akkor nem kell ki és bekötni a cipőt, hogy feltedd. Futás közben is stabilan tartja a tartója.

Használat, szoftver

A Honor Band 4 Running Version valódi operációs rendszerrel (mint amilyen pl. az Android Wear) nem rendelkezik, a firmware felelős a működéséért,

Tartozik hozzá egy mobil alkalmazás is (Android és iOS), amellyel hatékonyabban használható. Bizonyos funkciók használhatók mindenféle extra eszköz nélkül is, mint például a lépésszámláló. Az összegyűjtött adatok aztán később szinkronizálhatók a mobiltelefonnal, tablettel. Az alkalmazás beszerezhető a használati útmutatóban lévő QR kódot beszkennelve, vagy az alábbi linkeken.

Android: letöltés
iOS: letöltés

A karkötőt az alkalmazáson keresztül kell társítani.

Az alkalmazást folyamatosan frissíti a Huawei és már most is egész kiforrott, jól használható. Ugyanakkor az első beüzemelés pár extra lépést is megkíván, amivel nagy gond nincs, mert mindig mindent közöl az alkalmazás, de kicsit hosszadalmasabb, mint lenni szokott.

Automatikusan felismeri, hogy csuklón vagy a cipőn van és vált a módok között. Saját GPS-e természetesen nincs, ha lenne, akkor az ára minimum a duplája kellene legyen, ezért futás esetén figyelni kell, hogy a telefonon a GPS be legyen kapcsolva, mert úgy tűnik, hogy akkor gyűjti az adatokat, de valamiért nem kerül át az alkalmazásba.

Képes az alvás figyelésére is, de sajnos nem tökéletes, téved is néha. Tipikus esete, ha fekve, nagyjából mozdulatlanul tevézel, azt alvásnak veheti.

 

Kijelző

Az OLED kijelző mérete csak 0.5″ és egyetlen színnel (fehér) jelenít meg mindent. Alapvetően ezzel nincs gond, de a kijelző egyes elemei emiatt aprók, mint például a dátum. Látható, de lehetne nagyobb is, csak hát ekkora kijelzőn sajnos limitált a hely. A kar felemelését felismeri, ilyenkor automatikusan bekapcsol a kijelző. Amúgy maga a kijelző rendben van, megfelelő a fényerő, de ahogy lenni szokott napfényben egy kis extra fényerő elkelne.

A kijelző egy ponton érzékeli az érintést, tehát nem teljes érintőkijelző. Angol nyelven jeleníthetők meg az információk a kijelzőn de ennek semmilyen hátránya nincs a gyakorlatban, mert nincs mit olvasni rajta, mindent ikonokkal jelenít meg. Az alkalmazás pedig magyar és az a lényeg.

Üzemidő

Az akkumulátor kapacitása meglepően nagy egy karkötőhöz képest, 210mAh. Ez a gyártó szerint maximum 21 napos üzemidőt ad neki, amely nyilván erősen függ a használat gyakoriságától, de alapvetően sokáig használható egy töltéssel.

Összegzés

Ha hagyományos okoskarkötőként vennéd meg és futásra nem használnád, akkor ne tedd, válaszd inkább a másik változatot. Viszont futáshoz nagyon jó választás, rengeteg adatot gyűjt, elemez, tippeket ad. Mivel az ára igen alacsony (6-7000 Ft), így nem is kérdés, hogy megéri beruházni rá. Ráadásul bár limitált funkciókkal, de hagyományos okoskarkötőként is használható, a minősége pedig jó, nem valami olcsó gagyi és sokáig bírja egyetlen feltöltéssel. A kijelzője lehetne nagyobb, egyes információk elég aprók a kezdő képernyőjén (mint például a dátum).

 

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..