Sencor SHA 8640WH teszt – hatékony légtisztító sok extrával, párásítással

A Sencor SHA 8640WH egy hatékony és komolyabb légtisztító sok extrával, ráadásul párásítóként is használható. A levegőből minden káros anyagot eltávolít, mint a por, füst, penészgomba, baktériumok, stb. Magyarországon is megvehető magyar garanciával és használati útmutatóval.

 

Külső

Egy egész kellemes dizájnnal rendelkező és nagyobb légtisztítóról van szó 40 x 23 cm alapterülettel, 63 cm magassággal.

A tetején vannak az érintőgombok és alattuk körben világít olyan színnel, amilyen mértékű a levegő szennyezettsége (kék, sárga, piros, de a világítás kikapcsolható).

 

Gyártói képek

 

 

 

Minden környezetben jól nézhet ki

 

Egy nagy dobozban érkezik, aminek azért van némi érezhető tömege is, mert 10kg-os, de vannak kerekei, így könnyen mozgatható.

 

 

Olyan, amilyennek várjuk

 

 

 

Látványosan világít

 

Érintőgombok a tetején

Jellemzők

A légtisztítási teljesítménye 290m3 óránként és a gyártó 42m2 területre ajánlja, vagyis egy kisebb lakás, vagy nagyobb terület levegőjét képes hatékonyan tisztán tartani.

Működése közben leghalkabb módban mindössze 28dB zajt generál, ezért alváshoz ideális.

A több fokozatú szűrő rendszer biztosítja a lehető legnagyobb hatékonyságot és a HEPA filter hatékonyan megszűri a különböző baktériumok, porszemcsék és pollenek majdnem 99%-át. A pollen eltávolítása különösen jól jön allergiásoknak.

További extra a beépített UV fény, amely megöli a baktériumokat, vírusokat és penészgombákat, beleértve a toxinjaikat is.

Méretes szűrő van benne, amely fóliázott, azt először el kell távolítani. A szűrő élettartama 6-12 hónap, de a maximális hatékonyság érdekében a gyártó szerint időnként érdemes kitisztítani (pl. porszívóval).

  

Négy sebesség fokozata van és a legkisebb csak 28dB zajt generál, valamint időzíteni is lehet  2 / 4 / 8 / 12 órára, amely letelte után kikapcsol.

Alvó mód is van, olyankor nem világít.

Mennyire hatékony, mint légtisztító?

A levegőt folyamatosan tisztán tartotta a teszt során téli fűtési szezonban is, ami 5μg/m körüli értéket jelent, ami lényegében 0.

Egy komolyabb szellőztetés esetén ez kicsit feljebb megy, de nagyon gyorsan kipucolja a levegőt, nem kering ki tudja hány órán át a levegőben a mindenféle káros anyag.

Hogy mennyire gyorsan tisztítja meg a levegőt, arra is volt egy teszt.  Füsttel és porral mesterségen megnövelésre került a légszennyezettség nagyon magas, 200μg/m3, értékre amit már piros fénnyel jelzett, szóval finoman szólva sem egészséges.

A szennyezés megszüntetése után 15 perccel később ez az érték lényegében semmit nem változott, tehát ott lebegett a levegőben továbbra is. Ekkor bekapcsolásra került a légtisztító maximális fokozaton és gyorsan elkezdte kipucolni a levegőt.

Ez úgy alakult, hogy mindössze 6 perc alatt felezte a levegőben lévő szennyező anyagokat.

Részletesen

3 perc 145
6 perc 110
9 perc 82
12 perc 66
20 perc 39
30 perc 24%
40 perc 18%

 

Vagyis kb. 40  perc alatt tiszta lett a levegő, amit egy kontrollként használt eszköz is alátámasztott.

Ionizáció és ózon

Az ionizáció funkció által negatív ionokat bocsát ki, amelyek felfrissítik a levegőt.

További extraként ózon is tud kibocsátani.

Párásítás

Párásítani is tud, amelyhez nagyobb, 3 literes tartályt ad. Úgy működik, hogy van egy szűrő, ami magába szívja a vizet és ahogy a levegő átáramlik rajta, úgy bekerül a pára a levegőbe és kifújja.

Előnye, hogy csapvízzel is használható, nem tesz kárt benne, mint az ultrahangos párásítókban. Kisebb hátránya, hogy ha maximális teljesítményen üzemel, akkor naponta 2x is fel kell tölteni, lehetne nagyobb a tartály.

 

 

Képes akár 300ml vizet is a levegőbe juttatni egy óra alatt, ami már egy elég jó mennyiség. Hogy mennyire hatékony, az rengeteg tényezőtől függ, szigetelések minősége, levegő alap páratartalma, stb.

De egy átlagos szoba esetén olyan +10-15% páratartalmat tud növelni, vagyis például egy már száraznak mondható 40%-os páratartalomról képes kellemes 50%-55%-ra növelni.

A szűrő élettartama 6-12 hónap.

Összegzés

Az igaz, hogy a Sencor SHA 8640WH a magasabb árkategóriába tartozik és ennyiért azért nagyobb légtisztítási teljesítményt is lehet szerezni, de korántsem csak egy légtisztítóról van szó.

Viszont légtisztítónak is hatékony, sok extrával:

  • párásítás, amely egy nap alatt jelentős mennyiségű, 6 liter vizet képes a levegőbe juttatni (amihez lehetne kicsit nagyobb a víztartály)
  • UV fény, amely megöli a baktériumokat, vírusokat és penészgombákat
  • negatív ion kibocsátás, amely felfrissíti a levegőt
  • ózon kibocsátás
  • csendes működés, aludni is lehet mellette
  • és egész jó dizájn, látványos világítással, amely még informatív is

Szóval eléggé komplett, egyetlen készülékben egyesít egy sok extrával rendelkező légtisztítót és egy párásítót, emiatt ajánlott.

 

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .