Nagy tudású univerzális RF, IR távirányító teszt – nem okos készülékek okosítása, táv és hang vezérlése

Ez egy nagy tudású univerzális távirányító, bármely infrás (IR), vagy rádiófrekvenciás (RF) távirányítóval rendelkező készüléket, eszközt okossá tesz azáltal, hogy tetszőleges távirányító jele “beprogramozható” és például ki / be kapcsolható, időzíthető, beállítható vele a távirányítóhoz tartozó készülék és persze adott esetben egyéb funkciók is elérhetők, hanggal is.

Távolról is, wifin, mobilneten keresztül is működik, így az amúgy nem okos készülékek távvezérlése is megoldható vele (pl. klíma, TV, ventilátor).

Ez ráadásul Tuya alapú, így ezer más eszközzel, érzékelővel tud kommunikálni és köztük különféle műveletek valósíthatók meg (pl. belépünk a szobába, kapcsolja a TV-t).

Használható tévéhez, klímához, hifihez, stb., bármivel, amihez tartozik infravörös, vagy rádiófrekvenciás távirányító.

 

Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide

Így néz ki

Egy kicsi (7.8cm), fekete kütyüről van szó, amelynek USB kábele is van.

 

Gyártói kép

 

Olyan amilyennek várjuk

 

 

 

Egy micro USB kábel is jár hozzá

Tuya alapú

Magyarországon még viszonylag gyerekcipőben jár az okosotthon, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lennének a lehetőségeink már most is végtelenek, ha okosotthonról van szó. Ez az olyan vállalatoknak köszönhető, mint a Tuya, amely mára az egyik legjelentősebb ilyen jellegű céget jelenti.

A Tuya komplett megoldást kínál azoknak, akik valamilyen okosotthon, vagy IoT (Internet of Things, “dolgok internetje”) terméket szeretnének piacra dobni.

A Tuya platformhoz immáron több százezer termék tartozik, sok száz termék kategóriát lefedve. Nincs egy otthonnak olyan szeglete, ahol ne lehetne valamilyen Tuya terméket használni.

Ezen a képen összesen 3 gyártótól származó termék látható, de ellenére a különböző gyártóknak, a Tuya alkalmazás által képesek egymással kommunikálni.

 

Beüzemelés

Bárhol elhelyezhető, mert 360°-ban képes szórni a jelet és az útjába kerülő akadályok sem okoznak problémát és persze a rádiófrekvenciás működés esetén különösen nem.

7 méter a hatótávolsága, de középre helyezve minden irányban 7 méter.

Az árammal való táplálása USB-n történik, amelyhez tápegység nem jár, de bármilyen, például univerzális, vagy mobiltelefonhoz tartozó tápegységgel megoldható a dolog.

 

A Smart Life alkalmazás tartozik hozzá, amely a Tuya alkalmazása

 

A távirányító beüzemelése 5G wifivel nem lehetséges, ezért a telefont szükség esetén át kell állítani, de utána már vissza lehet váltani 5G-re.

A távirányítót a kezdőlapon a plusz jellel adhatjuk hozzá (de valószínűleg eleve meg is találja automatikusan).

Ami fontos, hogy a távirányítónak párosítási módban kell lenni. Ehhez a rajta lévő lévő gombot kell hosszan nyomni és villogással jelzi, hogy párosítási módban van. 

 

Megjelenik az alkalmazás kezdőlapján és kiválasztva hozzáadható egy távirányító, amely lehet infrás, vagy rádiós, majd Add (példaként elsőként legyen egy infrás).

 

 

Számos gyártó rengeteg termékéhez kínál előre beállított távirányító konfigurációt és első lépésként ki kell választani, hogy milyen jellegű készülékről van szó.

 

 

Természetesen nem csak egy, hanem több (sok) készülék is használható vele.

 

Kiválasztható a gyártó

 

A következő lépésben egy, vagy több lehetséges távirányítót is ajánl (Quick Match mód, de van manuális is). Ezeket mindet megpróbálhatjuk, hogy melyik működik jól.

Néhány távirányító gomb kipróbálásával kiderül, hogy megfelelő-e a távirányító.

 

 

Ha nem reagál, akkor “Another One”, ha reagál rá, akkor “Can Control”

 

Majd még egy pár gombot ad próbára és végül egy komplett felületet. Ezt még érdemes megpróbálni, aztán “Can Control”.

 

 

A ceruzával adhatunk neki nevet, vagy hagyhatjuk ahogy van

 

Végül megjelenik a távirányító kezdőlapján


 

Megnyitva elérhetjük az adott távirányítót és távolról, akár mobil interneten keresztül is vezérelhetjük. Így ha például van egy nem okos klímánk, akkor bekapcsolhatjuk, mire hazaérünk.

 

 

Az edit > copy button alatt további gombok hozzáadhatók.

Ha nincs megfelelő távirányító

Akkor sincs gond, ha nem találjuk a gyártók között a készülék gyártóját, ilyenkor alul van egy “DIY” amellyel ugyanúgy eljutunk a távirányítóhoz és megtaníthatjuk neki a gombokat.

 

 

Ilyenkor is választhatunk egy készüléket, hogy ne kelljen mindent nulláról megoldani, de van egy “other” is, amellyel teljesen nulláról megoldhatjuk.

 

 

Egyesével vehetünk fel gombokat

 

Egy gombot meg kell nyomni hosszan az alkalmazásban, majd az univerzális távirányítóra célozva meg kell nyomnunk egy gombot a távirányítón.

 

 

De teljesen egyedi gombot is lehet hozzáadni és adhatunk gombnak egy nevet.

 

 

Ezt folytatjuk addig, míg megvan az összes gomb, majd finish

 

Ennek a módszernek annyi a hátránya, hogy nem minden esetben kapunk visszajelzést a készülék állapotáról, tehát például egy klíma esetén nem ismerjük a hőmérsékletét (ha nem vagyunk vele egy helyiségben).

De vészmegoldásnak azért jó.

Rádiófrekvenciás távirányítók

A rádiófrekvenciás távirányítók sem különböznek igazán az infrásaktól, a folyamat hasonló és itt is van ugyanúgy DIY mód.

Ebben a módban bármilyen funkció felvehető, csak meg kell nyomni a + gombot, majd kicsit hosszabban a távirányítón a gombot.

 

 

Nevet is adhatunk a gombnak

 

Majd megjelenik a gomb és használható is

Időzítés, automatizáció

Az automatizáció legalapvetőbb módja az időzítés, amelynek alapesete a be, vagy ki kapcsolás, de bármely más funkció is elérhető.

Ezt már maga a Smart Life alkalmazás, mint keret alkalmazás adja, alul az Okosfunkciók és a + jel.

 

Itt az időzítés

 

Állítsuk be az időpontot és next

 

Then > Eszköz működtetése és elérhetők a felvett távirányítók

 

És itt minden funkció elérhető, ami egyébként is, vagyis bármit időzíthetünk

 

Itt valamit ki kell választani és elmenthető (save)

 

Megjelenik a listában és ha nincs rá szükség, akkor nem csak törölhető, de ideiglenesen ki is kapcsolható.

 

Haladó automatizáció

Mód van arra is, hogy az összes Tuya eszközünkkel kommunikáljunk.

Például:

 • bemegyünk a szobába és este 8 van: kapcsolja be a TV-t
 • kint (vagy bent) nagyon meleg van > kapcsolja be a klímát, állítsa be a hőmérsékletet
 • stb. stb.

A folyamat ugyanaz, mint az időzítés esetén, de ez esetben “Amikor az eszköz állapota megváltozik”, vagyis ha egy valami, egy feltétel teljesül. És mint látható, ott van az időjárás is.

 

 

Kiválaszthatunk egy eszközt, például a mozgásérzékelőt

 

Ha ez megvan, akkor jöhet hogy mi történjen, eszköz működtetése

 

És innentől megint ugyanaz, mint az időzítés esetén, kiválasztunk egy távirányítót és egy gombot. Ha ez megvan, akkor ilyesmit látunk:

 

 

If a feltétel, aminek teljesülnie kell, a then a művelet, ami végrehajtásra kerül. A + jellel további feltételek és műveletek vehetők fel,

Amit jó tudni, hogy a feltétel részben beállítható, hogy minden, vagy bármely feltétel teljesülése elég-e?

 

 

Végül ha kész, akkor save.

Hangvezérlés

Többek között Alexa és Google Home hangvezérlése is módot ad, ehhez a Smart Life alkalmazást kell bevinni a Google Home, vagy Alexa alkalmazásba és megjelennek a távirányítók.

Alexa esetén az Android-os alkalmazás is használható, külön Alexa eszköz nélkül.

 

 

De a Google Home is működik

 

Talán mondani sem kell, hogy ez egy elég jó dolog, így hangvezérelhetünk bármit, aminek van infravörös távirányítója, például klíma, TV, párásító, stb.

Összegzés

Ez az univerzális távirányító az otthonunk okosításának nagyon olcsó, mégis hatékony megoldása, hiszen bármely távirányítóval rendelkező készüléket, eszközt képes okossá és távolról, házon kívülről is vezérelhetővé tenni.

Ami extra az átlagos univerzális távirányítókhoz képest az, hogy ez nem csak infrás, hanem rádiófrekvenciás távirányítókkal is tud működni.

A hangvezérlés is adott, amivel még csak a telefonhoz sem kell hozzányúlni és bármi vezérelhető hanggal is, ami egyébként nem.

Extra, hogy mivel Tuya alapú, így millió más eszközzel, érzékelővel képes kommunikálni.

Csak ajánlani lehet.

 

Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide

admin

admin Szerző

Hozzászólások

  Avatar

  Puskár János

  (2023.03.27 - 15:42)

  Vajon motoros redőnyhőz jó?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .