BlitzWolf BW-WS04 teszt – igazi és okos időjárás állomás, több napos előrejelzéssel

A BlitzWolf BW-WS02 egy igazi időjárás állomás, az aktuális időjárással és 4 napi előrejelzéssel, amik valódi adatok, internetről kapja, így pontosak. plusz maga is méri a hőmérsékletet, páratartalmat. Sőt, akár 3 extra szenzorral bővíthető, szóval egy komplett mérő állomásról van szó. Elég ütős és Tuya okosotthon alapú, így több tízezer más készülékkel, szenzorral, eszközzel képes együttműködni. 

 

Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide

A doboz tartalma

A doboz tartalma a fő egység (kijelző), egy extra szenzor, USB kábel és némi használati útmutató.

 

Külső megjelenés

A dizájnról túl sok mindent nem lehet elmondani, mert egy nagy kijelző, fényes fekete kerettel. A fekete színnek köszönhetően semleges, így kb. bárhova beilleszthető.

 

Gyártói képek

 

 

 

Pontosan olyan, amilyennek várjuk

 

 

A kijelző kb. 16.5 cm széles és közel 9.5 cm magas, vagyis igen nagy, ráadásul színes.

 

 

A képeken annyira nem látszik jól, de a kijelző fénye erős, nappal is jól látható és szükség esetén kikapcsolható.

 

 

Gombok a tetején

 

Asztalon is jól elvan és falra is feltehető

 

Tartozik hozzá egy szenzor, így a kinti hőmérséklet, páratartalom is mérhető (vagy a benti, másik helyiségben). Szenzor egyébként utólag is vehető külön, itt található (3500 Ft jelenleg) és elvileg bármely 433MHz-en kommunikáló szenzor használható, így akinek van, az hasznosíthatja.

 

Gyártói kép


 

Tényleg ilyen, a mérete 5 x 9.6 cm, a vastagsága 2cm

 

Megáll a lábán, de falra is feltehető és vízálló.

Beüzemelés

Első lépésként a fő panelnek kell áramot adni USB-n, ami történhet bármely tipikus USB-s tápegységgel, vagy pedig elemekkel (ami lehet ceruza akkumulátor is, de ennyiért akkumulátoros is lehetne).

A legjobb állandó tápellátást adni neki USB-n.

 

 

A szenzornak is adni kell elemet, mert nem jár hozzá (2 x AAA, vagyis a kisebb ceruza elem, vagy akkumulátor).

A szenzort párosítani úgy lehet, hogy bekapcsoljuk a kijelzőt, a szenzor hátulján beállítjuk a csatornát, ami lehet 1, 2, vagy 3 és a kijelzőn a CH gombbal beállítjuk arra a csatornára, majd elemet teszünk a szenzorba és megtörténik a párosítás. Megszüntetni a szenzor hátulján lévő resettel lehet.

Mennyire pontos a saját szenzora?

Mindenképpen érdemes külön kitérni a saját szenzorai pontosságára, hiszen a fő panel is egy hő és páratartalom mérő, valamint extra szenzorok által összesen négy helyen mérhetünk.

 

 

A páratartalom rendben van, ott az eltérés 3%-on belül marad, ami bőven jó. Ez igaz az extra szenzorra is.

Az extra szenzor esetén a hőmérséklet is rendben van, az egyes mérő eszközök közti különbség tipikusan nem több, mint 0.5°C.

Viszont a kijelző által mért hőmérséklet már érdekesebb, mert bekapcsolásnál kb. ugyanazt méri, mint minden más, de egy idő elteltével 1-1.5°C-kal mutat többet. Olyan, mintha a kijelző termelne egy kis hőt, vagy fene tudja. Akit ez nagyon zavar az bevethet egy extra szenzort bent, mert az pontosan mér.

Tuya alapú

Magyarországon még viszonylag gyerekcipőben jár az okosotthon, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lennének a lehetőségeink már most is végtelenek, ha okosotthonról van szó. Ez az olyan vállalatoknak köszönhető, mint a Tuya, amely mára az egyik legjelentősebb ilyen jellegű céget jelenti.

A Tuya komplett megoldást kínál azoknak, akik valamilyen okosotthon, vagy IoT (Internet of Things, “dolgok internetje”) terméket szeretnének piacra dobni.

A Tuya platformhoz immáron több százezer termék tartozik, sok száz termék kategóriát lefedve. Nincs egy otthonnak olyan szeglete, ahol ne lehetne valamilyen Tuya terméket használni.

Ezen a képen összesen 3 gyártótól származó termék látható, de ellenére a különböző gyártóknak, a Tuya alkalmazás által képesek egymással kommunikálni.

 

Használat alkalmazással

A Tuya okosotthon mára nagyon kiforrta magát, rengeteg eszköz, berendezés és szenzor érhető el és a BlitzWolf BW-WS04 is Tuya alapú, így a Smart Life alkalmazást kell használatba vennünk (vagy a gyártó saját BlitzWolf nevű alkalmazását).

Az alkalmazásban a szokott módon, a jobb felső sarokban lévő plusz gombbal vehetjük fel a BlitzWolf BW-WS04-et is.

A beüzemelése 5G wifivel nem lehetséges, ezért a telefont szükség esetén át kell állítani, de utána már vissza lehet váltani 5G-re. Az SNZ gomb nyomva tartásával kerül párosítási módba a kijelző.

 

 

Majd megjelenik a kezdőlapon

 

Rábökve megnyitja

Beállítások

A Smart Life alkalmazásban a WS04-et megnyitva érhetők el a beállítások – már amennyi, mert van egy unit conversion, ami a hőmérséklet mértékegysége (°C legyen praktikusan) és van még pár specifikus dolog, de azokra külön kitérünk.

És hát igazából ennyi, szóval nem lett túlgondolva, lehetne még például kijelző világítás időzítés.

A beállítások elvégezhetők a kijelzőn lévő gombokkal, ám nem érdemes, az alkalmazásban sokkal egyszerűbb.

Ébresztés, emlékeztető

Az alarm setting részben 3 ébresztő, emlékeztető állítható be és van szundi (SNZ), kikapcsolás (ALERT) is a kijelzőn.

Ami jó, hogy napokra lebontva beállítható.

 

Mérési előzmények

A kijelző és az extra szenzorok által mért értékeket eltárolja és még grafikont is rajzol, ahol a mért érték is megnézhető. Óránként tárol egy értéket és napra, hónapra lebontva megnézhető hőmérséklet és a páratartalom is.

 

Az internetről kapott előrejelzési adatok pontossága

A BlitzWolf BW-WS04 egy valódi időjárás állomás, internetről kapja az aktuális napi és a következő 4 napi időjárást. Ebbe beleértendő a minimum, maximum hőmérséklet, valamint a csapadék és egyéb jelleg (felhős, napos, stb.)

A helyszínt GPS alapján veszi és rendben is van, viszont átállítani nem lehet, ami tipikusan nem probléma, de ha esetleg valaki máshol figyelné meg az időjárást az sajnos bebukta.

Az Időkép adataival összevetve tipikusan maximum 1-2°C az eltérés és általában az időjárás jellege is egyezik. A jelleg kapcsán az eltérés maximum ilyesmi szokott lenni, hogy az egyik teljesen felhős, a másik erősen borús, vegyítve azzal, hogy esetleg kissé napos.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy még a magyar előrejelzések között sincs mindig teljes egyetértés, szóval ez így OK.

 

De íme egy konkrét minta

ma 2. nap 3. nap 4. nap 5. nap
Időkép 13, 2, gyengén felhős 10, 3, erősen felhős 10, 3, felhős 12, 1, gyengén felhős 9, -1, erősen felhős
BlitzWolf 12, 3, gyengén felhős 10, 4, erősen felhős 9, 5, felhős, eső lehet 10, 3, gyengén felhős 7, 1,  felhős

Hőmérséklet riasztás kérése

A kijelző és a szenzorok által mért hőmérséklet alapján kérhető riasztás. Arra sajnos nincs mód, hogy előrejelzés alapján kérjünk például hőmérséklet, vagy csapadék riasztást, viszont Tuya automatizáció által több lehetőségünk van.

 

Automatizáció, használat más eszközökkel, szenzorokkal

Mivel Tuya alapú, ezért más Tuya alapú dolgokkal képes együttműködni.

Beállítható például, hogy ha valamelyik érték túl nagy, például a hőmérséklet, akkor kapcsolja be, vagy módosítsa a klíma működését.

Sőt, ehhez a klíma nem is kell, hogy Tuya alapú legyen, hiszen elég egy Tuya alapú univerzális távirányító (teszt itt).

És persze ugyanez működik párásítóval és más dolgokkal is.

 

 

De minden Tuya eszköz hozzáférhető, így a lehetőségek végtelenek.

 

A WS04 által elérhető feltételek

 

Mint látható, itt már a páratartalom is elérhető, sőt, még a comfortable is, vagyis hogy száraz, túl párás, vagy megfelelő a levegő. De a szenzorok is elérhetők.

Összegzés

Ha az a kérdés, hogy lehet-e élni a BlitzWolf BW-WS04 időjárás nélkül, akkor a válasz nyilván az, hogy lehet. Na és persze a telefon is mindig kéznél, amivel mindig megnézhetjük az időjárást.

Viszont nagyon gyorsan hozzá lehet szokni ehhez gigantikus kijelzőhöz, hiszen jól elhelyezve mindig szem előtt van és önkéntelenül is ránéz az ember, hogy éppen milyen hőmérséklet van kint, nem beszélve a következő napok időjárásáról.

Nem mellékes nagyon menő, a teszt példányra már lecsaptak volna mások is, de nem kapták meg, haha.

Okosotthon rajongóknak igazi csemege és a Tuya által ténylegesen hasznos is, hiszen rengeteg Tuya alapú dolog elérhető ma már. De önmagában is ad extrákat, mint a mért adatok mentése, grafikonok, hőmérséklet riasztások.

Sajnos a saját hőmérséklet mérése kissé csal felfele, az esetleg fixálható egy extra szenzorral és adhatna kicsit több beállítási lehetőséget is.

De összességében egyértelműen hasznos és jópofa cucc, nem is kérdés, hogy használatban marad, mint az elődje is.

 

Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .