4K Android TV okosító teszt – Netflix 4K, HBO Max, Prime Video, Disney, Chromecast és magyar nyelv

A Hakomini Android TV alapú TV okosítója tökéletes egy nem okos TV okossá tételéhez és persze akkor is, ha a TV rendszere már elavult, nem megfelelő. Támogat minden fontos streaming szolgáltatást 4K felbontással, mint a Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+.

Plusz van hangvezérlés és keresés, Chromecast is. Android TV alapú, magyar nyelvvel, így alkalmazások telepíthetők (a normál Android alkalmazások is), játszani lehet vele, számítógépről, telefonról megoszthatók a tartalmak stb.

A Priority Line szállítási móddal vámmentesen érkezik.

 

Hogyan vásárolj a Geekbuying webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

Mi az TV okosító?

A TV okosító olyan kütyü, amely a hagyományos, önmagában lejátszásra nem képes tévéket is képessé teszi filmek, videók lejátszására. Természetesen ilyen képességgel rendelkező tévékkel is használható, ha a TV rendszere nem kielégítő.

Megjelenési formájuk tipikusan egy kisebb, négyszög alakú doboz, de vannak egyéb formájú TV BOX-ok is, például pendrive.

Legtöbb esetben közel sem merül ki a szimpla lejátszásban a tudásuk, hiszen lehetőség van a különféle streaming szolgáltatásokat is igénybe venni (mint a Netflix, HBO, stb.).

Sőt, gyakran valamilyen bővíthető rendszerrel érkeznek, mint például az Android, így alkalmazásokat (például lejátszókat) is telepíthetünk, pont mint a telefonokra. Ezáltal Android alapú mini számítógépként is hasznosíthatók és használható egér, billentyűzet, különféle távirányítók is.

Android esetén egyébként lehet a normál Android és az Android TV, amely direkt tévékkel való használatra született.

 

A csomag tartalma

Mindent megkapunk, ami a használatához szükséges:

 • a médialejátszó
 • távirányító
 • HDMI kábel
 • tápegység
 • használati útmutató

 

Külső

Doboz formátumú TV okosítóról van szó (TV BOX), amely egy dizájnosabb példány – viszont akkor sincs gond, ha valakinek nem tetszik, mert elrejthető, bluetooth távirányítója van, aminek nem probléma, ha nincs rálátása a dobozra.

 

Gyártói képek

 

 

 

Pont olyan, amilyennek várjuk

 

 

Csak 11 x 11 cm

 

Távirányító

Egészen jó minőségű távirányítója van, amelyen minden szükséges alap gomb megtalálható és pár extra gomb is, mint Netflix, Prime Video, Disney, Youtube.

Buetooth-os, így nem kell rálátás a a kütyüre és működik, ahogy kell, viszont elem nem jár hozzá ( 2 x AAA, vagyis a kisebb méretű ceruzaelem).


 

 

Hang bevitelre is alkalmas, amelyet felhasználhatunk keresések során, elindíthatunk alkalmazásokat, de megkérdezhetjük például, hogy milyen az időjárás, stb.

Lényegét tekintve normál Google Assistant-ról van szó, a legfelső, középső a hozzá tartozó gomb (színes pöttyök).

 

Hardver, teljesítmény

A hardver alapját az Amlogic S905Y4 processzor képezi, amely négy magos.

A processzorhoz jár 4GB memória (RAM) és 32GB tárhely (ROM), ami bővíthető microSD memóriakártyával.

A gyakorlatban jól pörög, tipikusan nincsenek teljesítmény problémák, jellemzően gyorsan elindulnak az alkalmazások és 4K lejátszás, valamint a streaming alkalmazások lejátszása közben sem akadozik.

AnTuTu pontszám

Az AnTuTu pontszáma egész magas, 101 500, ami szintén azt mutatja, hogy egész korrekt hardver lapul benne.

Bemenetek, vezetéknélküli kapcsolatok

 • HDMI 2.1 (HDCP)
 • wifi: 2.4GHz/5GHz 802.11a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 5
 • 100Mbit LAN
 • 2 x USB2.0
 • microSD memóriakártya

Mivel van USB és microSD memóriakártya bemenet, így használható külső meghajtó, pendrive, memóriakártya, egér, billentyűzet, stb.

Természetesen USB elosztó is használható, így még több eszközt köthetünk rá.

 

Támogatott codec-ek, DRM-ek és technológiák

DRM: Widevine L1, Clearkey 1.2, PlayReady 4

 

 

Hardveresen támogatva

 

Támogatott alkalmazások
Netflix 4K, HBO Max, Youtube, Google Play, Prime Video, Disney+, stb.

Videó codecek
AV1 MP-10@L5.1 up to 4K*2K@60fps
VP9 Profile-2 up to 4K*2K@60fps
H.265/HEVC MP-10@L5.1 up to 4K*2K@60fps
H.264/AVC HP@L5.1 up to 4K*2K@30fps
MPEG-2 MP/HL up to 1080P@60fps
stb.

Hang codecek
AAC-LC & AAC-HE
MPEG-1 Layers 1,2,3
Dolby Audio and Dolby Digital Plus
stb.

Videó formátumok
*.mkv, *.mpg, *.mpeg, *.dat, *.avi, *.mov, *.mp3, *.ogg, stb.

Wifi sebesség

A teszt hálózaton jellemzően 250 Mbps sebességet ért el, ami bőven elég.

A rendszere Android TV

A rendszere az Android TV, amely lényegében magyar nyelvű Android (11), csak a felülete a tévén, távirányítóval történő használatra van optimalizálva és alá van rendelve a tévézésnek.

Vagyis rögtön a bekapcsolás után kapjuk a tartalmakat például a Neftlix-ről, Youtube-ról, de képes belenézni más alkalmazásokba, mint például a VLC.

Átalakítható, hozzáadhatók indító gombok, eltávolíthatók a tartalmi források, vagy hozzáadhatók.

A távirányítóval is jól használható, eléggé egyértelmű a navigáció, balra, jobbra, fel, le lépkedve. Alapvetően jól használható, kényelmes.

 

 

Magyar nyelv van (de azért bele lehet futni angolba itt-ott)

 

Képernyő billentyűzet használható

 

Természetesen vannak alternatív felületek (launcher) is Android TV-re, ha a gyári nem lenne szimpatikus.

 

FLauncher

 

ATV Launcher

Az Android TV saját Play Áruháza

Az Android TV saját Play Áruházzal rendelkezik, amely különbözik a normál Play-től és nem is érhető el minden, mint ami ott, csak azok az alkalmazások, amelyek kifejezetten Android TV-re készültek.

 

 

Viszont mivel az Android TV is Android, ezért a legtöbb hagyományos Android alkalmazás gond nélkül fut, ezt hívjuk sideload-nak.

Nem Android TV alkalmazások használata (sideload)

Az Android TV is Android, ezért a legtöbb hagyományos Android alkalmazás gond nélkül fut, ezt hívjuk sideload-nak.

Ha megnyitjuk az Android TV saját Play Áruházát, akkor ott rákeresve telepíthető a Sideload Launcher nevű alkalmazás.

 


 

Betehető a többi alkalmazás közé

 

Megnyitva listázza a nem Android TV alkalmazásokat (is)

A Google Play-en nem elérhető alkalmazások telepítése

Ha esetleg egy alkalmazás nem elérhető Google Play-ről, akkor például az Aptoide, vagy az APKPure vagy az alkalmazás telepítésével beszerezhetők, rajta keresztül telepítve.

 

HBO Max

Az HBO Max telepíthető az Android TV saját Play Áruházából is és működik.

 

Netflix

A Netflix előtelepítve érkezik, de az Android TV saját Play Áruházából is telepíthető, frissíthető. A 4K lejátszás is működik, a 4K tartalmakat külön jelzi és kereshetők is.

 

Prime Video

A Play-ről telepíthető és működik gond nélkül.

 

Disney+

A Play-ről telepíthető és működik, de valami hang probléma van, mert hang nincs valamiért. Erre megoldás az lehet, hogy egy másik eszközön indítjuk el, például egy telefonon és a Chromacast által átküldjük. Így már van hang is.

 

Youtube

A Youtube természetesen működik, 4K felbontással is.

 

Egyéb streaming alkalmazások

Van még Twitch, Spotify, stb. tehát zenét is lehet vele hallgatni, vagy más tartalmat fogyasztani.

 

Tartalom átküldése más eszközről, Chromecast

A wifin keresztül történő kijelző tükrözés tévére, kijelzőre nem újdonság, tudja például bármelyik Android-os telefon és az okos tévék, média lejátszók, stb. A tükrözés szó szerint tükrözést jelent, vagyis amit a telefonon látunk, azt látjuk a tévén, kijelzőn is.

Ezzel szemben a Chromecast bár hasonló, mégis más, mert a háttérben streameli a tartalmat tévére. Vagyis nem az éppen látott tartalmat küldi át, hanem egy lejátszóból, alkalmazásból származó tartalmat és a telefon / egyéb eszköz továbbra is használható marad, függetlenül attól, hogy a tévén éppen mit látunk.

Ilyen alkalmazás lehet egy bármilyen videó lejátszó (pl. VLC), vagy valamilyen előfizetős streaming szolgáltatáshoz tartozó alkalmazás (ha támogatja).

Így a letöltött tartalmak is átküldhetők egy mobil eszközről, például telefonról, tabletről, nem kell külső meghajtóval szórakozni.

Egyes alkalmazások ha érzékelik a Chromecast-ot, akkor fel is kínálják a tartalom átküldését a TV BOX-ra (viszont a felirat átküldését nem mindegyik támogatja).

 

Számítógépen megosztott tartalmak lejátszása

A számítógépen (jelen esetben Windows-on) megosztott tartalmak is elérhetők, például a VLC alkalmazásban is. Mivel ez szimpla fájl megosztás, így a feliratok is megjelennek a lejátszókban.

 

Használat hagyományos médialejátszóként

Mint minden médialejátszó, úgy ez is 4K lejátszást ígér, amit teljesít is, offline és online is.

A lejátszáshoz használható pendrive, külső merevlemez, microSD memóriakártya, de arra figyelni kell, hogy az adott adathordozó kellő sebességű legyen.

 

Kodi van és működik

 

Működik 4K, 60fps videókkal és 120, maximum 140Mbps bitrátáig, afelett már láthatóan problémát okoz neki (de már a 120 is irreális). USB 2 van rajta, de ez nem jelentett gondot.

Használat számítógépként

Az Android alapú médialejátszók lényegében számítógépek, hiszen pontosan ugyanazok a hardver elemek alkotják, mint a számítógépeket, így számítógépként is megállják a helyüket. Ez igaz az Android TV esetén is, csak ez esetben az alkalmazások telepítése során jóval többször kell külső forráshoz nyúlni (Aptoide, stb.) és a teljes kényelemhez szükséges a fentebb ismertetett USB elosztóval történő bővítés

Értelemszerűen azért desktop PC teljesítményt nem érdemes várni ennyiért, de a napi szintű dolgokra kb. használható.

Ami nem kifejezetten érintőkijelzőre készült, az jellemzően működik. Kivétel persze van, hiszen az alkalmazások tipikusan nem TV okosítón futtatott Android-ra készülnek, de jellemzően ami fontos az működik.

 

Játékok

Ami jó, hogy azért választék direkt Android TV-re készült játékokból is és azok támogatnak valamilyen beviteli eszközt (kontroller, billentyűzet), nem érintőkijelzőre készültek, hiszen tévén az nem nagyon működne, plusz vannak kifejezetten távirányítóhoz készült játékok is.

Nyilván nem az a legfontosabb szerepe ennek a TV okosítónak, hogy játsszunk vele, de azért vannak szórakoztató játékok.

 

 

Sideload révén normál Android játékok is futnak rajta, viszont ami probléma, hogy sok játék érintéssel történő vezérlésre készült, de

az egér / légegér /stb. kattintás érintésként megy át. Így az olyan játékok, amelyekben nem kell egyszerre, vagy nagyon rövid időn belül több ujjat használni, azok tökéletesen játszhatók

 • ha van gamepad vagy egyéb kontroller támogatás, az szintén megoldást jelent (tipp: próbáld ki a Gamepad Games Links alkalmazást, listáz egy halom kontrollerrel játszható játékot)
 • vagy ha esetleg van billentyűzet támogatás, akkor az is
 • vagy az olyan tapintást emuláló alkalmazások is bevethetők, mint az Octopus – Gamepad, Mouse, Keyboard Keymapper

Bluetooth

Bluetooth van, ráadásul 5, így használhatók a bluetooth eszközök, mint például billentyűzet, gamepad, hangszóró, stb. Működik, ahogy kell és a hang eszközökhöz a lehető legkisebb (észrevehetetlen) hang késést biztosítja.

 

Mobiltelefon, tablet kijelzőjének tükrözése

A Chromecast mellett természetesen elérhető a normál wireless display funkció, vagyis a telefon, egyéb eszköz kijelzőjét átküldhetjük a lejátszóra.

Távoli hang bevitel, Google Assistant

A távirányítóban mikrofon van, ami használható hang alapú keresésekhez, Google Assistant parancsok kiadásához.

Pl. ha azt mondjuk, hogy időjárás, vagy időjárás holnap, akkor megmutatja az időjárást, de a Play Áruházban is használható keresésre

 

 

Magyarul is ért, van amit magyarul mutat meg, de beszélni nem tud magyarul.

 

Összegzés

A Hakomini egy (szinte) tökéletes TV okosító, hiszen támogat minden fontos streaming szolgáltatást, plusz más tartalmak lejátszására is képes, akár külső adathordozóról és számítógépről, vagy telefonról is.

Ezen felül van

 • erős hardver, 4GB RAM
 • Netflix 4K
 • Android TV
 • direkt tévére készült játékok
 • beépített Chromecast
 • lehetőség nem Android TV alkalmazások futtatására
 • bluetooth távirányító
 • távoli hang bevitel, Google Assistant
 • Bluetooth 5, amely a hang eszközökhöz a lehető legkisebb (észrevehetetlen) hang késést biztosítja
 • LAN, USB, memóriakártya használat

Ami hátrányként említhető az 3.5mm jack hiánya és az, hogy a Disney+ a szokott módon nem működik, de szerencsére van megoldás.

Összességében mindenképpen ajánlott, ha a Disney-vel való extra szórakozás és a 3.5mm jack hiánya nem gond (és azért lehetne rajta USB 3, bár alapesetben elég az USB 2).

 

Hogyan vásárolj a Geekbuying webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .