Xiaomi Smart Band 8 okoskarkötő részletes teszt

A Xiaomi Band 8 a gyártó legújabb okoskarkötője és ez a változat tényleges újdonságokat is hozott, kezdve a dizájnnal, új működési módokkal. Vámmentesen érkezik, a Hekka webáruház előre kifizeti a vámot.

Kuponnal most csak 17 000 Ft (limitált ideig használható): BAND8 Ebben az árban már a vám is benne van.

 

A doboz tartalma

A doboz tartalma a szokásos:

 • a karkötő
 • töltőkábel
 • némi papír (használati útmutató)

 

Külső

Ránézésre ugyanaz maradt, mint az elődök, vagyis megvan a kapszula forma, de a készülékház prémium érzést kelt azáltal, hogy fényesebb, csillogósabb.

Ami viszont újdonság, az a szíj rögzítése, amely megváltozott, ezáltal lehetővé téve izgalmasabb és sokkal elegánsabb szíjak használatát.

 

Így néz ki a gyártó szerint

 

A készülékház lehet arany színű is

 

Olyan a valóságban, amilyennek várjuk

 

 

A készülékház igényesebb, szebb lett, prémium érzetet ad

 

A szíja puha szilikon és elég keskeny (kb. 1.5 cm), így nem izzaszt túlságosan és a szokásos patentos, ami jobban néz ki, mint a hagyományos szíjak.

A rögzítése viszont megváltozott az elődökhöz képest, ami lehetővé teszi sokkal elegánsabb szíjak használatát és úgy általában is elegánsabb dizájn kialakítását.

 

 

Sok különböző dizájn kialakítását teszi lehetővé

 

Az anyaghasználata, általános minősége abszolút rendben van és a tömege a gyári szíjjal 25 gramm.

Csak 2cm széles és 48mm magas, valamint kb. 11 mm vastag a szenzor dudor nélkül (azzal 11.5mm), szóval kicsi és könnyű, a csuklón észrevétlen.

 

Vízállóság

5ATM vízállóság által úszni is lehet vele és 1 órán át vízben tartva, amitől nem lett semmi baja.

Kijelző

Az érintőkijelzője 1.62″ méretű és AMOLED, 192×490 pixel felbontással. Ez egy igen szép képet eredményez és minden szögből, napfényben is látható.


Az AMOLED egyik legnagyobb előnye a fogyasztás csökkenésében jelentkezik, mert a fekete részeknél egyáltalán nem kell bekapcsolnia a kijelzőt, viszont az LCD kijelzők mindig teljes felületen bekapcsoltak.

Ez egy okoskarkötőnél sokat számíthat, hiszen az egyik fő funkciója az alkalmazás értesítések, üzenetek megjelenítése, amely esetén gyakran üres a kijelző egy nagy része, ami AMOLED esetén nem lesz bekapcsolva az értesítések megjelenítése során, így nem is fogyaszt akkumulátort.

A fényerő szabadon beállítható és automatikus fényerő szabályzás is van.

 

 

A kijelző automatikusan bekapcsolhat a csukló felemelésével (de ez kikapcsolható állandóan és a nap egy részére vonatkozóan is, például este).

Beállítható az is, hogy hány másodpercig legyen bekapcsolva a kijelző és akár 5 perc is lehet, míg a legkisebb érték 5mp.

Van night mode is, amely az alkalmazásban állítható be és ilyenkor automatikusan csökkenti a fényerőt este (vagy bármikor, mert tetszés szerinti időpont is beállítható).

A kijelző érintéssel is felébreszthető.

Óralapok, egyedi óralapok

A felhasználók részéről az egyik leggyakoribb igény, hogy minél több óralap (kezdőlap) legyen és lehetőleg legyen mód újakat letölteni, vagy készíteni.

Ez esetben korrekt mennyiségű és egész jó óralapok is állnak a rendelkezésünkre és kategorizálva vannak.

 

 

A utility kategóriában vannak a legrészletesebbek

 

Egy (fény)kép felhasználásával még teljesen egyedi is készíthető

 

Aktív és módosítható óralapok

Az aktív óralapok igen hasznosak, hiszen rögtön a kezdőlapról megnyitható például a pulzusmérő, statisztikák (lépések száma, stb.), eszközök és ez szabadon választható.

 

A módosítható óralapokat szabadon berendezhetjük

Always on kijelző

Az always on kijelző hasznos, mert lehetővé teszi, hogy a kijelzőnek csak egy kis része legyen bekapcsolva, ahol megjelenhet például az idő és más hasznos információk.

Az AMOLED kijelzők részlegesen is bekapcsolva tartható, így az always on nem okozza az eszköz gyors lemerülését.

 

 

Számos stílus közül választhatunk, de nem teljesen szabadon, mert van egy alap stílus és sok óralap saját stílusú always on kijelzőt ad.

 

Két minta

 

Adott időre, például alvás során kikapcsolható, ami már csak az akkumulátor kímélése miatt is hasznos.

De arra is van mód, hogy a kijelző folyamatosan, teljes felületén bekapcsolva legyen, maximum 20 percig. Ez hasznos lehet például sport közben, ha mindig látni akarjuk az értékeket.

Funkciók

Fitnesz, sport és egészség funkciók
Pulzusmérés, véroxigénszint és stressz szint mérés, vitalitás pontszám, lépésszámlálás, megtett távolság mérés, elégetett kalória, sportolás nyomon követése, futás mód

További egészség funkciók
mozgás emlékeztető, alvás minőség megfigyelése

Értesítés funkciók
Bejövő hívás jelzése, alkalmazás értesítések és SMS jelzése, bejövő üzenetek kijelzése

Egyéb
Ébresztőóra, idő, dátum kijelzés, zene vezérlés, stopper, időjárás, stb.

Maga a karkötő is elég részletes statisztikákkal szolgál a rögzített értékekről, nem csak kiírja az aktuálisat.

 

A hozzá tartozó mobil alkalmazás

A Mi Fitness alkalmazás tartozik hozzá, ami kellemes felületet ad, igényes és átlátható, de magyarul még nem tud, ahogy a karkötő sem.

A kínai változat került tesztelésre, az is használható angol nyelvvel, de csak akkor, ha a telefon nyelve angol! Illetve nyomokban kínai karaktereket is tartalmaznak az óralapok.

Rögtön a kezdőlapon közli a legfontosabb adatokat, amelyeket megnyitva további részleteket tekinthetünk meg.

 

A Xiaomi Band 8 használata

A Xiaomi Band 8 úgy működik, mint bármely hasonló okoskarkötő. Az érintőkijelzője révén fel, le, balra, jobbra mozdulatokkal mászkálhatunk a menüben.

 

 

Balról-jobbra, vagy jobb-balra lapozva megjelennek a widgetek, amelyekkel egyes funkciókat gyorsan elérhetünk. Ezekből maximum 7 állítható be.

 

 

Ami viszont extra az, hogy egy widget lehet tényleg csak egy, de kettő is lehet egy oldalon, így duplázva a widgetek mennyiségét.

Egy widget

 

A dupla widgetek

 

PIN kóddal védhető az illetéktelen hozzáférés ellen és a menüje átrendezhető.

 

Pulzusmérés

A Xiaomi Band 8 egyik fő funkciója a pulzus mérése, ami lehet folyamatos (időnként), vagy kézi indítású. A folyamatos pulzus mérés esetén beállítható legkisebb időtartam az 1 perc és lehet még 10, 30 perc, valamint automatikus is. Kérhető alacsony és magas pulzus értesítés is.

A nyugalmi, mozgás nélküli pulzust pontosan méri, az eltérés tipikusan nem több, mint 1-2 szívverés / perc és mozgás közben is követi a pulzust változást egész gyorsan.

 

A mért értékek napra lebontva visszanézhetők

 

Maga a karkötő is elég részletes statisztikával szolgál a pulzust illetően, nem csak kiírja az aktuális értéket.

 

Véroxigénszint mérés

Külön piros fényű szenzorral méri a véroxigénszintet.

A véroxigénszint azt mutatja meg, hogy a vörösvértestek a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 96-100% a normális, az alatt (és különösen 95 alatt) megfontolandó a kivizsgálása, 88 alatt pedig orvoshoz kell fordulni.

Számos betegség esetén csökkenhet a véroxigénszint, így jó tisztában lenni az értékével.

A pontosságáról azt lehet mondani, hogy egy véroxigénszintmérő mért 98-99%-okat és a Xiaomi Band 8 általában követte ezt, ha volt eltérés, akkor is csak 1%.

Fontos, hogy véroxigénszintet csak mozdulatlanul lehet pontosan mérni.

A mért értékek visszanézhetők és a karkötő is eltárolja az utolsót mérést, valamint bekapcsolható a folyamatos mérés, amely akkor mér, ha a viselője nem mozog (de azért mér fura értékeket is ilyenkor).

 

Lépésszámlálás

A lépéseket rendkívül pontosan, kb. 95% és afeletti pontossággal számolja lassabb és gyors mozgásnál is, még mozdulatlan karral is.

Bizonyos mozgásokat lépésnek számol, például a karok jelentős mozgatásával járó egyes tevékenységeknél, de ez minden okoskarkötőnél így van.

A napi lépések számát (+ a megtett távolságot kiszámítva) és az állva töltött időt is méri és az alkalmazásban megnézhető, napra lebontva.

 

Sport módok

150 sportot, mozgásformát támogat és sportolás közben több adatot rögzít, például az eltelt időt, lépések számát, távolságot, pulzust. Képes használni a telefon GPS-ét a pontos sebesség, távolság, stb. méréshez.

Néhány a támogatott sportok közül:

 • futás
 • futópad
 • kerékpározás
 • szobakerékpár
 • séta
 • elliptikus tréner
 • evezőpad
 • jóga
 • ugrálókötelezés
 • freestyle, vagyis általános edzés
 • HIIT
 • úszás

A rögzített edzések később visszanézhetők és az edzés végén a karkötő is megmutatja a mért eredményt és az edzés hatását, intenzitását is és később is visszanézhető.

 

 

Egész sok részletet elárul

 

Térképet is ad, ha szükséges

 

De természetesen GPS nélkül is használható, olyankor a lépéshossz alapján tudja kiszámolni a megtett távolságot.

Futás mód

A szokott módon használható futáshoz, de át lehet tenni cipőre is és olyankor olyan adatokat ad, mint például a lépésgyakoriság, lépéshossz, stb.

Kipróbálva ez nem lett, mert gyárilag nem jár hozzá a csíptethető keret.

 

 

Hasonló a nyaklánc mód, szintén a futás módban választható.

Üzenet és hívás értesítések

Bármely alkalmazás értesítését képes megjeleníteni, beleértve az olyan népszerűeket mint a Facebook, Messenger.

Ami itt extra az, hogy szinkronizálható a telefonnal, vagyis ami értesítések arra érkeznek, azok érkeznek a karkötőre is.

 

 

De teljesen egyedileg is beállítható

 

Az ékezetes betűket is megjeleníti, ahogy az emojik egy részét is

 

Beállítható, hogy értesítés esetén meg is jelenjen a kijelzőn, vagy csak rezegjen és csukló elfordításra megnézhető.

A hívásokat is jelzi névvel és némíthatók, elutasíthatók a hívások.

Egyedi rezgés minták

Hasznos funkció, hogy mindenhez beállítható egyedi rezgés minta egy nagyon intuitív módon, a kijelzőt hosszan vagy röviden megérintve.

Így a karkötőre ránézés nélkül is tudható, hogy épp hívás, üzenet, stb. érkezett.

 

 

Mindenhez külön beállítható

Lejátszás vezérlés

A kezdőlapon állva jobbra vagy balra húzva elérhető a lejátszás vezérlés, amely minden fontos műveletre lehetőséget ad. Jól működik, de visszadob a kezdőlapra, így minden alkalommal újra meg kell nyitni.

Ezen segít az, ha legelső widgetnek be van állítva, vagy engedélyezhető az, hogy a kijelző mindig bekapcsolva legyen.

 

Alvás megfigyelése

A Xiaomi Band 8 megfigyeli az alvásunkat, méri az alvás idejét, a mély és könnyű alvást, az ébrenlétet és mindenféle statisztikát készít, ad.

Az alvás időt, a kezdetét és a végét tipikusan elég pontosan felismeri, jellemzően nagyon hasonlót mér, mint a kontrollként használt jóval drágább okosóra.

A legpontosabb méréshez aktiválni kell az “advanced monitoring” funkciót. Képes alvás közben a légzés minőségének megfigyelésére, de az jobban igénybe veszi az akkumulátort.

 

Stressz szint, egészségi állapot mérése

Van stressz szint mérés is, ami leginkább a pulzuson alapulhat, mert összefüggést mutat a pulzussal és van egy általános vitalitás pontszám, ami a mozgáson alapul.

 

DND, vagyis ne zavarj mód

A DND a do not disturb, amely bekapcsolása esetén a karkötő nem rezeg. Bekapcsolható időzítve, automatikusan (ilyenkor alvás esetén kapcsol be) és manuálisan is.

Sőt, bekapcsolható egy rövid időre, például 1 órára, 4 órára. Ez nagyon hasznos, mert ha ideiglenesen el kell csitítani, akkor az nincs az, hogy esetleg elfelejtjük kikapcsolni.

 

Bluetooth készülék feloldás

Használható a telefon feloldására és működik ahogy kell. Ilyenkor nem kell ujjlenyomatot használni, sem PIN kódot.

Egyéb funkciók

 • stopper
 • visszaszámlálás
 • időjárás (szabadon beállítható helyszínnel)
 • ébresztés
 • telefon megcsörgetése (ha valahova elkeveredett)
 • menstruációs ciklus követés
 • légzőgyakorlat
 • események, emlékeztetők
 • világóra
 • telefon némítása, némítás kikapcsolása
 • kamera távirányító

 

Akkumulátor, üzemidő

Az akkumulátor kapacitása 190mAh, amely akár 16 napos üzemidőt is tud, a gyártó szerint.

Ha minden extra funkció engedélyezve van és maximumra van állítva, valamint az always on kijelző is be van kapcsolva, akkor akár 5-6 napra is csökkenhet az üzemidő (alvás közben nincs always on kijelző).

Ha minden be van kapcsolva, de az always on kijelző nem, akkor 8-10 nap körüli üzemidő várható.

De a légzés figyelés, stressz szint és a véroxigénszint mérés kikapcsolásával további üzemidőt nyerhetünk.

 

A töltéshez csak rá kell tenni a kábelt

Összegzés

A Xiaomi Band 8 jelenleg az okoskarkötők egyik csúcsát jelenti, hiszen most már tényleg minden tekintetben nagyon rendben van.

A dizájn kinőtte magát, már nem egy műanyag, olcsóbb hatású kütyü és főleg egy komolyabb szíjjal nem az.

Óralapból van bőven és a módosítható óralapok külön jók, plusz van számos always on kijelző, sok stílusban.

Az egészségügyi értékek méréséhez megbízható és az alkalmazás értesítéseket ékezettel, valamennyi emojival együtt képes megjeleníteni.

A karkötő szoftvere, felhasználói felülete jól testreszabható és az alkalmazás is számos extra lehetőséget kínál, még a rezgéseket is beállíthatjuk.

A sport támogatása fejlett, 150 sportot támogat és nem csak a legalapvetőbb adatokat kapjuk, szóval hobbi szinten bőven elég.

Sajnos viszont magyarul nem tud sem a karkötő, sem az alkalmazás, illetve a kínai változat csak akkor angol, ha a telefon nyelve is angol (de ez a global, nemzetközi változatnál már nem lesz így).

 

Kuponnal most csak 17 000 Ft (limitált ideig használható): BAND8

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .