Haylou GST okosóra teszt – nagyon olcsó, mégis jó

A Haylou GST a gyártó egyik új, nagy kijelzős okosórája minőségi fém házzal, de mégis könnyű és vékony kialakítással. Amit elvárunk, azt tudja, hiszen vannak letölthető óralapok, véroxigénszint mérés, pulzusmérés, lépésszámlálás, alvás figyelés, időjárás, stb.

Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide

Ez van a dobozban

A doboz tartalma a szokásos:

 • óra
 • töltőkábel
 • használati útmutató

Töltő (mint általában) természetesen nincs, de bármely telefon, vagy univerzális töltővel tölthető.

 

Külső

A Haylou GST tökéletes választás azoknak, akik nem kedvelik a vastag és / vagy nehéz okosórákat, hiszen egy könnyű, vékony okosóráról van szó.

Nem mellékesen bár úgymond semmi extra, négyszög alakú okosóra egy gombbal, de jól néz ki, masszív fém óraháza van.

 

 

Gyártói képek

 

 

A valóságban is ilyen

 

Egy gombja van és jó minőségű, erős fém óraháza

 

 

Gyárilag szilikon szíja van, de cserélhető

 

Az óraház normál méretű, 45 mm magas, 36 mm széles és a szenzor dudor nélkül csak 10.4 mm vastag (az még egy minimálisat ad hozzá).

 

 

Szenzorok az alján

 

Könnyű, a tömege szíjjal együtt csak 50 gramm


 

Csukló montázs

Vízálló

Vízálló, IP68 szinttel, így tartósan víz alatt nem lehet, de persze a napi víz terhelést elviseli (pl. kézmosásnál ráfröccsenő nagy mennyiségű víz).

 

Kijelző

Az érintőkijelzője egész nagy,  1.69″ méretű, 240*280 pixel a felbontással, aminél lehetne kicsit nagyobb felbontású is, de még OK.

A betekintése szöge viszont kifejezetten jó, erősen oldalról nézve sem torzul a megjelenített kép.

A fényereje 4 lépésben is beállítható (de saját maga nem képes szabályozni a fényviszonyokhoz képest).

 

 

Ahogy az lenni szokott, az óralap változtatható és a csukló felemelésére a kijelző bekapcsol, ha nincs kikapcsolva ez a funkciót, mert egyébként kikapcsolható.

A kijelző bekapcsolva tartásának ideje beállítható: 5 / 10 / 15 mp

Letölthető óralapok

Az alkalmazáson keresztül további óralapokat tölthetünk le, jelenleg 30 darabot, amivel nem dönt rekordot, de legalább vannak óralapok.

 

Csináld magad óralapok

Lehetőséget ad óralapok készítésére egyszerűen, amelyhez csak egy tetszőleges képet kell kiválasztanunk (vagy készíthenünk fotózva) és választhatunk, hogy mi legyen a szöveg színe. És ennyi, szóval még kicsit kezdetleges, de működik.

 

Funkciók

Fitnesz, sport és egészség funkciók
Pulzusmérés, véroxigénszint mérés, lépésszámlálás, megtett távolság mérés, elégetett kalória, sport módok (futás, séta, stb.)

További egészség funkciók
Mozgás emlékeztető, alvás minőség megfigyelése

Értesítés funkciók
Bejövő hívás jelzése, alkalmazás értesítések és SMS jelzése, bejövő üzenetek kijelzése, hívás jelzése és visszautasítása

Egyéb
Ébresztőóra, idő, dátum kijelzés, időzítő, stopper, zene távirányító, időjárás, stb.

 

Az óra rendszere

Az óra rendszere alapvetően a szokásos, vagyis fel, le, jobbra, balra mozdulatokkal és érintésekkel, valamint a gombbal használható (vissza funkció, kijelző bekapcsolása).

A kezdőképernyőn lefele húzva érhetők el a gyorsbeállítások, felfele a menü, jobbra, vagy balra a widgetek. Vagyis az üzenetek visszanézéséhez a menübe kell elvándorolnunk, ami nem a legjobb megoldás annak, aki sok üzenetet kap és gyakran kell visszanéznie, valamint a widgetek nem módosíthatók.

 

 

Alapvetően tudja, amit elvárunk, de ez már nem a gyártó első okosórája és egy kicsit több szoftveres fejlesztés azért elférne.

Senki nem várja, hogy például Amazfit, vagy Huawei szintű legyen már most, hiszen sokkal nagyobb gyártókról van szó, akik sokkal régebb óta fejlesztenek okosórát, de azért mindig jöhetne pár újdonság, mert amúgy viszonylag jó tempóban érkeznek a Haylou okosórák, de szinte változatlan szoftveres háttérrel.

Sejthetően a gyártó első körben szeretné lefedni az összes tipikus okosóra igényt (kerek, négyszög, AMOLED, GPS, stb.), de azért némi szoftveres fejlesztés jól jönne (módosítható, saját magunk által felépíthető óralapok, módosítható rezgés a különféle dolgokhoz, módosítható widget sorrend, esetleg módosítható menü sorrend, stb., vannak azért hasznos dolgok).

A hozzá tartozó mobil alkalmazás

A Haylou Fun alkalmazás tartozik hozzá, amely egy kellemes felületet ad, viszont magyarul még nem tud. Univerzális alkalmazás, a gyártó fülhallgatóival és okosóráival is használható.

 

 

 A beállítások

 

Fontos, hogy futhasson a háttérben, a telefon ne lője le, mert az különféle problémákat okoz.

Pulzusmérés

Jelenleg ha nagyon pontos pulzus mérést szeretnénk, akkor az EKG alapú mellkasövek a legjobb választás, hiszen nem túl zavarók zavarók és rendkívül pontosak, ráadásul nagyon gyorsan reagálnak a pulzus változásra.

De azért már a fény alapú (PPG) szenzorok – amelyek az okosórák, aktivitásmérők alapvető szenzora – is nagyon pontos eredményt adnak nyugalmi pulzus esetén (amikor nem mozgunk és ezáltal a pulzus állandónak mondható).

Ez igaz a Haylou GST okosórára is, tipikusan nem téved többet ilyen esetben, mint 1-2 szívverés percenként. Vagyis általánosságban véve a pulzus ellenőrzésének megfelelő eszköze és mivel mindig kéznél van, így praktikus is.

 

 

A másik eset amikor ugyan van némi mozgás, tehát a napi tevékenység közben, vagyis nem sportolásról van szó, de azért a pulzus változik. Ezt is képes ellenőrizni a folyamatos pulzusmérést bekapcsolva és realisztikus eredményeket ad, összehasonlítva egy másik okosórával.

Az alkalmazásban napra lebontva megnézhetők a mérések, de csak grafikonnal, az egészen pontos értéket nem mutatja meg (frissítéssel ez persze változhat majd).

Megmutatja viszont a legkisebb, legnagyobb és átlagos pulzus értéket.

 

 

Ja és a folyamatos pulzusmérés tényleg folyamatos, a szenzor mindig dolgozik, viszont jelenleg még magas pulzus értesítés nem kérhető.

A legproblémásabb eset az, amikor gyorsan változik a pulzus, például sportolás során és még a kar mozgása is intenzív. Ilyenkor a pontossága változó és néha hajlamos meghülyülni is és olyankor teljesen bizarr értékeket mér.

Véroxigénszint mérés

Külön piros fényű szenzorral méri a véroxigénszintet.

A véroxigénszint azt mutatja meg, hogy a vörösvértestek a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 96-100% a normális, az alatt (és különösen 95 alatt) megfontolandó a kivizsgálása, 88 alatt pedig orvoshoz kell fordulni. Számos betegség esetén csökkenhet a véroxigénszint, így jó tisztában lenni az értékével.

A teszt mérések során a GST mért 97, 98, 99%-ot is, a kontrollként használt pulzoximéter 98-99%-ot, míg a szintén kontroll eszközként használt Honor Band 6 tipikusan 99-100%-ot mért.


Szóval mindenki döntse el, hogy melyik a helyes. 🙂

Összességében mindig kéznél lévő véroxigénszint ellenőrző eszközként a Haylou GST elfogadható, viszont mint mindig, a véroxigénszintet szíjat szorosra húzva, mozdulatlanul kell mérni, miközben az óra felfele néz.

 

A mért értékek visszanézhetők az alkalmazásban

 

Lépések számolása

Normál, lassabb, gyorsabb mozgás esetén is kb. 95 és akár 100%-os pontossággal számolja a lépéseket, még zsebre tett kézzel is.

Vagyis a lépések számolása kifejezetten jónak mondható és ez alól csak a nagyon lassú mozgás a kivétel, mert akkor romlik a pontossága és az irreálisan lassú mozgást már nem méri (bár azt nagyjából egy ilyen kütyü sem).

Némi folyamatos mozgás szükséges ahhoz, hogy számolni kezdjen, annak érdekében, hogy elkerülje az egyéb mozdulatok lépésként beszámítását.

A napi lépések száma az órán is visszanézhető, az alkalmazásban pedig napra lebontva is. A lépéshossz alapján kiszámolja a távolságot is.

 

Értesítések, üzenetek, hívások

Képes megjeleníteni az SMS-eket, alkalmazás értesítéseket magyar ékezetes betűkkel, de az ékezetes betűk megjelenítése esetén hagy egy szóközt. Azért ez így már majdnem 2022-ben kicsit röhejes, de szerencsére így is olvasható marad.

 

 

 

Bármely alkalmazás értesítését megjeleníti

 

Hívás esetén a hívó nevét is kiírja, ha ismert és elutasítani is lehet a hívásokat (de némítani nem).

Nagyon fontos, hogy a telefon ne lője le az alkalmazást memória vagy akkumulátor kezelés okán – ez az egyik leggyakoribb probléma még olyan gyártóknál is mint a Huawei, Xiaomi, ezért ezt be kell állítani.

Alvás figyelése

Az alvás kezdetét és végét jellemzően  jó pontossággal felismeri, lehet rá alapozni és próbálja felmérni a mély alvást és egyéb jellemzőket is.

Napra lebontva visszanézhető és grafikonnal is mutatja az egyes alvási fázisokat.

 

Sport módok

Sport támogatást ad a következő sportokhoz, nyomon követve az edzéseket, rögzítve a pulzus, időtartam és egyéb adatokat:

 1. séta
 2. futás
 3. túrázás
 4. kerékpározás
 5. túrázás
 6. spinning
 7. jóga
 8. futópad
 9. kombinált edzés, súlyzós edzés
 10. általános edzés, mozgás
 11. kosárlabda
 12. foci
 13. evezés, evezőpad

 

Az edzéseket az alkalmazásban tárolja

 

Futás, séta, kerékpározás során mint pulzusmérő szolgál és ilyenkor igénybe veheti a telefon GPS-ét a pontos méréshez ( de egyébként anélkül is használható, csak akkor kevésbé pontos).

 

Ilyenkor térképet is rajzol (utcanevekkel)

Zene, lejátszás vezérlés

Lejátszás vezérlés van, de egy idő után visszaugrik a kezdőlapra, bezárva a távirányítót, így bár nem kell a telefonhoz nyúlni, de azért ha gyakran kell használni, akkor nem túl kényelmes.

 

Ne zavarj mód (DND)

Van ne zavarj mód (DND), beállítható kezdő és vég időponttal. Ilyenkor nem rezeg, nem zavarja meg az alvást (sem).

 

Időjárás

Megmutatja az aktuális, napi minimum és maximum hőmérsékletet is, valamint az időjárás jellegét és van előrejelzés is. A helyszínt GPS alapján veszi.

 

További funkciók

 • van stopper
 • van időzítő
 • van ébresztés, emlékeztető (max. 3)
 • megcsörgethető a telefon, ha nem találjuk
 • kérhető figyelmeztetés, ha sokáig nem mozgunk (adott időszakra kikapcsolható, de fixen 60 perc után szól)

 

Akkumulátor, üzemidő

Az akkumulátor kapacitása 220 mAh, amely a gyártó szerint maximum 20 napig biztosítja az óra áramellátását egy feltöltéssel. A teszt során 10 napig bírta  egy feltöltéssel, folyamatos pulzusmérés mellett.

A töltése mágnesesség által rátapasztott kábellel történik.

Összegzés

A Haylou GST  jelenleg kuponnal 10 000 Ft-ért megvehető, amivel az olcsó okórák sorát bővíti.

Minden alapvető funkciót tud, ami egy ilyen jellegű óra esetén felmerül és szerencsére jellemzően jól tudja ezeket, vagyis pontosan méri a pulzust, a véroxigénszintet külön piros fényű szenzorral, pontosan számolja a lépéseket és pontos az alvás megfigyelése is.

Az értesítéseket, üzeneteket ékezettel együtt jeleníti meg* és bármely alkalmazásét, ráadásul külön, egyesével beállítható.

Továbbá

 • névvel kijelzi a hívásokat, amelyek elutasíthatók
 • van normális DND mód, beállítható kezdő és vég időponttal
 • beállítható fényerő szabályzás
 • vannak letölthető óralapok
 • viszonylag hosszú üzemidő

 

Ami viszont nem annyira szimpatikus:

 • az üzenetek visszanézéséhez a menübe kell elvándorolnunk, ami nem a legjobb megoldás
 • a widgetek nem módosíthatók
 • a pulzus visszanézhető, de csak grafikonnal, egyesével nem lehet az egészen pontos pulzust megnézni
 • a pulzus mérése intenzív mozgás közben nem mindig megbízható
 • lejátszás vezérlés van, viszont egy idő után visszaugrik a kezdőlapra
 • értesítéseknél az ékezetes betűk megjelenítése után hagy egy szóközt

 

Összességében talán nem túlzás azt mondani, hogy jó ajánlat, a problémák nagy része elfogadható lehet a többség számára.

 

Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .