Xiaomi Watch S1 Active okosóra teszt – remek dizájn és rengeteg extra

A Xiaomi Watch S1 Active okosóra remek dizájnnal, szuper AMOLED kijelzővel, jó vízállósággal és rengeteg extra funkcióval (köztük hang és okosotthon vezérléssel) érdemli ki a figyelmet. Extrém részletes teszt következik.

Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide

Bemutató

A doboz tartalma

Manapság ritka a kifejezett látványos csomagolás az okosóráknál és az S1 doboza sem tartogat sok extrát, de azért rendben van, jó minőségű.

 

 

A doboz tartalma az

 • óra
 • a töltőkábel
 • a használati útmutató

Töltő (mint általában) természetesen nincs, de bármely telefon, vagy univerzális töltő adapterrel tölthető.

 

Külső

A dizájn leginkább semleges, enyhén sportos, de tényleg csak nagyon visszafogottan és úgy összességében elég jól néz ki és persze vízálló, 5ATM mértékben.

Fekete, ezüst + fehér, kék színnel érhető el és persze a szíj cserélhető.

 

Gyártói képek

 

 

 

 

A valóságban is ilyen

 

 

Két lapos gombja van, amelyekre nem jellemző, hogy véletlenül benyomódnának. Funkciók tekintetében eléggé kötöttek, csak az alsó állítható be egy adott sportra.

 

 

Kényelmes szilikon szíja van, amely cserélhető

 

Átlagos méretű, csak 46mm az átmérője és csak 10.5mm vastag a szenzor dudor nélkül és a tömege mindössze 54 gramm szíjjal együtt

 

 

Kellemesen vékony

 

Az óraház műanyag, de rendkívül erős, masszív és a káva fém. Az általános minősége kiváló, abba semmiképpen nem lehet belekötni.

 

Vízálló

Vízálló, 5ATM szinttel. Igazolásképpen fél órát volt vízben, amit túlélt.

Kijelző

Az AMOLED érintőkijelzője 1.43″ méretű, 466 x 466 pixel felbontással. Az AMOLED kijelző és ez a felbontás nagyon szép képet eredményez és oldalról nézve sem torzul.

Nem elhanyagolható előnye az AMOLED kijelző sajátossága, ami az, hogy csak egy egész kis része is bekapcsolható, szemben az LCD kijelzőkkel, amik akkor is teljes felületükön be vannak kapcsolva, ha csak 1 pixel jelenik meg rajtuk.

Ennek az akkumulátor időre hatása van, hiszen így az értesítések megjelenítése sokkal kevesebb energiát használ.

A fényereje igen jó, kint is látható és 5 lépésben is beállítható, valamint saját maga is képes szabályozni a fényviszonyokhoz képest.

 

 

Ahogy az lenni szokott, az óralap változtatható és a csukló felemelésére a kijelző bekapcsol, ha nincs kikapcsolva ez a funkciót, mert egyébként kikapcsolható és időzítve is lehet bekapcsolva (hogy például alvás közben ne kapcsoljon be).

 

 

A kijelző bekapcsolva tartásának ideje beállítható: 5, 10, 15, 20 mp. Plusz a kijelző bekapcsolva tartható 5 percre.

Always on kijelző

Az AMOLED kijelzők előnye, hogy mindig bekapcsolva tartható egy kisebb részük (always on) és nem merítik le gyorsan az akkumulátort.

 

Ez az alap változat

 

Egyes óralapokhoz külön always on kijelző tartozik és így azért van egy egész szép választék.

 

Egy pár példa

 

Az is beállítható, hogy például alvás közben kapcsolja ki az always on kijelzőt.

Letölthető óralapok

Az alkalmazáson keresztül rengeteg óralapot tölthetünk le és nagyon sok jó van köztük.

Ez csak egy áttekintő lista, a “More” alatt még mindegyiknél egy hosszabb lista nyílik meg.

 

 

Animált óralapok is vannak

Módosítható, szabadon berendezhető óralapok

Egyes óralapok esetén módosítható, hogy mi jelenjen meg rajtuk, vagyis egyéni igény szerint berendezhetők.

Olyat viszont nem sikerült találni, ami reagál az érintésre, tehát például a pulzus értéket megérintve megnyitja a pulzusmérőt.

 

 

Számos funkció közül választhatunk, mint a pulzus, időjárás, véroxigénszint, napi lépések, sport, stb. – lényegében minden beállítható.

 

Csináld magad óralapok

Lehetőséget ad óralapok készítésére egyszerűen, amelyhez egy, vagy több, tetszőleges képet kell kiválasztanunk (vagy készítenünk fotózva).

Beállítható a stílus, amely azt is meghatározza, hogy mi jelenjen meg az óralapon.

 

A gyártó által ígért funkciók

Fitnesz, sport és egészség funkciók
Folyamatos pulzusmérés, folyamatos véroxigénszint mérés, stressz szint mérés, lépésszámlálás, megtett távolság mérés, elégetett kalória, sportolás nyomon követése, GPS

További egészség funkciók
mozgás emlékeztető, alvás minőség megfigyelése

Értesítés funkciók
Bejövő hívás jelzése, alkalmazás értesítések és SMS jelzése, bejövő üzenetek kijelzése, bluetooth hívás

Egyéb
Ébresztőóra, idő, dátum kijelzés, zene vezérlés, stopper, időjárás, NFC*, Alexa hangvezérlés*, stb.

Az óra rendszere

Az óra rendszere szokásos, vagyis fel, le, jobbra, balra mozdulatokkal és érintésekkel, valamint a gombokkal használható. Jól néz ki, professzionális.

A kezdőképernyőn felfele húzva érhetők el a gyorsbeállítások, lefele az üzenetek, értesítések, jobbra, vagy balra a widgetek (amelyek módosíthatók).

A gomb funkciókat nem lehet átállítani, a felső fixen a menüt jeleníti meg, az alsó pedig egy választott sportot.

Van lista és csak ikon menü is.

 

 

A widgetek szerkeszthetők és maximum 4 csoport lehet belőlük

A hozzá tartozó mobil alkalmazás

A Mi Fitness alkalmazás tartozik hozzá, amely szép és átlátható, viszont magyarul nem tud, ami érthetetlen, ennyire nem fontos a gyártónak a magyar piac?

 

Pulzusmérés

Mint minden okosóra, aktivitásmérő, úgy az S1 Active is képes a pulzus mérésére és ezt általában igen pontosan teszi, jellemzően nem téved többet, mint 1-2 szívverés per perc és mozgás közben is pontos. Az összehasonlítás alapja egy pulzoximéter és egy EKG mellkaspánt volt.

 

A pulzus gyorsabb változását követi

 

Bekapcsolható a folyamatos pulzusmérés, ami jellemzően megbízhatóan mér és 1 /5 / 10 / 30 percenként mérhet. Bár érdekes, mert 1 perc esetén folyamatosan villog a pulzusmérő szenzor.

Riasztás is kérhető magas nyugalmi és mozgás közbeni pulzusra is külön.

Az alkalmazásban napra lebontva megnézhetők a mérések grafikonnal, viszont egy-egy konkrét mérést nem mutat meg, csak egy fél órás intervallum maximum és minimum értékét.

 

Az átlagos / minimum / maximum értékeket is kiírja

 

Az órán is visszanézhető a pulzus alakulása

Véroxigénszint mérés

Külön piros fényű szenzorral méri a véroxigénszintet.

A véroxigénszint azt mutatja meg, hogy a vörösvértestek a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 96-100% a normális, az alatt (és különösen 95 alatt) megfontolandó a kivizsgálása, 88 alatt pedig orvoshoz kell fordulni. Számos betegség esetén csökkenhet a véroxigénszint, így jó tisztában lenni az értékével.

Általában hasonlót mért, mint a kontrollt képező pulzoximéter és okosóra, de ha volt eltérés, akkor sem több, mint 1%.

Fontos, hogy véroxigénszintet csak a szíjat szorosra húzva, mozdulatlanul lehet pontosan mérni, különben hülyeséget mérhet.

Képes folyamatos mérésre, de a véroxigénszint mérés pontosságának általában nem tesz jót a mozgás, viszont az S1 Active ilyen esetben sem mér nagyon abnormális értékeket (de azért időnként becsúszik egy-egy szokásosnál valamivel alacsonyabb érték).

 

A mért értékek visszanézhetők az alkalmazásban, napra lebontva

Lépések számolása

Normál, lassabb, gyorsabb mozgás esetén is jellemzően 90% és afeletti pontossággal számolja a lépéseket, még nem mozgó kézzel is, vagyis a lépések számolása pontos (irreálisan lassú mozgás eseté nem mér, de az egyébként sem valós eset).

Némi folyamatos mozgás szükséges ahhoz, hogy számolni kezdjen, annak érdekében, hogy elkerülje az egyéb mozdulatok lépésként beszámítását.

A napi lépések száma az órán is visszanézhető, az alkalmazásban pedig napra lebontva is. A lépéshossz alapján kiszámolja a távolságot is.

 

Értesítések, üzenetek, hívások

Képes megjeleníteni az SMS-eket, alkalmazás értesítéseket magyar ékezetes betűkkel és bármely alkalmazásét, jól olvashatóan.

Nem minden, de számos emojit képes megjeleníteni és a vibrálás erőssége 2 lépésben állítható.

 

 

Bármely alkalmazás értesítése átküldhető

 

Hívás esetén a hívó nevét is kiírja, ha ismert és elutasítani is lehet a hívásokat.

 

Hanggal is képes értesítést és hívást jelezni, nem csak rezgéssel

 

Nagyon fontos, hogy a telefon ne lője le az alkalmazást memória vagy akkumulátor kezelés okán – ez az egyik leggyakoribb probléma minden gyártó esetén.

Bluetooth hívás

Van bluetooth hívás is, vagyis hordható headsetként használható. Hívás esetén ha az órán fogadjuk a hívást, akkor ott bonyolíthatjuk le, ha a telefonon, akkor ott.

 

 

A hívás minősége egészen jó és nem kell az órának a száj előtt lennie (persze így azért kicsit halkabb, de így is simán hallható)

Sajnos a névjegyzéket nem viszi át az órára, viszont hívást kezdeményezni lehet úgy, ha már volt egy fogadott hívás az adott számról.

Valamint van hangszóró víz mentesítés és SOS hívás is, amihez 3x gyorsan meg kell nyomni az alsó gombot.

Alvás figyelése

Az alvás megfigyelése jellemzően pontos a kezdete és vége tekintetében, de azért megesik néha, hogy kicsit később regisztrálja az alvás kezdetét.

 

Sportolás nyomon követése

117 sportot és mozgásformát támogat, köztük minden népszerűvel: futás, séta, úszás, kerékpározás, stb.

 

 

Talán nem a  legprofesszionálisabb, de nem is a legalapabb sport támogatást adja, ami hobbi, félprofi szinten bőven elegendő, nyomon követi az edzéseket, rekreációs célú mozgásokat, rögzítve a pulzus, időtartam, magasság és egyéb adatokat (Strava szinkronizáció van).

 

 

Az edzéseket magán az órán is tárolja és a legfontosabb értékek elérhetők (pl. távolság, pulzus tartományok, stb.)

Beépített GPS

Szerencsére beépített (dual band) GPS is van (GPS, BeiDou, GLONASS, Galileo, QZSS), így a telefont otthon hagyhatjuk és akkor is megoldott a pontos sebesség, távolság, stb. mérés.

A pontossága rendben van, egy okosórával és egy telefonnal összemérve a távolság eltérés átlagosan 10-15 méter 1km-re vetítve.

Sűrűn lakott területen, házak közvetlen közelében is gyorsan talál jelet jellemzően.

 

Térképet is rajzol utca nevekkel és műholdkép is van

Zene, lejátszás vezérlés

Lejátszás vezérlés van, de egy idő után visszaugrik a kezdőlapra, bezárva a távirányítót, viszont widgetnek beállítható és akkor egy mozdulattal előhozható.

 

Ne zavarj mód (DND)

Van ne zavarj mód (DND) lehet időzíteni, de nagyon furán működik, mert egy idő után véletlenszerűen kikapcsol. Olyan, mintha mozgás érzékelése esetén kapcsolna ki, vagy fene tudja, mindenesetre használhatatlan.

Szerencsére van alvás mód, ami magába foglalja a DND-t (ami nem kapcsol ki), viszont kikapcsolja a kijelző bekapcsolását csukló mozgásra és a végén ébreszt is, ha akarjuk, ha nem.

 

Időjárás

Részletes időjárást jelentést ad hőmérséklettel, az időjárás jellegével, páratartalommal, légszennyezettséggel és előrejelzés is van. A helyszínt GPS alapján veszi.

 

Alexa hangvezérlés

Van Alexa hangvezérlés, ami komoly extra tud lenni, mert rengeteg Alexa kompatibilis eszköz van – tipikusan ami Google Assistant kompatibilis, az Alexa is.

Az Alexa pont úgy működik, mint a Google Assistant, feltehetünk neki kérdéseket, amire szövegesen válaszol és az okos eszközöket is vezérelhetjük vele, például világítást, különféle készülékeket, eszközöket.

Ennek előnye, hogy ellentétben például az okos hangszórókkal, az óra mindig kéznél van.

 

 

A hátránya, hogy Magyarországon nem támogatott, de a régiót átállítva a Mi Fitness-ben például United Kingdom-ra, már működik.

Ezzel viszont az a gond, hogy az érintésmentes fizetéshez Magyarországra kell állítani, szóval ha valaki mindkettőt használná, akkor az egyikről le kell mondania.

Érintésmentes fizetés

NFC van benne és a Xiaomi Pay használatával lehetőség van fizetésre, jelenleg K&H Bank esetén.

Jelenleg van egy MIUI bug (a teszt telefon esetén legalábbis volt), ami sötét mód esetén nem mutatja a számokat, ezért ilyen esetben ideiglenesen ki kell kapcsolni a sötét módot.

Illetve most még kizárólag a K&H Bank támogatott, ezért akinek nem ott van számlája, az vagy bankot vált, vagy nem használja.

 

Telepíthető alkalmazások

További alkalmazásokkal bővíthető a tudása, de ez jelenleg inkább csak lehetőség, mert ennyi az összes alkalmazás.

 

 

Persze a lehetőség nyitott, remélhetőleg tovább bővül majd a lista.

Telefon zárolás feloldás

Hasznos extra, hogy a telefon zárolását fel lehet vele oldani ujjlenyomat, arc, vagy más nélkül is. Ehhez a távolság is beállítható, hogy mennyire kell közel lennie a telefonhoz:

 • nagyon közel
 • közel
 • kevésbé közel

 

PIN védelem

PIN kóddal védhető, mint a telefonok, így ha nincs a csuklón, akkor más nem fér hozzá az esetlegesen érzékeny adatokhoz.

 

Zene tárhely, bluetooth fül, fejhallgató, wifi

Az a bizarr helyzet van, hogy bluetooth fül, fejhallgatót, hangszórót lehet rá csatlakoztatni, de milyen célból?

Csak mert zenét nem lehet rá másolni és semmilyen zene streaming nem használható. Illetve nem is eSIM képes, szóval itt valami félrement.

További funkciók

 • van stopper
 • van időzítő
 • van ébresztés, emlékeztető
 • van zseblámpa
 • van iránytű
 • van légnyomás, magasságmérő
 • vannak légzőgyakorlatok
 • megcsörgethető a telefon, ha nem találjuk
 • van kamera távirányító és tetszőleges kamera alkalmazással használható
 • kérhető figyelmeztetés, ha sokáig nem mozgunk

 

Akkumulátor, üzemidő

Az akkumulátor kapacitása 470mAh , amely átlagosan 12 napos üzemidőt tud, ami igaz és akár a két hét is elérhető.

Viszont az üzemidő erősen függ attól, hogy mennyi funkciót kapcsolunk be – néhány minta:

 • az alap always on kijelző bekapcsolva, minden funkció bekapcsolva, maximális szinten (tehát pl. fejlett alvás figyelés, pulzusmérés leggyakrabban): kb. 4 nap
 • always on kijelző kikapcsolva, minden funkció bekapcsolva, maximális szinten: 7-8 nap
 • always on kijelző kikapcsolva, stressz és vérigénszint mérés kikapcsolva, minden más maximális szinten: 11 nap

 

A töltéshez csak rá kell tenni a töltőre

Összegzés

A Xiaomi Watch S1 Active az árkategóriában jó választás lehet és akkor különösen jó, ha a jelenlegi 45 000 Ft-os árral sikerül megszerezni.

Jó választás, mert

 • remek a dizájn, jól eltalálta a gyártó, nem az a tipikus egyszerű, de nincs is túltolva
 • bár csak részben fém, azért masszív és 5ATM szinten vízálló
 • a kijelző elsőrangú, elég jó fényerővel, always on móddal, amiből van egész sok különböző van
 • rengeteg óralap közül választhatunk és nagyon sok jó van köztük, plusz van ami szerkeszthető is
 • vannak szerkeszthető widgetek
 • jól működnek, jól mérnek az egészség funkciók: a pulzus, véroxigénszint mérés, lépések számolása, alvás megfigyelése
 • van GPS és jól működik, jellemzően nagyon gyorsan talál jelet még sűrűn lakott területen is és pontos
 • a sport támogatása korrekt
 • az értesítéseket, üzeneteket ékezettel együtt jeleníti meg (és bármely alkalmazásét), valamint jelzi az SMS-eket, hívásokat is
 • van bluetooth hívás és jó minőségű
 • telepíthetők extra alkalmazások
 • van Alexa hangvezérlés
 • van érintés nélküli fizetés

 

Megemlítendő viszont, hogy

 • jelenleg sem az óra, sem az alkalmazás nem tud magyarul
 • az alap ne zavarj (DND) funkció zavaros, de az alvás móddal ez megoldott, szóval nem igazi probléma
 • az óralapok érintésre nem reagálnak
 • a névjegyzéket nem viszi át az órára, viszont hívást kezdeményezni lehet úgy, ha már volt egy fogadott hívás az adott számról
 • az Alexa hivatalosan nem támogatott, de ez megkerülhető, viszont ez esetben az érintésmentes fizetés nem működik
 • az alvás megfigyelése néha lehetne kissé pontosabb is (de nem gyakori és nem is nagy eltérésekről van szó, inkább csak ilyen 15 percek)
 • további alkalmazásokkal bővíthető a tudása, de ez jelenleg inkább csak lehetőség, mert csak egy pár mérsékelten hasznos alkalmazás van még
 • és miért lehet bluetooth hang eszközöket használni, ha zenét nem lehet rajta tárolni és nincsenek streaming szolgáltatások sem?

 

7

Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .