TicWatch Pro 5 okosóra bemutató – Wear OS és extra hosszú üzemidő

A TicWatch Pro 5 a legújabb Wear OS okosóra és hasznos újdonságokkal érkezett amellett, hogy a Wear OS okosórák között extra hosszú az üzemideje.

Jelenleg az egyik legjobb és valódi okosóra, hiszen Android Wear OS alapú, amely alkalmazások telepítését is lehetővé teszi.

De ez még semmi, hiszen dupla kijelzője van, ami AMOLED és egy napfényben jól látható, extrém kis fogyasztású kijelző, képes érzékelni egyes szív rendellenességeket, van NFC fizetés, offline zene lejátszás, GPS, MIL-STD-810H szinten strapabíró és vízálló, stb.

Európai raktárról rendelhető, ahonnan gyorsan és vámmentesen érkezik.

Vásárlás, ár megtekintése

Mi a Wear OS és a TicWatch?

A Wear OS okosórák teljesen más szintet képviselnek az okosórák tengerében, leginkább úgy lehetne ezt leírni, mintha összehasonlítanánk egy buta és egy okos telefont, vagy még inkább egy feature phone-t, amely tud ugyan pár dolgot hasonlóan, mint az okostelefonok, de nyilván messze elmarad tudásban.

A Wear OS is Android, de annak egy könnyűsúlyú változata, direkt a viselhető eszközökre alakítva. Óriási előnye, hogy az alkalmazások kifejezetten a kis méretű kijelzőre készülnek, így jól használhatók. Számos fontos és népszerű alkalmazás elérhető Wear OS-re is.

 

 

És a Wear OS nem csak azt jelenti, hogy alkalmazások telepíthetők, támogat rengeteg sportot, hanem azt is, hogy általános használhatóságban, testreszabhatóságban egészen más dimenzió a Wear OS – elkerülhetők vele azok az idegesítő dolgok, amelyek egyébként még a drágább, nem Wear OS óráknál is jelen vannak. Illetve sokkal jobban együttműködik a telefonnal és sokkal jobb produktivitást biztosít.

Ha valaha érezted úgy egy okosóránál, hogy jó-jó, tud pár dolgot, de valahogy nem az igazi, akkor egy Wear OS óra lehet a megoldás, például jelen teszt alanya. Ja és ha használtál már egy Wear OS órát, akkor egy másik sem okoz nagy meglepetést, mivel bár a gyártók belenyúlhatnak, az alap nyilván ugyanaz, akárcsak a normál Android esetén.

A TicWatch gyártója a Mobvoi, aki a Wear OS alapú okosóráiról híres.

TicWatch Pro 5 bemutató

Külső

Egész kellemes dizájnt kapott, a régebbi dizájnokhoz képest semlegesebb és vízálló 5ATM szinten, valamint strapabíró is MIL-STD-810H szinten.

A szíja természetesen cserélhető és van egy forgatható gombja, amelynek funkciója is van.

 

 

Vízálló

Vízálló (5ATM), úszni is lehet vele.

 

Kijelző

A TicWatch Pro nagy előnye a dupla, rétegelt kijelző. Ez azt jelenti, hogy van egy szokásos, 1.43″ méretű AMOLED kijelző magas, 466*466 pixel felbontással. Ez a normál kijelző.

Viszont az AMOLED kijelző felett van egy alapállapotban nem látható LCD kijelző, amit kb. úgy kell elképzelni, mint például a számológépek kijelzőjét.

Ez különösen kint, erős fényben hasznos, hiszen egyre csak jobban látható és ráadásul egy edzés elindításakor mutat más adatokat is, mint például a pulzus. Vagyis ha kint sportolunk, akkor tűző nap alatt is tökéletesen látjuk a legfontosabb értékeket.

 

 

A háttérvilágítás színét szabadon beállíthatjuk és edzés közben is változhat a pulzus növekedésének megfelelően.

 

 

A kijelző Gorilla Glass által védett.

Letölthető óralapok

Eleve kapunk számos óralapot, de a Wear OS sajátossága, hogy máshonnan is beszerezhetünk óralapokat. Köztük olyanokat is, amelyeket saját magunk rendezhetünk be, attól függően, hogy mit szeretnénk rajta látni.

 


Always on kijelző (AOD)

Az AMOLED kijelző támogatja az always on funkciót, vagyis kis fogyasztás mellett folyamatosan megjeleníthető rajta például az idő, értesítések, vagy éppen stopper, stb.

 

Ez lehet nagyon egyszerű is

 

Színes is

 

Vagy információ dús

 

Az LCD kijelző pedig értelemszerűen mindig be van kapcsolva, még alacsony akkumulátor szint mellett is napokig üzemképes.

Hardver

A Snapdragon W5+ Gen 1 processzor került bele, amely a négy mag mellett egy extra alacsony fogyasztású segéd processzor magot is tartalmaz az olyan helyzetekre, amikor csak az alap funkciókat kell ellátni.

Plusz van 2GB memória (RAM) és 32GB tárhely, ami nem bővíthető, viszont a Wear OS alkalmazások tipikusan kis méretűek.

Szoftver

Android üzemelteti, de nem a hagyományos, hanem a kifejezetten órákra, viselhető kütyükre szánt változata, a Wear OS (3). Google Play van, de természetesen csak a Wear OS alkalmazások érhetők el, amelyek viszont direkt a kis kijelzőkre készülnek, így jól használhatók, szemben sok “igazi” Android alkalmazással.

 

Az alap funkciók

Alábbi funkciók csak az alapvető dolgok, rengeteg más alkalmazással okosítható, de a gyártó érthetően nem akarta telepakolni, hiszen mindenki beszerezheti amire szüksége van.

Fitnesz, sport funkciók
Folyamatos pulzusmérés, véroxigénszint mérés, pitvarfibrilláció és szabálytalan szívritmus jelzése, lépésszámlálás, GPS, sportolás nyomon követése (futás, úszás, séta, stb.).

Egészség funkciók
pihenés emlékeztető, alvás figyelése, stressz szint mérése, véroxigénszint mérése

Értesítés funkciók
hívó fél nevének kijelzése, üzenetek jelzése

Egyéb funkciók
ébresztés, zene, lejátszás vezérlés, zene lejátszás saját tárhelyről, bluetooth fülhallgató használata, stb. egy csomó más apróság

Véroxigénszint mérés

A pulzus mellett méri a véroxigénszintet is, külön piros fényű szenzorral.

A véroxigénszint azt mutatja meg, hogy a vörösvértestek a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 96-100% a normális, az alatt (és különösen 95 alatt) megfontolandó a kivizsgálása, 88 alatt pedig orvoshoz kell fordulni. Számos betegség esetén csökkenhet a véroxigénszint, így jó tisztában lenni az értékével.

 

Szabálytalan szívverés, pitvarfibrilláció érzékelése

Képes érzékelni a szabálytalan szívverést és a pitvarfibrillációt is.

 

NFC fizetés

A Google Pay már Magyarországon is elérhető, így lehetővé téve az NFC alapú fizetést és a TicWatch Pro 5 is támogatja.

Zene lejátszás saját tárhelyről

32GB-os tárhelye van, ahova zenét másolhatunk és a hangszórójával, vagy bluetooth fülhallgatóval hallgathatjuk.

 

Spotify (és egyéb) zene lejátszás

A Spotify alkalmazás által offline zene lejátszást is lehetővé tesz.

 

GPS

Beépített GPS-szel rendelkezik (GPS+Beidou+Glonass+Galileo+QZSS), ezért navigáció is van és képes  megtett távolság pontos mérésére mobiltelefon nélkül is.

 

Sport, edzés

Számos sportot támogatás és mivel Wear OS alapú, így tetszőleges alkalmazások használhatók edzés közben, például:

  • TicExercise (általános sport támogatással, mint konditermi edzés)
  • Google Fit
  • Fit Workout
  • Strava
  • stb.

 

A Google Fit extrém mennyiségű sportot támogat

 

Edzés közben folyamatosan tudja mutatni az aktuális értékeket, bekapcsolt kijelzővel, amit nem folyamatosan, hanem kb. fél percenként frissít. Idő, pulzus, stb. megjelenik (legalábbis a TicExercise esetén biztosan).

 

 

Edzés közben zárolja az edzés alkalmazást, de a gomb nyomással vissza lehet térni a kezdőlapra is, ilyenkor fut tovább a háttérben, de pl. a Fit Workout esetén szabadon használhatjuk az órát.

GPS-t használ, amikor van értelme.

Wifi

Wifi természetesen van.

Akkumulátor, üzemidő

Az akkumulátor kapacitása 628mAh, amelyet kombinálva az alacsony fogyasztású processzorral, az ilyen jellegű okosórák körében páratlanul jó, akár 80 órás (kb. 3 napos)  napos üzemidőt is adhat neki.

 

Vásárlás, ár megtekintése

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .