Beelink GT1 MINI 4K médialejátszó (TV BOX) teszt

A Beelink GT1 MINI egy kifejezetten igényes, nem bazári megjelenésű és erős 4K médialejátszó,  Android 8.1-gyel és a gyártó saját fejlesztésű, egész jó felhasználói felületével. Nem csak médialejátszó, hanem egyben egy Android alapú miniszámítógép is, amelyre vezetékkel, vagy Bluetooth-szal egér, billentyűzet is köthető. Ha csak a lényeg érdekel: igen, egészen jó, valahol itt kezdődik az, amire azt lehet mondani, hogy jó minőségű, 4K médialejátszó.

 

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

Bemutató videó

Kicsomagolás

Már a csomagolás is sejtette, hogy egy komolyabb médialejátszóról van szó, amely erős karton dobozban érkezett és belül minden főbb egység külön elszeparált részben volt. Az igényességre jellemző, hogy a kábelt nem egy szimpla dróttal kötegelte a gyártó, hanem tépőzáras kötegelővel. Apróságok ezek, de a minőségérzetet nagyban befolyásolni tudják, így a gyártó megítélését is.

A csomag tartalma

 • a médialejátszó
 • adapter
 • HDMI kábel
 • távirányító
 • bluetooth  adapter
 • használati útmutató

Hogy néz ki a Beelink GT1 MINI?

Beelink GT1 MINI egy kifejezetten igényes, letisztult, nem bazári megjelenésű médialejátszó, lényegében bármilyen környezetben jól mutat. Egy lekerekített fekete doboz, a tetején egy Beelink logóval, ami szerencsére nem túl intenzív, így igényesebb a megjelenésre. Az oldala fényes, a teteje nagyon enyhén szemcsés és matt. A gyártó szerint így néz ki:

 

 

Ami igaz, viszont a logó sokkal kevésbé hangsúlyos, nem látszik ennyire, ami viszont csak előnyére válik.

Összességében jó minőségű és nagyon apró: 7.7 x 7.7 x 1.7 cm.

Távirányító

A távirányító egy szebb, érdekesebb designt kapott:

 

 

Minden szükséges gomb megtalálható rajta, a piros mikrofon a hang bevitel, például hang alapú kereséshez. Működik, ahogy kell.

Infra + bluetooth távirányító, ki / be kapcsolni lehet bluetooth nélkül is, de amúgy a mellékelt adaptert kell használni. A bluetooth nagy előnye, hogy akár fallal elválasztva és minden irányból működik.

Elem nem jár a távirányítóhoz.

Hardver

Beelink GT1 MINI egész jól áll az erőforrások tekintetében, az alapját az Amlogic S905X2 processzor képezi (Cortex A53, négy magos). GPU: négy magos ARM G31 MP2

Több memória változatban érhető el:

 • 2 GB DDR4 memória (RAM) + 32 GB tárhely (ROM), az ára jelenleg kb. 17 000 Ft
 • 4 GB DDR4 memória (RAM) + 32 GB tárhely (ROM), az ára jelenleg kb. 20 000 Ft
 • 4 GB DDR4 memória (RAM) + 64 GB tárhely (ROM), az ára jelenleg kb. 21 000 Ft

Látható, hogy nincs nagy árbeli különbség az egyes konfigurációk között, így még a  legjobb is megéri.

Jelen teszt alanya a 4 / 64 GB-os változat, amely alapjáraton (első bekapcsolás és beállítás után) kb. 20% memóriát (RAM) használ, tehát valamivel több, mint 3 GB szabadon marad. A tárhely esetén hasonlóan jó a helyzet, összesen 7 GB-ot foglal a rendszer, vagyis kb. 57 GB szabadon van, ami több, mint elég.

A rendszer működése abszolút gördülékeny, nem igazán jellemzők akadozások, a 4K lejátszás is rendben van, teljes mértékben, hibátlanul lejátssza a 4K tartalmakat is.

AnTuTu pontszáma: 60783

 

 

Ezen kívül van:

 • 1db USB 3, 1db USB 2
 • HDMI: HDMI 2.0 (4k támogatással)
 • microSD memóriakártya használati lehetőség
 • hálózat, LAN (RJ45): 1000Mbps
 • AV bemenet
 • 5G wifi (egészen konkrétan dupla wifi antenna, 2.4G + 5.8G, 802.11 a/b/g/n/ac )
 • Bluetooth: 4.0

Használható külső merevlemez, pendrive, SD kártya a hagyományos tartalom források közül.

Beüzemelés

A távirányító használatához dugd be a mellékelt adaptert.

Az első indításnál egy pár lépéses beállítással indul, amely akár ki is hagyható, később minden beállítható (magyar nyelv, wifi, stb.).

Elsőként szükség esetén a nyelvet célszerű átállítani magyarra, amely a két fogaskerék ikon alatt található. Távirányítóval vagy egérrel kattintva jobb oldalon megjelenik a nyelvek listája, a “magyar”-t válaszd ki (tehát nem hungarian).

A következő lehet a wifi, ha nem vezetékkel adod neki az internetet. Ezt a beállítások között éred el, ami egy két sorban megjelenő, soronként három pötty ikonnal jelenik meg. Majd beállítások és Wi-Fi. Vagy a kezdőképernyőn kattints a jobb alsó sarokban lévő wifi ikonra. Van még egy harmadik lehetőség is, amely a két fogaskerék ikon alatt található (egyéb beállításokkal együtt).

Ha akarod meg tudja jeleníteni az időjárást is, ami az óra részben jelenik meg a kezdőképernyőn. Add meg a város nevét és OK.

Szükség esetén átállítható a felbontás is. Alapesetben Full HD felbontást küld a tévére / monitorra, de lehet másképp rendelkezni (ha valamiért kisebb felbontású megjelenítőn szeretnéd használni). Kattints a két fogaskerék ikonra, majd “Droid Settings > Display > Screen resolution > Display mode”.

Csak a legszükségesebb alkalmazások vannak előtelepítve, nincs Youtube sem, Kodi sem, de telepíthető.

A háttér átállítható a kezdőképernyőn a távirányító három vonalas gombjával.

Szoftver, felhasználói felület

Android 8.1-re épül a gyártó saját, elég kellemes felülete, amely 3 oldalra van bontva. A kezdőlap harmada szabadon testreszabható, a másik két oldal teljes egészében rendelkezésre áll, alkalmazás indító ikonokat lehet oda pakolni. Erre van lehetőség a kezdőlap esetén is, de ott részben fix, viszont még úgyis rengeteg indító ikon lehet kipakolni, vagy törölni.

 

 

Alapesetben szerencsére csak a legfontosabb dolgok kerültek telepítésre, tehát mentes a felesleges “szeméttől”. Van tehát:

 • videó lejátszó
 • zene lejátszó
 • böngésző
 • Google Play
 • képnézegető
 • fájlkezelő

Nagyjából ennyi, de Google Play-ről telepíthető más is, mint a Kodi, Youtube, vagy lejátszók, mint például a VLC. Vagy Google Drive, Chrome, Firefox, stb. amire épp szükség van.

A távirányítón lévő három vonallal átállítható a felület háttere, talán a két baloldali a legszebb.

Lapozni a képernyőket a távirányítóval lehet a jobbra, balra gombokkal, de az egérrel rejtély hogyan lehetséges a lapozás.

Alapvetően stabilan működik, alkalmazás leállással nem nagyon találkozni. Viszont van egy alkalmazás telepítő AppMarket néven, ami valami kínai alternatív Google Play-nek tűnik és az indítása után pár pillanat múlva leáll. Na nem mintha szükség lenne rá, mert van Google Play.

Használat média lejátszóként

Beelink GT1 MINI elsődleges használati módja nyilván ez és 4K lejátszást ígér, amit teljesíti, hálózatról lejátszva is, amibe beleértendő a LAN és a wifi is. De használható pendrive, külső merevlemez, microSD memóriakártya. Értelemszerűen arra figyelni kell, hogy az adott adathordozó kellő sebességű legyen.

Alapból van telepítve egy lejátszó, mint médialejátszó, de telepíthető VLC, Kodi, Youtube stb.

Használat számítógépként

Beelink GT1 MINI elég erős ahhoz, hogy számítógépként is használható legyen, egérrel, billentyűzettel, légegérrel. Vezetékes és vezeték nélkülivel is használható, azonban szükséges pár finomhangolás:

 • ha még nem állítottad be, akkor állítsd be a nyelvet magyarra
 • célszerű valamilyen alkalmazás váltó app beszerzése, pl.  Swapps, SwipePad, stb.
 • esetleg egy fájlkezelő, ha a gyári nem szimpatikus (pl. ES File Explorer, Total Commander)
 • és persze szükség esetén Google Drive vagy bármi egyéb a Google Play-ről

Ami nem kifejezetten érintőkijelzőre készült, az jellemzően működik. Kivétel persze van, hiszen az alkalmazások tipikusan nem média lejátszón futtatott Android-ra készülnek, de jellemzően ami fontos az működik, tehát például

 • Chrome
 • Firefox
 • Youtube
 • Facebook
 • Skype
 • Twitter
 • a Google táblázatkezelője, szövegszerkesztője, prezentáció készítője
 • email kliensek, levelezők
 • képszerkesztők
 • videó szerkesztők
 • stb.
 • és mivel van böngésző, így lényegében minden használható, ami böngészőből amúgy használható

Lényeges, hogy az összes felmerülő alkalmazás telepíthető volt a Google Play-ről, tehát egész jónak tűnik ilyen szempontból a kompatibilitás.

Egér, billentyűzet ilyenkor persze ajánlott, vezetékes is használható, illetve USB elosztóval is működik. A sebesség megfelelő, de nem érdemes egy erős számítógép teljesítményére számítani, viszont egész jól használható. A 4 GB memóriának köszönhetően több alkalmazás is futhat egy időben.

Az egér esetén a bal klikk a szokott módon működik, a jobb klikk viszont nem, az vissza gombként funkcionál. Az Android sajátosságai miatt pár kisebb problémával, kényelmetlenséggel számolni kell, de ettől még használható marad. További probléma amit nem sikerült megoldani beállításokkal, az a vezetékes fizikai billentyűzet, ami bár mindenhol magyarra volt állítva a billentyűzet, angol kiosztású billentyűzetként működött. Sőt, az enter “q” betűt írt, ami egy ismert hiba az Android alapú lejátszók körében. Nem kikerülhetetlen probléma és lehet javítani is, de nem túl felhasználóbarát módon.

Ha nincs billentyűzet, akkor a virtuális billentyűzet használható, ami a kijelzőn jelenik meg.

Játékok

Meglepően jól teljesít 3D esetén is! Persze kivételek lehetne, de például az Asphalt 8: Airborne egész jól fut rajta (és támogatja a gamepad-ot is, egeret, sőt billentyűzetet is).

Persze itt jobban jelentkezik, hogy a játékok jellemzően érintőkijelzőre készülnek. Így ahol több érintéssel kell játszani, ott lehetnek gondok, viszont ha gamepad használatot támogat az adott játék, vagy egérrel, billentyűzettel is játszható, akkor az megoldás.

 

 

Mobiltelefon, tablet kijelzőjének tükrözése (AirPlay, Google Cast, Miracast)

Android 8.1 telefonnal tesztelve minden gond nélkül működött a telefon kijelzőjének megosztása a tévén az AirScreen alkalmazást telepítve a Google Play-ről (persze más alkalmazás is megfelelő lehet). Az elindítása után lehetővé teszi a kijelző megosztást, amihez a megosztandó készülékben ki kell keresni a vezeték nélküli megjelenítő tételt a beállításban, ahol megjelenik a Beelink, alapértelmezésben AS-GT1mini néven. Csak ki kell választani és ennyi.

Bluetooth

Bluetooth van, így használható a bluetooth eszközök, mint például billentyűzet, gamepad, hangszóró, stb. Működik, ahogy kell.

Frissítés

Nem jellemző a 15-20 000 Ft-os kategóriára, hogy legyen frissítésre mód, de a Beelink GT1 MINI esetén van és volt is nem egy, hanem kettő elérhető frissítés, amelyek gond nélkül települtek. Az egyik 2018.12.07.-ei, a másik 17.-ei (közben jött még egy, ami 12.27.-ei).

 

Használat monitorral

Beelink GT1 MINI értelemszerűen a HDMI-vel történő használathoz készült, de akkor sincs gond, ha van egy monitorod, amin csak DVI, vagy esetleg csak VGA csatlakozó van. Ilyenkor egy átalakítóval megoldható a dolog, ami ilyesmi (ez HDMI > DVI):

Az egyik felébe megy a HDMI kábel, a másik pedig DVI, ami DVI-s monitorra köthető. Egy a baj vele, hogy sem a DVI-n, sem a VGA-n nem mennek át a hangok. Ez áthidalható, ha a lejátszón az AV kimenetre kötsz egy hangfalat, hangszórót. Ha szükséged van ilyen átalakítóra, akkor kattints ide.

Összegzés

A Beelink GT1 MINI egy kellemes megjelenésű, igényes médialejátszó. Köszönhetően a gyors processzornak, a 4 GB memóriának (RAM) és az Android 8.1-nek, igazi mindenes, a 4K videók, filmek lejátszáson túl számítógépként és Android alapú játék konzolként is használható, még a kisebb problémákat figyelembe véve is. Stabilan működik, 12 óra működés után sem volt semmi gond, a melegedése normális mértékű. Ráadásul a gyártó törődik a termékével, hiszen nem egy, hanem kettő szoftverfrissítés is volt, amikor ez a teszt készült. Ebben az árkategóriában azért ez nem túl gyakori. A felhasználói felület amúgy egész kellemes.

Megemlítendő a vezetékes fizikai billentyűzet problémája, ami bár mindenhol magyarra volt állítva a billentyűzet, angol kiosztású billentyűzetként működött. Nem kikerülhetetlen probléma, de aki sokat gépel, annak zavaró lehet. Más, komolyabb probléma nem igazán tapasztalható.

admin

admin Szerző

Hozzászólások

  Göndöcs Gábor

  (2019.01.12 - 10:38)

  Tetszik a cikk. Vettem is egyet. Sajnos egy fontos dolog ki maradt. Telefonos irányíthatóság,(nekem nem megy a tükrözés mint pl Samsung sart tv.. Stb) bluetotthon átküldése az adatoknakkal… . Sz.. Hiába lép kapcsolatba az eszköz telefonnal, iphon, android. Utánna semmi. A szerkezet erős, szép, gyors.

   admin

   admin

   (2019.01.13 - 20:48)

   Az észrevételed jogos, viszont a tükrözés működik, legalábbis Android 8.1-es Xiaomi telefonnal és az AirScreen appal. Bemásolom ide a teszt ezen részét:

   Mobiltelefon, tablet kijelzőjének tükrözése (AirPlay, Google Cast, Miracast)

   Android 8.1 telefonnal tesztelve minden gond nélkül működött a telefon kijelzőjének megosztása a tévén az AirScreen alkalmazást telepítve a Google Play-ről (persze más alkalmazás is megfelelő lehet). Az elindítása után lehetővé teszi a kijelző megosztást, amihez a megosztandó készülékben ki kell keresni a vezeték nélküli megjelenítő tételt a beállításban, ahol megjelenik a Beelink, alapértelmezésben AS-GT1mini néven. Csak ki kell választani és ennyi.

    nexuspolaris

    (2019.01.17 - 17:23)

    Sajnos meg kell erősítenem Gábort, hogy a tükrözés nem működik. Próbáltam az AirScreen app-al (Xiaomi Android 8.1), sikerül párosítani, de ahogy elindítok egy alkalmazást (pl. HBO Go), azonnal szétkapcsol. Ugyanez, ha feldob egy hirdetést. Más alternatívát egyelőre nem találtam, erősen gondolkodom egy ChromeCast 3 beszerzésén.

     admin

     admin

     (2019.01.17 - 17:26)

     Hmhm, ez fura. Semmilyen alkalmazással nem használható? Tehát például valamilyen lejátszó, stb. A telefon menürendszerénél még működik?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..