HAYLOU Solar Plus okosóra teszt – nagyon olcsó, igényes és AMOLED a kijelzője

Ma már egyáltalán nem drágák az AMOLED okosórák, amire jó példa a HAYLOU Solar Plus is, hiszen most csak 17 000 Ft. De ennyiért nem csak AMOLED kijelző, hanem a szokásos funkciókon kívül például bluetooth hívás is jár.

Az ingyenes “Duty Free Shipping” szállítási móddal vámmentesen érkezik.

 

Nem működik a vásárlás? Próbáld itt  | Vásárlási útmutató

A doboz tartalma

A szokásos dolgokat kapjuk:

 • óra
 • a töltőkábel
 • a használati útmutató

 

Töltő (mint általában) természetesen nincs, de bármely telefon, vagy univerzális töltővel tölthető.

Dizájn

A dizájn könnyedén nevezhető kiválónak, hiszen szép, pont jó méretű és az anyaghasználata tökéletes, az óraház erős.

IP68 szinten vízálló, vagyis ami a napi használat során víz érheti, azt elbírja.

 

Gyártói képek

 

Ezüst színben is elérhető

 

A valóságban is ilyen

 

Két gombja is van, amelyekből az egyik forgatható és a szíj cserélhető.

 

Masszív és szép óraház

 

45mm az átmérője és 11mm vastag (12.5mm a szenzor dudorral együtt). Könnyű, csak 50 gramm szíjjal együtt és a gyári szíja is kényelmes (de egyébként szabványos a rögzítése, szóval nem gond a cseréje).

 

 

A forgatható gombhoz tartozik funkció is, például görgethető vele a menü, állítható a hangerő, stb.

Kijelző

Az érintőkijelzője szép nagy, 1.43″ méretű nagyon nagy, 466 x 466 pixel felbontással és AMOLED. Az AMOLED kijelző és ez a felbontás igen szép képet eredményez és oldalról nézve sem torzul.

Nem elhanyagolható előnye az AMOLED kijelző sajátossága, ami az, hogy csak egy egész kis része is bekapcsolható, szemben az LCD kijelzőkkel, amik akkor is teljes felületükön be vannak kapcsolva, ha csak 1 pixel jelenik meg rajtuk.

Ennek az akkumulátor időre hatása van, hiszen így az értesítések megjelenítése kevesebb energiát használ.

A fényereje jó, kint is látható és fokozatmentesen beállítható (de saját maga nem képes szabályozni a fényviszonyokhoz képest). Bent már 20-40% is elég.

Ahogy az lenni szokott, az óralap változtatható és a csukló felemelésére a kijelző bekapcsol, ha nincs kikapcsolva ez a funkció.

A kijelző bekapcsolva tartásának ideje beállítható: 5, 10, 15, 20, 25, 30 mp.

Always on kijelzőAz AMOLED kijelzők előnye az úgynevezett always on mód, amely esetén a kijelző egy kis része mindig bekapcsolva tartható anélkül, hogy az óra gyorsan lemerülne.

Jelen esetben a kijelzőn megjelenik az idő, a lépések száma, a töltöttség és üzenetek, értesítések száma is.

 

Letölthető óralapok

Az alkalmazáson keresztül viszonylag sok óralapot tölthetünk le és vannak egész jók is.

 

 

Néhány óralap reagál az érintésre, például megérintve a pulzust megnyitja a pulzusmérőt.

Csináld magad óralapok

Lehetőséget ad óralapok készítésére egyszerűen, amelyhez csak egy tetszőleges képet kell kiválasztanunk (vagy készítenünk fotózva) és beállíthatjuk a színt.

 

Funkciók

Fitnesz, sport és egészség funkciók
Folyamatos pulzusmérés, véroxigénszint és stressz szint mérés, lépésszámlálás, megtett távolság mérés, elégetett kalória, sportolás nyomon követése

További egészség funkciók
mozgás emlékeztető, alvás minőség megfigyelése

Értesítés funkciók
Bejövő hívás jelzése, alkalmazás értesítések és SMS jelzése, bejövő üzenetek kijelzése, bluetooth hívás

Egyéb
Ébresztőóra, idő, dátum kijelzés, időjárás, stb.

 

Az óra rendszere

Az óra rendszere szokásos, vagyis fel, le, jobbra, balra mozdulatokkal és érintésekkel, valamint a gombbal használható. Jól néz ki, igényes.

A kezdőképernyőn lefele húzva érhetők el a gyorsbeállítások, felfele az értesítések, jobbra, vagy balra a widgetek (időjárás, pulzus, stb.), felső gombbal a menü, alsóval a sportolás nyomon követése indítható el.

 

A hozzá tartozó mobil alkalmazás

A Haylou Fun alkalmazás tartozik hozzá, amely igényes, átlátható felületet ad, de magyarul nem tud. Illetve a beüzemelés során volt egy kis probléma, Magyarországot régióként kiválasztva nem sikerült a regisztráció, csak Kínát választva.

 

Pulzusmérés

Az okosórák, aktivitásmérők egyik legalapvetőbb funkciója a pulzusmérés és a HAYLOU Solar Plus esetén sem kell ezt nélkülöznünk.

A nyugalmi pulzust pontosan méri (amikor a viselője nem mozog), ha téved is, akkor sem többet, mint 1-2 szívverés per perc. Bár hamar adhat egy értéket, érdemes tovább várni, mert idő kell a pontos pulzus méréshez.

A pulzus gyorsabb változását némi lemaradással, de követi.

Az összehasonlítás alapja egy pulzoximéter és egy EKG mellkaspánt.

Bekapcsolható a folyamatos pulzusmérés, amely esetén 10 percenként megméri a pulzust és persze visszanézhető.

 


Véroxigénszint mérés

Külön piros fényű szenzorral méri a véroxigénszintet.

A véroxigénszint azt mutatja meg, hogy a vörösvértestek a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 96-100% a normális, az alatt (és különösen 95 alatt) megfontolandó a kivizsgálása, 88 alatt pedig orvoshoz kell fordulni. Számos betegség esetén csökkenhet a véroxigénszint, így jó tisztában lenni az értékével.

Tipikusan ugyanazt mérte, mint a kontrollt képező pulzoximéter, de ha volt eltérés, akkor nem több, mint 1%.

Nagyon fontos, hogy véroxigénszintet csak a szíjat szorosra húzva, mozdulatlanul lehet pontosan mérni, különben hülyeséget mérhet.

Bekapcsolható a folyamatos véroxigénszint mérés, de csak alvás közben mér, mert akkor viszonylag mozdulatlanok vagyunk (a mozgás komolyan befolyásolja a mért értéket).

 

Stressz szint mérése

Méri a stressz szintet is, jórészt valószínűleg a pulzusra alapozva.

 

Lépések számolása

Normál, lassabb, gyorsabb mozgás esetén is jellemzően 90%, sőt, 95% és akár afeletti pontossággal számolja a lépéseket, még nem mozgó kézzel is, vagyis a lépések számolása igen pontos.

Némi folyamatos mozgás szükséges ahhoz, hogy számolni kezdjen, annak érdekében, hogy elkerülje az egyéb mozdulatok lépésként beszámítását.

A napi lépések száma az órán is visszanézhető, az alkalmazásban pedig napra lebontva is.

 

Értesítések, üzenetek, hívások

Képes megjeleníteni a hívásokat, SMS-eket, alkalmazás értesítéseket magyar ékezetes betűkkel és bármely alkalmazásét, jól olvashatóan (a hangulatjeleket viszont nem).

 

Bármely alkalmazás értesítése átküldhető

 

Nagyon fontos, hogy a telefon ne lője le az alkalmazást memória vagy akkumulátor kezelés okán – ez az egyik leggyakoribb probléma minden gyártó esetén.

Alvás figyelése

Az alvás megfigyelése jól sikerült, jellemzően elég pontosan eltalálja az alvás kezdetét és a végét, valamint részletekkel is szolgál.

 

Napra lebontva visszanézhető

Sportolás nyomon követése

105 sportot és mozgásformát támogat, köztük: futás, séta, kerékpározás, stb.

Sportolás során több adatot rögzít(het):

távolság
sebesség
pulzus
stb. sporttól függően

 

 

GPS nincs benne, de a telefon GPS-ét képes hasznosítani és ilyenkor mint pulzusmérő szolgál. De magán az órán is megjelenik a megtett távolság és elérhető a lejátszás vezérlés is, valamint az aktuális időt is mutatja.

Nem sport okosóra, de alapvetően ami hobbi szinten kell, azt tudja.

 

Bluetooth hívás

Lehetőséget ad arra, hogy az óráról telefonáljunk bluetooth-on keresztül, mint egy hordható headsettel. Hívások fogadására és indítására is lehetőség az órával, amihez 30 telefonszámot importálhatunk.

 

 

A minősége amúgy OK, de a mikrofon lehetne érzékenyebb, mert viszonylag közel kell lennie ahhoz, hogy normálisan hallható legyen.

Ne zavarj mód (DND)

Van ne zavarj mód (DND) és időzíthető, vagyis beállítható, hogy például alvás közben ne rezegjen (de bármikor bekapcsolható).

 

További funkciók

 • stopper
 • időzítő
 • ébresztés, emlékeztető
 • stressz szint figyelés (kikapcsolható), érzelmi állapot
 • kérhető figyelmeztetés, ha sokáig nem mozgunk (adott időszakra bekapcsolható)
 • légző gyakorlatok
 • számológép
 • időjárás: megmutatja az aktuális és napi minimum, maximum hőmérsékletet, valamint az időjárás jellegét is. A helyszínt GPS alapján veszi.
 • lejátszás vezérlés (sajnos automatikusan bezáródik egy idő után)

Akkumulátor, üzemidő

Az akkumulátor kapacitása 280 mAh, amely maximum 20 napos üzemidőt ad, de intenzívebb használat esetén ez kevesebb, átlagosan 7 nap.

Ezt a teszt során úgy alakult, hogy ha minden funkció és always on kijelző is aktív, akkor 2 napig bírta egy feltöltéssel.

Ugyanez, csak az always on kijelzőt kikapcsolva 12 napnyi üzemidőt adott.

Összegzés

A HAYLOU Solar Plus tényleg jó példa arra, hogy ma már egy szép AMOLED okosóra is lehet nagyon olcsó, hiszen a 17 000 Ft semmiképpen nem mondható drágának.

Minden alapvető funkciót tud, ami egy ilyen jellegű óra esetén felmerül, vagyis pontosan méri a pulzust, a véroxigénszintet külön piros fényű szenzorral, pontosan számolja a lépéseket.

Az értesítéseket, üzeneteket ékezettel együtt jeleníti meg (bármely alkalmazásét), valamint jelzi az SMS-eket, hívásokat is – extraként van bluetooth hívás, forgatható gomb.

A árát mindenképpen megéri még úgy is, hogy az alkalmazás angol és a fényerőt nem tudja magának beállítani automatikusan a környezethez képest (valamint a mikrofonja lehetne érzékenyebb is).

 

Nem működik a vásárlás? Próbáld itt  | Vásárlási útmutató

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .