LONGER LK4 X teszt – problémamentes, megfizethető 3D nyomtató

A 3D nyomtatás ma már könnyen elkezdhető, hiszen a megfizethető 3D nyomtatók között is vannak kifejezetten felhasználóbarát példányok és a LONGER LK4 X is ilyen.

Ez a 3D nyomtató gyakorlatilag készre összeszerelve érkezik, tehát szerelni sem kell és van automatikus szintezés (auto leveling), olyan tárgyasztal (build plate), amely jól tapad, de a kihűlése után könnyű levenni róla a tárgyakat, stb.

Európai raktárról rendelhető, ahonnan gyorsan és vámmentesen érkezik. Kuponnal most csak 103 000 Ft (limitált ideig használható): 20LK4X

 

Ki és miért vesz 3D nyomtatót?

Otthonra nyilván hobbi célból, egyszerűen mert mókás. Aki tud 3D modellezni annak meg nyilván nagy élmény, hogy a valóságban is megnézheti a művét. De egyébként nem kell tudni 3D modellezni, mert milliónyi kész modell van az élet minden területére és témára (és vannak nagyon egyszerű modellező programok is). Gyorsan függővé lehet válni!

De gyerekeknek is egy remek készségfejlesztő, amennyiben van érdeklődése a 3D grafika iránt, hiszen számos gyerekeknek is szánt, nagyon egyszerűen használható 3D modellező létezik (mint pl. a Tinkercad). És azért nem mindennapi élmény megfogni valamit, amit addig csak a képernyőn látott (és nem csak a gyerekeknek az 🙂 ).

Üzleti célból prototípus gyártás, 3D modellek nyomtatása, stb. Persze itt már felmerülhet az igény az ipari nyomtatókra, amelyek nagyságrendekkel nagyobbak és persze az átlag számára túl nagy költséget jelentenek, mint hobbi.

3D nyomtatás oktató sorozat

Ebben a tesztben nem térünk ki mindenre külön, hiszen itt elérhető egy komplett oktató sorozat.

Kicsomagolás

Jól becsomagolva, sok szivacsba ágyazva érkezik, egy viszonylag nagy dobozban, aminek azért némi érezhető súlya is van.

 

 

 

A dobozban van a nyomtató két fő darabban, plusz

 • filament tartó
 • kijelző
 • adatkábel
 • memóriakártya
 • memóriakártya olvasó
 • gyorskötözők
 • használati útmutató
 • szerszámok, csavarok

 

 

Filament csak annyi jár, amivel meg lehet győződni arról, hogy működik.

Összeszerelés

Szerelésről igazából nincs szó, két fő részt kell összecsavarozni, valamint a filament tartót, filament elfogyás érzékelőt, automatikus szintezés szenzort, kijelzőt kell feltenni és bedugni pár kábelt.

Kb. ennyi az összeszerelés, bárki meg tudja oldani.

Külső megjelenés

Külső tekintetében a megszokott 3D nyomtatót kapjuk, fém szerkezettel, fekete színnel színnel, 4.3″ méretű érintőkijelzővel és direct drive extruderrel.

A filament tartó a tetejére került, ezáltal nem foglal el extra helyet. Átlagosan nagy, maximum 220*220*250 mm méretű alakzatokat képes nyomtatni.

Jó minőségű, erős fém vázzal.

 

Gyártói képek

 

 

Pontosan olyan, amilyennek várjuk

 

Egy z tengelye van – kettő nyilván előnyös lenne, de számos más nyomtatónak is csak egy van és ahogy ez is, azok is jól működnek.

 

 

Direct drive extruder, vagyis a filement közvetlenül az extruderbe megy.

 

A kijelző

4.3″ méretű érintőkijelző van és a menüje átlátható, egyértelmű. A telefonok kijelzőjének  minőségét, érzékenységét nem éri el, de jól használható.

 

Automatikus szintezés (leveling)

A szintezés, vagyis leveling fontos lépés és vannak nyomtatók, amelyek erre képesek automatikusan.

Miért van erre szükség?

A kinyomtatott dolgok egy tárgyasztalon vannak, ami általában fűthető, ahogy ez esetben is. A tárgyasztal áll egy alsó részből és egy felette lévő valamilyen valamilyen tapadásért felelős bevonattal  (build plate).

Erre kerül az extruderből (nozzle, vagyis fúvóka által) az anyag. Viszont ha túl messze van a nozzle, akkor rossz lesz a tapadás és az sem jó, ha túl közel van, mert akkor meg nem tud elég anyagot kipumpálni, hiszen elzárja az anyag útját.

 

Ez a kép jól szemlélteti a problémákat (sorban: túl messze, tökéletes, túl közel)

 

A szintezést a LONGER LK4 X automatikusan (némi közreműködéssel) végzi 16 ponton, hogy mindenhol valóban megfelelő távolságra legyen a build plate.

Ez mindenképpen segítség, mert a szintezés annyira nem nehéz művelet, de azért el lehet vele lenni egy ideig.

 

 

Lehetőség van manuális finomításra (z offset érték), ha úgy gondoljuk, hogy a build plate-nek kicsit távolabb, vagy közelebb kell lennie az extruderhez.

Akkor az ideális, ha a legalsó réteg jól tapad, egyenletes, nem látszik át rajta keresztül a build plate, de nem is túl vastag. Ha nem tapad jól a build plate-re, akkor lehet, hogy közelíteni kell hozzá.

Ha határozott, de vékony, lapos réteg a legalsó, akkor az OK.

Az automatikus szintezés mellett lehetőség van manuális szintezésre is.

Powder coated PEI build plate, mágneses nyomtatóágggyal

A tárgyasztal egy több rétegű megoldás:

 • maga a nyomtatóágy
 • mágnes réteg
 • acél
 • és a mágnesesen tapadó, könnyen levehető build plate

 

 

A powder coated PEI build plate van mindennek a tetején és a mágnes miatt erősen tapad a nyomtatóágyra. Ez egy speciális, kissé érdes bevonatú alátét, amelyre jól tapadnak a dolgok, viszont a kihűlése után könnyen levehetők – sőt, jellemzően konkrétan le lehet fújni róla a tárgyakat ilyenkor, még akkor is, ha nagy kiterjedésűek, mert annyira megszűnik a tapadás.

 

 

Közelről

 

Ezt a felső réteget le is lehet venni, ha esetleg valamiért nem jönne le róla a tárgy és meg lehet hajlítani (bár erre egyszer sem volt szükség a teszt során).

 

 

Összetapogatni nem érdemes, mert a zsír csökkenti a tapadást. A tisztításáról némiképp megoszlanak a vélemények, többnyire alkohol a javasolt, de van aki szappanos vízzel lemossa, de az meg egyesek szerint rozsdásodást okozhat. Acetont viszont semmiképpen nem szabad használni, mert az tönkreteheti a felületét.

Filament kifogyás érzékelő

Filament kifogyás érzékelő van, szóval ha netán elfogyna a filament félúton, akkor sincs gond, feldobunk egy újat és mehet tovább.

Folytatás áramszünet esetén

Áramszünet esetén (vagy ha valamiért ki kell kapcsolni) képes a nyomtatás folytatására. Ilyenkor ha áramot kap, akkor rákérdez, hogy a megszakadt nyomtatást szeretnénk-e folytatni.

Nyomtatási jellemzők

 • maximális nyomtatási méret: 220*220*250 mm
 • 1 db extruder
 • nozzle (fúvóka) átmérő 0.4mm
 • átlagos nyomtatási sebesség: max. 180mm/mp
 • használható anyagok: PLA/ABS/PETG, stb.
 • anyag átmérő: 1.75mm
 • fájl formátumok: G-code, STL, stb.
 • támogatott szoftverek: repetier-Host, Cura, Simplyfy3D, stb.
 • nyomtatás memóriakártyáról
 • fűthető tárgyasztal (max. 100°C)
 • nozzle hőmérséklet: max. 250 °C

Nyomtatás

Nyomtatásra két mód van:

 1. memóriakártyára másolva a gcode fájlt
 2. számítógépre kötve, valamilyen szeletelő segítségével, pl. Cura

 

 

Több nyomtatási beállítást nyomtatás közben is módosíthatunk, mint a sebesség, ventilátor sebesség, hőmérsékletek stb.

Nyomtatási minőség

A nyomtatási minőség egy 3D nyomtató esetén önmagában, csak a nyomtatóra vonatkoztatva nem lehetséges, hiszen nagyon összetett kérdés, függ a beállításoktól, réteg vastagságtól, nyomtatási sebességtől, felhasznált anyagtól, hőmérséklettől, stb.

Lehet egy nyomtató a világ legjobbja, ha valami más nem stimmel, akkor nem produkál szép eredményt, ezért inkább úgy érdemes megközelíteni a kérdést, hogy

 • mennyire működik megbízhatóan?
 • mivel segíti a nyomtatást?
 • tapasztalhatók-e furcsaságok, olyan dolgok, amikről biztosan tudjuk, hogy normál esetben nem fordulhatnak elő

Az eddigi próba nyomtatások során a  LONGER LK4 X teljesen jól működött, szép eredményre produkálható vele és a nyomtatási folyamat is egyszerű, köszönhetően az automatikus szintezésnek és a remek nyomtatási felületnek.

 

A nagy méretű (22cm magas), sokáig tartó nyomtatások sem okoznak problémát

 

De a kis méret sem gond és jól átadja az apró részleteket is

 

Szép felületeket produkál

 

A nyomtatások tipikusan 50-80mm/mp sebességgel történtek, 0.1, 0.15, valamint 0.2mm réteg vastagsággal. Nyomtatás közben egyébként halk, ennél azért vannak érezhetően hangosabb nyomtatók is.

Stabil, több tíz órás nyomtatások során sem volt vele probléma.

Menet közben cserélhető a filament szükség esetén.

Összegzés

A LONGER LK4 X a megfizethető nyomtatók közé tartozik és bár nem drága, azért teljesen megbízhatóan működik, csendes, szép, jó minőségű dolgok nyomtathatók vele, jó sebességgel.

Nagy előnye a kínlódások nélküli használat, hiszen villámgyorsan használatba vehető, nem kell szintezni, a nyomtatási felület egy álom, jól tapad, de mégis könnyen levehetők a dolgok és több, hasznos extrát is ad.

Aki nem akar sokat költeni 3D nyomtatóra, de mégis egy megbízható, problémamentesen használható nyomtatót szeretne, annak jó választás – még úgy is, hogy csak egy z tengelye van, amellyel viszont ugyanúgy jól működik és azért sok más 3D nyomtatónak is csak egy van.

Kuponnal most csak 103 000 Ft (limitált ideig használható): 20LK4X

 

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .