Július 1-től ennyit kell fizetnünk a nem vámmentes küldeményekért

2021. július 1-től megszűnik a jelenlegi 22 eurós (gyakorlatban b. 40) vámmentesség és ezzel kapcsolatban most kiderültek a részletek, legalábbis a Posta részéről.

Aki még nincs képben:

Az, hogy pontosan mennyi a vámügyintézés költsége, az adott szállítótól függ. Viszont mivel rengeteg csomag (AliExpress-ről főleg) érkezik a Magyar Postával, amikor már Magyarországon van, ezért érdekes, hogy mennyit kell fizetnünk a 27% felett.

Két eset van:

  1. 150€ érték alatt
  2. 150€ érték felett

150€ érték alatt a Posta automatikusan végzi a vámkezelést

“A vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik, gyorsítva és egyszerűsítve a 3. országból származó, áru tartamú küldemények vám elé állítását. A magánszemélyeknek érkező küldeményeknél a postai vámügynöki szolgáltatás díja sávosra változik.”

Vagyis nem fix, több ezer forint a postai ügyintézés költsége, hanem értéktől függ, az alábbiak szerint (mint látható, fizetni utánvéttel is lehet, de nem éri meg).

 

Értékhatár Online fizetés Utánvétes fizetés
0-10 EUR 399 Ft 799 Ft
10,01-22 EUR 499 Ft 899 Ft
22,01-50 EUR 599 Ft 999 Ft
50,01-100 EUR 899 Ft 1 399 Ft
100,01-150 EUR 1 399 Ft 1 899 Ft

 

Tehát ha valaki például 5€ (1700 Ft) értékű küldeményt kap, akkor a végső összeg 5 x 1,27  (27% áfa), ami 6,35€ + 400 Ft. Ez jelenleg kb. 2200 + 400 Ft, vagyis 2600 Ft az eredeti 1700 Ft helyett.

Figyelembe véve azt, hogy a kis értékű termékek magyar ára simán tud a többszöröse lenni a kínai áraknak, még így is simán megérheti.

De nézzünk egy pl. 8000 Ft-os okosórát, AliExpress-ről rendelve. Ez kb. 23€ jelenleg, ami 27%-kal növelve 29,2€, vagyis 10 100 Ft. Ehhez jön sávosan 600 Ft, hiszen már a 22,01-50 EUR sávba esik.

Így lesz 10 700 Ft a 8000 Ft helyett, ami ha megnézzük az ilyen órák magyar árait, még mindig legalább fele, ha nem kevesebb!

A nagyon kis értékű, tehát ilyen 1 eurós dolgok amiknél kellemetlenebb lehet, mondjuk például egy telefon kijelző fólia, amit simán kapni már 1€-ért is. De azért ha megnézzük a magyar árakat, akkor egy normálisabb fólia megvan vagy 500 Ft és a szállítás is vagy 1000 Ft, ami már 1500 és azzal az Aliról rendelt fólia még simán felveszi a versenyt árban, Nem beszélve a nagyságrendekkel nagyobb kínálatról….

Szóval kellemetlen ez, de még így is jobban járhatunk.

IOSS

Van egy úgynevezett IOSS, vagyis Import One Stop Shop VAT collection model, amely esetén az adott webáruház fizeti be helyettünk a keletkező vám áfát. Az már egyéni megfontolás kérdése lehet, hogy ezt áthárítja-e a vásárlóra, vagy sem, de valószínűleg a többség igen.

Ezt a Posta is képes kezelni, de a rossz hír az, hogy ilyenkor is kell fizetni 400 Ft-ot, de ennek mértéke nem növekszik a vásárlás összegének növekedésével. Szóval nagyobb értéknél kicsit lehet spórolni.

150€ érték felett változik a dolog

150€ felett már 4000 Ft fixen a postai ügyintézés díja és itt már nem csak a vám áfa, de a vám is befigyel. Ugye a két dolog különböző, 150 alatt áfát fizetünk, afelett áfát és vámot, de a köznyelvben nem nagyon teszünk így különbséget.

Ilyenkor már nem automatikus, értesítést kapunk a küldeményről és kérésre a Posta vámkezeli.

Persze ilyen értéknél már ha lehet, akkor érdemes más lehetőséget keresni, mint európai raktár, EU Priority Line típusú szállítási módok.

Hogyan működik?

150€ érték alatt online lehet intézni és fizetni is, de van drágább utánvétes opció is.

Jó tudni

A vám alapjába beleszámít a szállítás, szóval a kettő együtt képezi az extra fizetendő összeg alapját.

Európai raktárról rendelt termékek esetén semmit nem kell fizetni.

Ugyanez igaz a vámmentes szállítási módokra (EU Priority Line), hiszen azok esetén is európai országból érkezik.

Sőt, logisztikai okokból számos komolyabb AliExpress-es eladó először európai raktárba küldi a termékeket és onnan érkezik, így azok esetén sincs vám. Erre viszont nem lehet alapozni, ez csak extra, vagy bejön, vagy nem.

Postai tippek

“Mire érdemes figyelni a jövőben, ha külföldi webáruházból rendelsz?

A Magyar Posta a külföldi webáruházak többségétől előzetesen megkapja a feladott árutartalmú küldeményed adatait (küldeményazonosító, feladó és címzett adatai, áru megnevezése és értéke), így fontos, hogy mindig teljeskörűen add meg rendeléskor a saját adataid, hogy minél gyorsabb legyen a vámolás folyamata.

  • Mindig valós, teljes nevet (vezetéknév, keresztnév) adj meg!
  • Postacímed a lehető legrészletesebben töltsd ki (ország, település, postai irányítószám, közelebbi cím pontos házszámmal, ha van, akkor lépcsőház, emelet, ajtó).
  • Mindig adj meg pontos e-mail címet és mobilszámot is rendeléskor, mert a küldeményed Magyarországra érkezését követően ezeken fogunk keresni (e-mail/SMS), ha tennivalód van a vámkezelés során (díjfizetés, esetenként adatközlés, dokumentumfeltöltés). A jól megadott adatokkal időt nyersz!
  • Javasoljuk, hogy a rendelésed és a fizetés visszaigazolását vagy ezek képernyőképét mentsd el, mert a vámkezelés során előfordulhat, hogy szükséged lesz rá.”
admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .