Zeblaze Stratos 2 vízálló okosóra teszt – AMOLED, GPS, véroxigénszint mérés nagyon olcsón

A Zeblaze Stratos 2 okosóra nem csak remek dizájnt és erős vízállóságot, hanem AMOLED kijelzőt (always on móddal), GPS-t, véroxigénszint mérést kínál nagyon olcsón, jelenleg 23 000 Ft-ért. Kupon ehhez az árhoz (limitált ideig használható): BG1bb562

Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide

Bemutató

A doboz tartalma

Igényes dobozban érkezik az

 • óra
 • a töltőkábel
 • a használati útmutató

Töltő (mint általában) természetesen nincs, de bármely telefon, vagy univerzális töltővel tölthető.

 

Külső

Sport dizájnról van szó, de abból a legigényesebb fajta, azoknak is szimpatikus lehet, akik egyébként nem rajonganak a sport dizájnért.

Nem kevesebb, mint három gombja is van, amely bár hasznos, azért a funkcionalitás tekintetében lehetne jobb is (részletek lentebb).

 

Gyártói képek

 

 

 

A valóságban is ilyen

 

Részletesen kidolgozott

 

 

 

Szilikon szíja van, amely cserélhető

 

Nem egy tipikus böszme nagy sport óra, mert csak 46mm az óraház és 13mm vastag. Vagyis nagyon vékony csuklón esetleg kicsit furán nézhet ki, de átlagos és vastagabb csuklón tökéletes.

Csak 53 gramm szíjjal együtt.

 

 

Nagyon jó minőségű, simán hozza a legnagyobb gyártók minőségét is.

 

Vízálló

Vízálló, 5ATM szinttel. Igazolásképpen fél órát volt vízben, amit túlélt.

Kijelző

Az érintőkijelzője kellően nagy, 1.3″ méretű, nagy, 360*360 pixel felbontással és AMOLED. Az AMOLED kijelző és ez a felbontás nagyon szép képet eredményez és oldalról nézve sem torzul.

Nem elhanyagolható előnye az AMOLED kijelző sajátossága, ami az, hogy csak egy egész kis része is bekapcsolható, szemben az LCD kijelzőkkel, amik akkor is teljes felületükön be vannak kapcsolva, ha csak 1 pixel jelenik meg rajtuk.

Ennek az akkumulátor időre hatása van, hiszen így az értesítések megjelenítése sokkal kevesebb energiát használ.

A fényereje elég jó, kint is látható és 5 lépésben is beállítható (de saját maga nem képes szabályozni a fényviszonyokhoz képest).

A jó fényerőt mutatja, hogy bent 1-2-es fényerő szint is elég.

 

 

Ahogy az lenni szokott, az óralap változtatható és a csukló felemelésére a kijelző bekapcsol, ha nincs kikapcsolva ez a funkciót, mert egyébként kikapcsolható és időzítve is lehet bekapcsolva (hogy például alvás közben ne kapcsoljon be).

A kijelző bekapcsolva tartásának ideje beállítható: 5, 6, 7 ,8, 9, 10, 15, 20 mp és zárolható is, ilyenkor nem reagál az érintésre, ami vízben hasznos (a középső gombot nyomvatartva feloldható a zárolás).

Always on kijelző

Az AMOLED kijelzők előnye, hogy mindig bekapcsolva tartható egy kisebb részük és nem merítik le gyorsan az akkumulátort. Ez esetben is van erre mód és egy digitális, valamint egy mutatós óra közül választhatunk.

 

 

Extraként mutatja a dátumot és a lépések számát is, valamint alvás ideje alatt (vagy bármikor) időzítve kikapcsolható.

 

 

Folyamatosan bekapcsolva tartható a teljes kijelző

A Settings > Wake settings > Always on bekapcsolása esetén a kijelző sosem kapcsol ki. Ez hasznos lehet például edzés közben, hiszen így folyamatosan láthatjuk a mért értékeket, nem kell külön felébreszteni a kijelzőt.

 

 

De magán az órán is bekapcsolható 5 percre is a kijelző.

Letölthető óralapok

Az alkalmazáson keresztül rengeteg óralapot tölthetünk le és sok jó van köztük.

Ez csak egy áttekintő lista, a “More” alatt még mindegyiknél egy hosszú lista nyílik meg.

 

Csináld magad óralapok

Lehetőséget ad óralapok készítésére egyszerűen, amelyhez csak egy tetszőleges képet kell kiválasztanunk (vagy készítenünk fotózva) és választhatunk, hogy milyen legyen a stílusa, valamint a szöveg színe.

 

Funkciók

Fitnesz, sport és egészség funkciók
Pulzusmérés, véroxigénszint mérés, lépésszámlálás, megtett távolság mérés, elégetett kalória, sportolás nyomon követése, GPS

További egészség funkciók
mozgás emlékeztető, alvás minőség megfigyelése

Értesítés funkciók
Bejövő hívás jelzése, alkalmazás értesítések és SMS jelzése, bejövő üzenetek kijelzése

Egyéb
Ébresztőóra, idő, dátum kijelzés, kamera és (zene) lejátszás vezérlés, stopper, időjárás, stb.

 

Az óra rendszere

Az óra rendszere szokásos, vagyis fel, le, jobbra, balra mozdulatokkal és érintésekkel, valamint a gombokkal használható. Jól néz ki, professzionális.

A kezdőképernyőn lefele húzva érhetők el a üzenetek, értesítések, felfele a gyorsbeállítások, jobbra, vagy balra a widgetek.

 

 

Ami kissé probléma az, hogy a gomb funkciókat nem lehet átállítani, a felső fixen a menüt jeleníti meg, ami még OK is, de a középső csak a kijelzőt kapcsolja be és vissza gomb, valamint az alsó fixen a sportolás követést indítja el.

Illetve a menüben való járkálásnál nem lehet fel, vagy lefele elpöccintve gyorsan a tetejére, vagy az aljára jutni. Ez nyilván nem egy nagy gond, de néha azért jól jönne.

A hozzá tartozó mobil alkalmazás

Az InfoWear alkalmazás tartozik hozzá, amely egy korrekt felületet ad, de magyarul nem tud,

 

 

 A beállítások

Pulzusmérés

Az okosórák, aktivitásmérők egyik legalapvetőbb funkciója a pulzusmérés és a Zeblaze Stratos 2 esetén sem kell ezt nélkülöznünk.

A nyugalmi pulzust pontosan méri (amikor a viselője nem mozog), tipikusan nem téved többet, mint 1-2 szívverés per perc. Az összehasonlítás alapja egy pulzoximéter és egy EKG mellkaspánt.

 

A pulzus gyorsabb változását némi lemaradással, de követi

 

A kar intenzív intenzív mozgása közben van, hogy elveszti a fonalat, de ez nem egyedi jelenség a PPG (fény alapú) pulzusmérők esetén. Valamint viszonylag érzékeny az óra elmozdulására a csuklón, ezért érdemes mozgás, sport közben érdemes szorosabbra állítani, ha laza.

Bekapcsolható a folyamatos pulzusmérés, ami jellemzően megbízhatóan mér és 5 percenként mér egyet, amit nem lehet módosítani.

Az alkalmazásban napra lebontva megnézhetők a mérések grafikonnal és az egészen pontos értéket is meg lehet nézni.

 

Az átlagos / minimum / maximum értékeket is kiírja

 

Az órán is visszanézhető a pulzus alakulása

Véroxigénszint mérés

Külön piros fényű szenzorral méri a véroxigénszintet.

A véroxigénszint azt mutatja meg, hogy a vörösvértestek a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 96-100% a normális, az alatt (és különösen 95 alatt) megfontolandó a kivizsgálása, 88 alatt pedig orvoshoz kell fordulni. Számos betegség esetén csökkenhet a véroxigénszint, így jó tisztában lenni az értékével.

Általában ugyanazt mérte, mint a kontrollt képező pulzoximéter, de ha volt eltérés, akkor nem több, mint 1%.

 

 

Nagyon fontos, hogy véroxigénszintet csak a szíjat szorosra húzva, mozdulatlanul, lehetőleg asztalra helyezett karral lehet pontosan mérni, különben hülyeséget mér.

 

A mért értékek visszanézhetők az alkalmazásban, napra lebontva

Lépések számolása

Normál, lassabb, gyorsabb mozgás esetén is jellemzően 90% és afeletti pontossággal számolja a lépéseket, még nem mozgó kézzel is, vagyis a lépések számolása pontos.

Némi folyamatos mozgás szükséges ahhoz, hogy számolni kezdjen, annak érdekében, hogy elkerülje az egyéb mozdulatok lépésként beszámítását (bár így is hajlamos valamennyi egyéb mozgást is számolni, de ez eléggé jellemző).

A napi lépések száma az órán is visszanézhető, az alkalmazásban pedig napra lebontva is. A lépéshossz alapján kiszámolja a távolságot is.

 

Értesítések, üzenetek, hívások

Képes megjeleníteni az SMS-eket, alkalmazás értesítéseket magyar ékezetes betűkkel és bármely alkalmazásét, jól olvashatóan. A vibrálás erőssége 3 lépésben állítható.

 

 

Bármely alkalmazás értesítése átküldhető

 

Hívás esetén a hívó nevét is kiírja, ha ismert és elutasítani is lehet a hívásokat.

Nagyon fontos, hogy a telefon ne lője le az alkalmazást memória vagy akkumulátor kezelés okán – ez az egyik leggyakoribb probléma minden gyártó esetén.

Alvás figyelése

Az alvás megfigyelése jellemzően pontos a kezdete és vége tekintetében, de azért megesik néha, hogy egy megébredést követően nem számolja bele a többi alvást.

 

Sportolás nyomon követése

Nem professzionális, de hobbi szinten elegendő sport támogatást ad a következő sportokhoz, nyomon követve az edzéseket, rekreációs célú mozgásokat, rögzítve a pulzus, időtartam és egyéb adatokat.

A támogatott sportok:

 1. futás, séta kint (GPS)
 2. futás bent, futópad
 3. kerékpározás (GPS)
 4. szobakerékpár
 5. általános edzés
 6. pingpong
 7. kosárlabda
 8. foci
 9. tollaslabda
 10. krikett
 11. tenisz
 12. terepfutás
 13. hegymászás
 14. zumba
 15. ellipszis tréner
 16. pilates
 17. jóga

Az edzéseket magán az órán is tárolja és a legfontosabb értékek elérhetők (pl. távolság, pulzus tartományok, stb.)

 

 

Az alkalmazás azért részletesebb

 

Pulzus görbe viszont nincs

 

Strava szinkronizáció van, viszont iránytű, légnyomásmérő nincs

Beépített GPS

Szerencsére beépített GPS is van (GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU), így a telefont otthon hagyhatjuk és akkor is megoldott a pontos sebesség, távolság, stb. mérés.

A pontossága rendben van, egy sokkal drágább okosórával és egy telefonnal összemérve a távolság eltérés átlagosan 10-20 méter 1km-re vetítve, ami hobbi szinten elég.

Sűrűn lakott területen, házak közvetlen közelében nem mindig talál elsőre jelet, de pár méterrel arrébb már igen és jellemzően gyorsan.

 

Térképet is rajzol, de a beállításokban át kell állítani Google térképre

Zene, lejátszás vezérlés

Lejátszás vezérlés van, de egy idő után visszaugrik a kezdőlapra, bezárva a távirányítót, viszont szükség esetén bekapcsolható, hogy ne kapcsoljon ki a kijelző és akkor a kijelzőn tartja.

 

Ne zavarj mód (DND)

Van ne zavarj mód (DND), de nem lehet időzíteni.

Időjárás

Megmutatja az aktuális, napi minimum és maximum hőmérsékletet, valamint az időjárás jellegét is.

 

 

A helyszínt GPS alapján veszi, de manuálisan is beállítható bármire.

 

További funkciók

 • van stopper
 • van időzítő
 • van ébresztés, emlékeztető
 • megcsörgethető a telefon, ha nem találjuk
 • van kamera távirányító, de csak a saját kamera alkalmazásával használható
 • kérhető figyelmeztetés, ha sokáig nem mozgunk (adott időszakra bekapcsolható, 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 óránként szól)
 • van víz ivásra emlékeztető
 • gyógyszer bevételre emlékeztető

 

Akkumulátor, üzemidő

Az akkumulátor kapacitása 300 mAh, amely a gyártó szerint maximum 25, de átlagosan intenzív használat mellett 15 napos üzemidőt ad.

Ez igaz, tényleg összejöhet a 25 nap, de csak akkor ha nagyon minimális értesítést jelenít meg és persze az always on kijelző nincs bekapcsolva.

Értesítések mellett a 2 hét összejöhet, ennyi jött össze a teszt során is. Értelemszerűen ebben nincs jelentős mennyiségű GPS használat.

Ha az always on kijelző aktív, akkor maximum 5 nap jön össze egy feltöltéssel és akkor is csak úgy, ha alvás közben az always on kijelző OFF.

Plusz van egy energiatakarékos mód, amely kikapcsolja az értesítéseket és a fényerőt a legkisebbre állítja.

 

A töltéshez csak rá kell tenni a töltőre

Összegzés

A Zeblaze Stratos 2 jó választás azoknak, akik kicsit látványosabb okosórát szeretnének és a sport kategóriában egész ütős.

Kellemesen nagy, jó minőségű, vízálló és AMOLED kijelzője van, amely az always on funkciót sem nélkülözi (sőt, akár az is beállítható, hogy a kijelző egyáltalán ne kapcsoljon ki).

A dizájn esetén fontos, hogy rengeteg letölthető óralap közül választhatunk és az óra rendszere is jól néz ki, professzionális.

Minden alapvető funkciót tud, ami egy ilyen jellegű óra esetén felmerül, vagyis pontosan méri a pulzust, a véroxigénszintet külön piros fényű szenzorral, számolja a lépéseket, nyomon követi a sportolást is, amihez GPS is igénybe vehető.

Az értesítéseket, üzeneteket ékezettel együtt jeleníti meg (és bármely alkalmazásét), valamint jelzi az SMS-eket, hívásokat is.

Amivel viszont számolnunk kell, mint negatívum:

 • az alvást néha nem pontosan méri
 • nincs időzíthető ne zavarj mód (DND)
 • lejátszás vezérlés van, viszont egy idő után visszaugrik a kezdőlapra (de ez kiküszöbölhető a kijelzőt mindig bekapcsolva tartva)
 • a pulzusmérés általában pontos, de néha azért elveszti a fonalat mozgás közben (viszont ez nem egyedi jelenség)
 • ha már három gombja van, akkor legalább az egyik funkciója átállítható lehetne

Összességében kijelenthető, hogy egész szép fejlődést mutatnak fel az olcsó okosórák is már, nem csak a dizájn van rendben, hanem a funkciók is egyre bővülnek, jobbak és 23 000 Ft-ért abszolút megfontolandó a Zeblaze Stratos 2.

 

Kuponnal most csak 23 000 Ft (limitált ideig használható): BG1bb562

Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .