Hasznos: nem okos készülékek okosítása, távvezérlése – ez az egyik legolcsóbb univerzális távirányító

A hagyományos készülékek okossá tételének legegyszerűbb módja a programozható távirányító, amire tetszőleges távirányító jele “beprogramozható” és például ki / be kapcsolható, időzíthető, beállítható vele a távirányítóhoz tartozó készülék és persze adott esetben egyéb funkciók is elérhetők, hanggal is.

Távolról is, wifin, mobilneten keresztül is működik, így az amúgy nem okos készülékek távvezérlése is megoldható vele (pl. klíma, TV, ventilátor).

Ez ráadásul Tuya alapú, így ezer más eszközzel, érzékelővel tud kommunikálni és köztük különféle műveletek valósíthatók meg (pl. belépünk a szobába, kapcsolja a TV-t).

Használható tévéhez, klímához, hifihez, stb., bármivel, amihez tartozik infravörös távirányító is. Jelenleg 2400 Ft-ért megvehető, amiben már a vám is benne van.

 

Hogyan vásárolj az AliExpress webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

Így néz ki

Egy nagyon kicsi (4cm átmérő), fekete kütyüről van szó, amelynek USB kábele is van.

 

Tuya alapú

Magyarországon még viszonylag gyerekcipőben jár az okosotthon, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lennének a lehetőségeink már most is végtelenek, ha okosotthonról van szó. Ez az olyan vállalatoknak köszönhető, mint a Tuya, amely mára az egyik legjelentősebb ilyen jellegű céget jelenti.

A Tuya komplett megoldást kínál azoknak, akik valamilyen okosotthon, vagy IoT (Internet of Things, “dolgok internetje”) terméket szeretnének piacra dobni.

A Tuya platformhoz immáron több százezer termék tartozik, sok száz termék kategóriát lefedve. Nincs egy otthonnak olyan szeglete, ahol ne lehetne valamilyen Tuya terméket használni.

Ezen a képen összesen 3 gyártótól származó termék látható, de ellenére a különböző gyártóknak, a Tuya alkalmazás által képesek egymással kommunikálni.

 

Működés

Alapvetően szinte bármilyen készülékkel képes működni, legyen az TV, klíma, ventilátor, stb., aminek van infrás távirányítója.

A beüzemelés után már mobil internetről is használható, tehát ha például a klíma nem okos, akkor ezzel okosítható, távolról kapcsolgatható, beállítható.

 

 

Bárhol elhelyezhető, mert 360°-ban képes szórni a jelet és az útjába kerülő akadályok sem okoznak problémát (persze azért teljesen ne állja a jel útját). Kb. 10 méter a hatótávolsága, de középre helyezve minden irányban 10 méter. Az árammal való táplálása micro USB-n történik, amelyhez tápegység nem jár, de bármilyen, például mobiltelefonhoz tartozó tápegységgel megoldható a dolog.

 

A Smart Life alkalmazás tartozik hozzá, amely a Tuya alkalmazása

 

Készülékek tízezreit ismeri és még egy csináld magad mód is van, amely akkor hasznos, ha nem találunk megfelelőt.

Ha nincs megfelelő távirányító

Akkor sincs gond, ha nem találjuk a gyártók között a készülék gyártóját, ilyenkor van egy “DIY” mód, amellyel ugyanúgy eljutunk a távirányítóhoz és megtaníthatjuk neki a gombokat.

 

 

Ilyenkor is választhatunk egy készüléket, hogy ne kelljen mindent nulláról megoldani, de van egy custom type is, amellyel teljesen nulláról megoldhatjuk.

 

Időzítés, automatizáció

Az automatizáció legalapvetőbb módja az időzítés, amelynek alapesete a be vagy ki kapcsolás, de bármely más funkció is elérhető. Ezt már maga a Smart Life alkalmazás, mint keret alkalmazás adja.

 


 

Haladó automatizáció

Mód van arra is, hogy az összes Tuya eszközünkkel kommunikáljunk.

Például:

  • bemegyünk a szobába és este 8 van: kapcsolja be a TV-t
  • kint (vagy bent) nagyon meleg van > kapcsolja be a klímát, állítsa be a hőmérsékletet
  • stb. stb.

 

Hangvezérlés

Alexa, Google Home hangvezérlése is módot ad, ehhez a Smart Life alkalmazást kell bevinni a Google Home, vagy az Alexa alkalmazásba és megjelennek a távirányítók.

 

 

Ez egy eléggé jó lehetőség, mert így bármit kapcsolgathatunk hanggal is.

 

Hogyan vásárolj az AliExpress webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .