MECOOL KM9 Pro Classic médialejátszó (TV BOX) teszt és használati útmutató

A MECOOL KM9 Pro Classic egy Android TV alapú médialejátszó (TV BOX, tévé okosító), direkt tartalomfogyasztásra megalkotva. Van nem csak Youtube, videó lejátszók, Kodi, hanem HBO GO, TV GO, Horizon Go és még számos egyéb, a szórakozásunkat kiszolgáló alkalmazás (és persze bármi más telepíthető, hisz’ Android). Egyébként 4K médialejátszóról van szó Android 9 alapú Android TV-vel, amely támogatja a távoli hang bevitelt például hang alapú kereséshez. A tudása ellenére az ára csekély, jelenleg kb. 12 000 Ft körül megvehető. Ez egy igen jó ár egy Android TV médialejátszóért, hiszen ennél jóval drágábbak szoktak lenni (például a Xiaomi Mi Box S is 20 000 Ft körül alakul).

 

Vásárlás  Vásárlás [HU]

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

Kicsomagolás

Egy kicsit megviselt dobozban, de sértetlenül érkezett.

 

 

A csomag tartalma a szokásos:

 • a médialejátszó
 • távirányító
 • HDMI kábel
 • tápegység

 

Külső megjelenés

Egyszerű megjelenést kapott, amely egy szögletes fekete doboz, a tetején egy eléggé hangsúlyos MECOOL androidtv logóval. Alapvetően egész jól néz ki és a minősége is jó.

Az elején egy világító rész is, amely nem öncélú design elem, mert állapotjelzőként funkcionál.

 • ciánkék pulzálás: nincs hálózati kapcsolat
 • kék pulzálás: hálózatra kapcsolódva / bekapcsolt állapot
 • többszínű pulzálás: hang alapú parancs bevitel / USB beolvasás / SD kártya beolvasás folyamatban
 • piros pulzálás: bluetooth párosítás
 • folyamatos piros fény: standby
 • stb.

Egyébként nem túl nagy: 10.00 x 9.80 x 1.95 cm. Egy távirányító is jár hozzá, amely a szokásosnál jobb minőségű.

 

 

Gyártói kép

 

Ilyen a valóságban

 

Ilyen felülről nézve

 

Működés közben

 

A távirányító

Hardver

A MECOOL KM9 Pro Classic-nak mindene megvan ahhoz, hogy gond nélkül játssza le a 4K tartalmakat is: az alapját az Amlogic S905X2 processzor képezi (Cortex A53, négy magos). GPU: négy magos ARM G31 MP2.

2 GB DDR4 memória (RAM) és 16 GB tárhely (ROM) társul a processzorhoz. A tárhely microSD memóriakártyával bővíthető (128GB-ossal tesztelve).

Alapvetően elég szépen működik, nincsenek akadozások és stabil, reggeltől estig tartó online 4K videó lejátszás sem jelentett gondot és egyszer sem indult újra, vagy fagyott le.

Ha erősebb hardvert szeretnél, akkor válaszd a nagytesót 4GB memóriával (itt találod, kb. 20 000 Ft).

 

 

Beépített Chromecast-tal érkezik, így egyszerűen megjeleníthető például egy mobiltelefon kijelzője a tévén is.

AnTuTu pontszámAnTuTu pontszáma 56549

 

Kimenetek, bemenetek

 • 1db USB 3, 1db USB 2
 • HDMI: HDMI 2.1 (4k támogatással)
 • hálózat, LAN (RJ45): 100Mbps
 • AV
 • 2.4G, IEEE 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: 4.0

Használható külső merevlemez, pendrive, SD kártya a hagyományos tartalom források közül. Valamint a Bluetooth és USB révén egy seregnyi eszköz használható vele, mint billentyűzet, egér, gamepad, stb.

Mint látható, 2db USB van, de USB elosztó is használható szükség esetén (tipp: Orico elosztó, tesztet itt találsz). Így használható vezetékes egér, billentyűzet is.

 

Támogatott formátumok

Támogatott dekóderek: H.263, H.264, H.265, HD MPEG4
Támogatott videó formátumok: 4K, AVI, DAT, ISO, MKV, MP4, MPEG, RM, WMV
Támogatott hang formátumok: 5.1, AAC, FLAC, MP3, OGG, RM, WMA
Támogatott kép formátumok: BMP, GIF, JPEG, JPG, PNG, TIFF

Android alkalmazások telepítésével tovább okosítható.

 

Beüzemelés

Tegyél elemet a távirányítóba, a fel, le, OK gombokkal használhatod.

Első lépésként válaszd ki a magyar nyelvet (mint “magyar” találod meg, tehát nem hungarian). Ezen a ponton vezetékes és vezeték nélküli egér, billentyűzet már használható.

Beállíthatod a telefonoddal is, de ez kihagyható, majd a wifit válaszd ki vagy használj vezetékes internetet (ethernet)

A következő  a Google felhasználóval való bejelentkezés.

Pár beállítási lehetőség következik, majd válaszd ki a telepítendő alkalmazásokat, majd folytatás és egy bemutató után használhatod is.

Szoftver, rövid használati útmutató

A szoftvere az Android TV, amelynek az alapja az Android 9.

Mi az Android TV?

Lényegében Android, csak a felülete a tévén, távirányítóval történő használatra van optimalizálva és erősen alá van rendelve a tévézésnek. Vagyis rögtön a bekapcsolás után tolja is az arcunkba a tartalmakat Youtube-ról, Netflix-ről, stb.

 

 

Magyar nyelv van és persze átalakítható, hozzáadhatók indító gombok, eltávolíthatók a tartalmi források, vagy hozzáadhatók. A távirányítóval is jól használható, eléggé egyértelmű a navigáció, balra, jobbra, fel, le lépkedve. Van persze OK,”home” (kezdőképernyő), hangerő, stb. gomb is. De használható egér és billentyűzet is.

A hang alapú bevitel számos helyen támogatott, például a Google Play-nél.

Alapvetően eléggé jól használható, kényelmes.

Google Play

Az Android TV nagy előnye egyben a hátránya is lehet, mert minden alkalmazás ami elérhető, az optimalizálva van a tévével történő használatra. Ugyanakkor ami nincs, az nem elérhető, így az alkalmazások csak egy része elérhető (pl. VLC).

Alapvetően azért szinte mindenre van Android TV verzió, például:

TVWeb Browser for TV: böngésző

TV File Commander: fájlkezelő

Nem elérhető alkalmazás telepítése Android TV-re

Az is megoldható, ha alapvetően nem elérhető alkalmazást telepítenél. Ehhez először ajánlott egy fájlkezelő telepítése, mint például a TV File Commander. Ezt követően tetszőleges számítógépen vagy valamin töltsd le az alkalmazást. Alkalmazást letölteni nem lehet a Play-ről, csak telepíteni, de az apkmirror.com-on kb. mindent megtalálsz. Megbízható, használhatod. Pendrive-ra másold fel, majd dugd be a lejátszóba és nyisd meg a TV File Commander-rel. Így már telepíthető bármi, de nem lesz mindegyik tökéletes.

A másik lehetséges megoldás az Aptoide telepítése a fenti módszerrel.

Az Aptoide lehetőséget ad bármi telepítésére:

 


 

 

Egy probléma van, hogy a normál, Android TV appok között nem érhetők el, de a “Sideload Launcher”-ben elérhető minden. Egér szükséges lehet, mert nem mindegyik használható távirányítóval.

Fekvő mód kényszerítése

A Set Orientation alkalmazás telepítése erősen javasolt, mert számos külön telepített alkalmazás álló módban, de eldöntve indul, ami annyira nem kényelmes.. A Set Orientation alkalmazással beállítható, hogy mindig minden fekvő módban induljon.

 

Használat, mint lejátszó

Az Android TV-ből adódik, hogy leginkább, mint médialejátszó teljesít jól. 4K lejátszást ígér, amit teljesíti, viszont nincs 5G wifi, így online vagy megosztáson keresztüli 4K videók lejátszásához vezetékes kapcsolat (LAN, ethernet) szükséges. Egyes 4K tartalmak kifognak rajta, a nagyon magas bitrátát (120Mbps például) nem annyira szereti, de az átlagos, tipikus 4K tartalmakkal nincs gond.

Ha 5G wifit szeretnél, akkor válaszd a nagytesót (itt találod, kb. 20 000 Ft).

Természetesen használható pendrive, külső merevlemez is. Értelemszerűen arra figyelni kell, hogy az adott adathordozó kellő sebességű legyen.

Van persze VLC, Kodi, Youtube, stb. és rögtön a bekapcsolás után tolja is az arcunkba a tartalmakat.

 

Horizon Go

A Horizon Go telepíthető a fentebb ismertetett módszerek valamelyikével és működik is.

 

HBO GO

HBO GO van Android TV-re is, a Google Play-ről telepíthető.

 

 

Működik, ahogy kell

TV GO

A TV GO is telepíthető a fentebb ismertetett módszerek valamelyikével és működik is.

 

Spotify, Deezer, Tidal

Spotify, Deezer, Tidal eleve van Android TV-re.

Játékok és használat mint számítógép

A játékokat annyira nem érdemes erőltetni, persze találni olyat, ami élvezetesen játszható, de nem igazán erre van kitalálva.

Számítógépként használható, de a 2GB RAM nem túl acélos és azokat az alkalmazásokat, amelyek nem Android TV-re készültek, csak a fentebb bemutatott módon lehet telepíteni. Ettől függetlenül azért használható, ha éppen szükséges, egy emailt simán meg tudsz írni, van Facebook, Google Drive, böngésző, stb. Tehát nem reménytelen, de ha komolyabban akarnád ilyen célra használni, akkor megfontolandó a nagytesó az erősebb hardver miatt (Ha erősebb hardvert szeretnél, akkor válaszd a nagytesót 4GB memóriával (itt találod, kb. 20 000 Ft).

Mobiltelefon, tablet kijelzőjének tükrözése (AirPlay, Google Cast, Miracast)

A beépített Chromecast révén minden gond és bűvészkedés nélkül működött a telefon kijelzőjének megosztása. Ehhez ad egy alkalmazást előtelepítve AirScreen névvel.

Bluetooth

Bluetooth van, így használható a bluetooth eszközök, mint például billentyűzet, gamepad, hangszóró, stb. Működik, ahogy kell.

Összegzés

Az árát mindenképpen megéri, hiszen Android TV alapú médialejátszó ennyiért nem igazán kapható és alapvetően stabilan, megbízhatóan működik. Sajnos 5G wifi nincs, de LAN van, így hálózaton keresztül internetről is lejátszhatók a tartalmak.

Ráadásul van nem csak Youtube, videó lejátszók, Kodi, hanem HBO GO, TV GO, Horizon Go és még számos egyéb, a szórakozásunkat kiszolgáló alkalmazás (és persze bármi más telepíthető, hisz’ Android).

Jól működik, nincsenek akadozások és stabil, reggeltől estig tartó online 4K videó lejátszás sem jelentett gondot és egyszer sem indult újra, vagy fagyott le.

 

Vásárlás  Vásárlás [HU]

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .