Honor Band 4 okoskarkötő teszt – jobb, mint a Mi Band 3?

A Honor Band 4 a Huawei egyik új okoskarkötője és elég jól sikerült darabról van szó, több tekintetben jobb, mint a népszerű (és amúgy szintén jó) Xiaomi Mi Band 3. Hogy miért jobb? Az is kiderül ebből a tesztből (és használati útmutatóból)!

 

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

Funkciók

Fitnesz, sport és egészség funkciók
Pulzusmérés, lépésszámlálás, megtett távolság mérés, elégetett kalória, különféle sport módok (séta, futás, úszás, stb.)

Értesítés funkciók
Bejövő hívás jelzése, hívás elutasítása, elmulasztott hívások kijelzése, alkalmazás értesítések és SMS jelzése, bejövő üzenetek kijelzése

Egészség funkciók
Mozgás emlékeztető, fejlett alvás minőség megfigyelés

Egyéb
Ébresztőóra, idő, dátum kijelzés, esemény értesítők, időjárás kijelzés, stopper, visszaszámlálás (időzítő)

NFC van, de még nem volt alkalmam kipróbálni.

Kicsomagolás

Egy eléggé alap csomagolásról van szó, a gyártó nem vitte túlzásba, egyszerű kartonban a műanyag tálca. Na mindegy, a feladatát végül is ellátja.

 

 

A csomag tartalma:

 • a karkötő
 • és egy töltő kábel

Töltő adapter nincs, USB-n tölthető bármilyen töltővel vagy számítógéppel.

Külső, minőség

Szokásos okosóra külsővel rendelkezik, viszont a szíj hagyományos, nem a Xiaomi Mi Band féle patentos megoldás, ami talán szebb, viszont körülményesebb bekapcsolni. A szíj kapott kívül egy átlós vonalas, szolid textúrát. A szíj cserélhető, már most is lehet venni pár száz forintért szíjat.

 

 

A kijelzőn van egy látható kör, azzal lehet a kijelzőt bekapcsolni és “home” gombként is funkcionál, vagyis visszavisz a kezdőképernyőre. A kezdőképernyő megjelenése változtatható.

Az anyaga, minősége kitűnő, messze jobb, mint az olcsó, 5000 Ft körüli társaié. Ilyen téren nem igazán lehet panasz.

A gyártó szerint így kellene kinéznie:

 

 

És így is néz ki.

Kijelző

A Honor Band 4  0,95″-os színes, AMOLED kijelzővel rendelkezik, ívelt üveggel védve és iszonyatosan jó! Éles, jól látható minden szögből, jó a fényerő és erős fényben is látható, nem úgy mint a Mi Band 3. Teljes érintőkijelző, vagyis nem a béna egy gombot nyomogatós megoldás. Jól és pontosan reagál az érintésekre.

 

Beüzemelés

Első bekapcsolásnál kijelez egy QR kódot, amit beszkennelve könnyen beszerezhető a Huawei Health alkalmazás. Ilyenkor még kínai nyelven kommunikál, de ettől nem kell megijedni, mert átállítható angolra (de jelenleg még csak bizonyos esetben!). A QR megtalálható a szintén kínai használati útmutatóban is, de amúgy rákeresve beszerezhető közvetlenül is.

Android

iOS

Egyébként a gyártói támogatást jól mutatja, hogy a felhasználói útmutatóban fellelhető  a vásárlói támogatás telefonszáma, egyéb elérhetősége. Ez mindenképpen nagy különbség az ismeretlen gyártókkal szemben és itt még közel sincs vége a minőségi különbségeknek!

Nagy valószínűséggel frissítés lesz elérhető az első indításnál így célszerű legalább 70, de inkább 100%-ra feltölteni vagy még inkább töltőn hagyni a beüzemelés alatt.

Az alkalmazás már indításnál is magyarul kommunikál (és végig így lesz) és kéri a Huawei Mobile Services alkalmazás telepítését is, amit tegyél meg.

 

 

Huawei azonosítóra is szükség lesz, amit regisztrálni kell és aktiválni. Opcionálisan cloudban is tárolhatók a rögzített adatok, de ez nem kötelező.

Végül hozzáadható a karkötő a jobb felső sarokban lévő + jelre bökve és az okoskarkötőt választva. A kapcsolódás gyorsan létrejön, viszont ha kikerül a kb. 10 méteres Bluetooth hatótávolságból, akkor megszakad. Ilyenkor nekem valamiért nem mindig kapcsolódik újra automatikusan, hanem manuálisan kell kezdeményezni az alkalmazásban, ami 10-ből 6-7-szer gond nélkül megy elsőre, de van hogy 2-3x meg kell próbálni. Nem tudom, hogy ez készülékfüggő, vagy a karkötő hibája.

Frissítenie kell a készülék listát, ezt engedd neki és így már megjelenik a Honor Band 4 is.

 

 

Válaszd ki, majd párosítás, a karkötőn jóvá kell hagyni a párosítást. Elképzelhető, hogy frissíteni szeretné a karkötő szoftverét, ezt célszerű rögtön elvégezni. A frissítés eltart egy ideig, célszerű feltölteni teljesen előtte a karkötőt, vagy töltőre tenni.

Ha minden kész, akkor végre használható az alkalmazás és a karkötő.

 

Azt még azért hozzá kell tennem, hogy az okosórákhoz, karkötőkhöz tartozó alkalmazás gyakran igen hitvány. Én eddig konkrétan két jót láttam: a Xiaomi Mi Band 3-hoz tartozó alkalmazást és a Honor Band 4-hez tartozó alkalmazást. A többi minősége a hulladéktól a nem a legjobb, de használhatóig terjedt.

Beállítások

Bár az egész alkalmazás magyar nyelvű, azért pár érdekes, hasznos beállításról talán célszerű megemlékezni. A kezdőlapon (legalul érhető el) megjelenik a jobb felső sarokban egy ikon, jelen esetben a karkötő ikonja, arra bökve elérhető (amúgy egy halom eszköz használható az alkalmazással).

 

 

Valami ilyesmit láthatsz:

HUAWEI TruSleep

Az nem meglepő, hogy képes az alvás figyelésére, azonban a Huawei ennél tovább ment a TruSleep-pel. A TruSleep egy sokkal hatékonyabb, részletesebb megoldás az alvás figyelésére:

“A Beth Israel Deaconess Medical Center alá tartozó Center for Dynamical Biomarkers (DBIOM). a Harvard Medical School neves oktatókórháza által hitelesítve.

A HUAWEI TruSleep technológiát használja alvás figyelésére, ami pontosan képes analizálni a mélyalvást, könnyű alvást, REM alvást és ébrenlétet, az alvásminőség értékelések és javaslatok készítéséhez, a Beth Israel Deaconess Medical Center alá tartozó Center for Dynamical Biomarkers (DBIOM), a Harvard Medical School neves oktatókórháza felhatalmazásával.”

Vagyis egy sokkal fejlettebb megoldás, mint amit a konkurencia nyújt általában. Alapvetően elég jól felismeri hogy mikor mennyi alvás történt. A mély, könnyű és főleg a REM alvást nyilván nehéz igazolni otthoni körülmények között, de éreztem összefüggést az általa szolgáltatott adatok és a fáradtságérzetem között.

A kezdőlapon elérhető  a részletes statisztika, magán a karkötőn csak az alvással töltött idő látszik.

 

Tevékenység emlékeztető

Nem használom, mert én az adott idő számítógép előtt után adott ideig tartó szünetet követem, de amúgy működik.

Folyamatos pulzusszámfigyelés

Ez egy szuper funkció, nap 24 órájában képes mérni a pulzust és igény esetén szól, ha meghalad egy értékét. Erről persze statisztikát készít, ami a kezdőlapról elérhető.

 

 

Ahol rés van ott épp nem volt a karomon. Alul mozgatható a kör és megnézhető a pulzus percre lebontva. Amikor épp nincs használatban, akkor kikapcsol a szenzor. Egyébként ez sem minden okoskarkötőnél van így, van amelyik akkor is “mér”, feleslegesen merítve az akkumulátort.

Emelje fel a csuklóját, hogy felébressze a kijelzőt

Hasznos, mert így nem kell a kört megérintve felébreszteni, viszont okozhat nem szándékos kijelző bekapcsolást is, bár ezek igen rövid idejűek.

Forgatás képernyőváltáshoz

Szintén érdekes funkció, a kijelző érintése nélkül lehet a menüben lépkedni a csukló elforgatásával.

Értesítések

Maga a funkció egyértelmű, értesítések kérhetők ha pl. SMS, Messenger üzenet, Skype üzenet, böngésző, stb. üzenetet küld. Nem jelenik meg rögtön a kijelzőn, fel kell ébreszteni és akkor mutatja, viszont rezeg. Jól kezeli az ékezetes betűket, ellentétben a Mi Band 3-mal.

Funkció testre szabása

Átrendezhető a karkötő menüje, kivehetők egyes lapok, vagy a sorrendjük is átállítható. Szintén nem jellemző az olcsóbb okoskarkötőkre.

 

Használat

A fenti beállítások elvégzése után már használható. Az alkalmazás nem igényel sok magyarázatot, viszont a karkötő azért igen.

Bekapcsolni a kijelzőt a kört megérintve lehet, vagy a csukló felemelésével (ha ez engedélyezve van). A karkötő rendszere lapokra van osztva, melyek sorrendje módosítható, sőt, törölhetők is a lapok (lásd fentebb). A lapok közti váltáshoz csak csúsztasd az ujjad a kijelzőn fel vagy le. Visszalépni balra jobbra csúsztatva az ujjadat tudsz, a kör pedig a home gomb, ami a kezdőlapra visz. Egyes lapokat meg lehet nyitni, ilyen például a pulzusmérés, amit megérintve elindul a pulzus mérése.

És itt jön a legnagyobb és egyben totálisan érthetetlen hülyeség, amit képtelen vagyok felfogni, hogy hogyan követhetett el a Huawei és a Xiaomi is. Az rendben, hogy esetleg készül egy kínai és egy nemzetközi piacra szánt verzió eltérő nyelvekkel, mint a kínai, angol, orosz, stb. És lehet azt is mondani, hogy a tesztelt példány kínai piacra szánt, ezért nincs magyar nyelv benne. Na de akkor miért van angol és egyéb? Mert nem csak kínaiul tud a karkötő, hanem többek között angolul is, tehát az oké, hogy magyarul nem tud, akkor állítsuk át angolra, azt a pár szót mindenki megérti, meg eleve mindent ikonnal is mutat.

De nem lehet angolra állítani! Egészen pontosan ez automatikusan működik, méghozzá úgy, hogy ha a támogatott nyelvek között van az eszköz (telefon, tablet) nyelve, akkor arra átállítja a karkötőt. Tehát ha a telefonodat angolra állítod, akkor a karkötő is angol lesz, de ha a telefonod magyar, akkor azt nem találja a támogatott nyelvek között, így kínai lesz a karkötő nyelve.

Ez totálisan érthetetlen, minimális plusz munka lenne megoldani hogy legyen egy nyelv választási lehetőség (és ezt programozóként állítom, hogy így van). És mégegyszer, ez nem csak kifejezetten kínai piacra szánt verzió, hiszen akkor minek bele egy rakat egyéb nyelv?

Felfoghatatlan, hogy hogyan lehet ekkora ökörséget elkövetni.

Szerencsére a helyzet közel sem annyira rossz, mint elsőre tűnik, mert mindent ábrákkal is jelez (a fogaskerék (eszközök) ikon alatt csak szöveges menüpontok vannak). Ráadásul szinte minden elérhető a hozzá társított eszközön lévő Huawei Health alkalmazásból is.

Ha így is problémát jelent, akkor két dolgot tehetsz:

 1. átállítod az eszközöd angolra és ilyenkor a karkötő is átáll, de az alkalmazás és az egész eszköz is. Ezt Android esetén könnyen megteheted és úgy használod, de azért nem mindenki jó angolból.
 2. átállítod az eszközöd angolra, átnézed a karkötőt, hogy miket ír angolul (azt azért csak könnyebb megérteni, mint a kínait) majd visszaállítod magyarra

De amúgy az eszközök menüt nem igazán kell piszkálni, én konkrétan sosem használtam, csak amíg átnéztem. A többit meg nagyrészt ábrákkal is mutatja és a kezdőlap is érthető.

Az eszközökben amúgy van egy hasznos dolog, ami a legelső menüpontban van, azzal lehet beállítani a kezdőlapot, vagyis az óralapot. Fel-le lehet változtatni, majd meg kell érinteni a választott stílust. Szerintem az alapértelmezett a legjobb.

Az eszközök (fogaskerék) lap tartalma sorban, azok kedvéért, akik kínai nyelvre állítva használják:

 • faces: óralapok
 • find phone: megcsörgeti a telefont
 • timer: visszaszámlálás
 • stopwatch: stopper
 • brightness: engedélyezni lehet, hogy éjszaka csökkentse a fényerőt (ajánlott)
 • reset: mindent töröl, gyári állapotba állítja vissza
 • restart: újraindítja
 • power off: kikapcsolás
 • regulatory: csak szöveg, nem érdekes
 • about: eszköz adatok

Pulzusmérés

A Honor Band 4 egyik fő funkciója a pulzus mérése, ami lehet folyamatos és kézi indítású. A folyamatos pulzus valóban folyamatosat jelent, tehát nem x percenként. Fontos tudni, hogy a folyamatos pulzusmérés nincs jó hatással az akkumulátorra (de azért egész jól bírja).

Manuális pulzusmérés

Lehetőséget ad manuális pulzusmérésre is. Ehhez válaszd ki a szív ikont, majd érintsd és ezt követően elindul a mérés.

Mennyire pontos?

Röviden: mióta megvan egy halom ellenőrzött mérést végeztem (nem csak a saját csuklómon) és ideális körülmények esetén 3, rosszabb esetben 5-ön belül marad a tévedése. Nagyon sokat javít a mérés a pontosságán, ha sikerül eltalálnod azt, amikor már nem laza, de nem is szorítja el a vérkeringésed a szíj. Ilyenkor meglepően pontos tud lenni.

Annak ellenére, hogy a gyártók folyamatosan fejlesztik a csuklós pulzusmérő megoldásokat, még mindig nem tökéletes a pontosságuk. Egyiknek sem. Ráadásul rengeteg tényező befolyásolja a mért értéket: mennyire van szorosan a csuklón, mozgás közbeni elcsúszás, izzadás stb. Egyébként figyelmeztet is, hogy mérés közben maradj mozdulatlan és ezt célszerű betartani, illetve megvárni a mérés végét a pontos eredményért.

Ha valaki pontos eredményt szeretne, annak muszáj mellkaspántot vagy EKG-t használnia. A mellkaspánt még rendben van, de EKG-val futni, vagy bármilyen sportot űzni viszont már sokkal viccesebb lenne. Arra biztosan alkalmas, hogy egy trendet meghatározz vele, tehát például nyugalmi pulzushoz képest az edzés közbeni pulzus emelkedés, vagy hogy edzés közben pár manuális mérést alkalmazz, előtte megigazítva, ha szükséges, hogy jól felfeküdjön a csuklódra.

 

 

Lépésszámlálás

A másik fő funkció a lépések és megtett távolság számolása. Ez megint olyan ami azért nem 100%-os sosem, de viszonylag jól közelítik a valóságot. A  Honor Band 4 is jónak tűnik, persze nem álltam neki egész nap számolgatni a lépéseimet (viszont tettem rövidebb, ellenőrzött távokat és ott kb. jónak tűnt). Ami biztos, hogy bizonyos mozgásokat lépésnek számol, például a karok jelentős mozgatásával járó egyes tevékenységeknél (mint az összes többi óra és karkötő is).

A napi lépések számát maga a karkötő is kiírja és persze az alkalmazásban külön részleg van erre:

 

Alvás minőség

Egy érdekes funkciója az ilyen eszközöknek az alvás minőségének figyelése. Az persze nem meglepő, hogy képes az alvás figyelésére, azonban a Huawei ennél tovább ment a TruSleep-pel. A TruSleep egy sokkal hatékonyabb, részletesebb megoldás az alvás figyelésére:

“A Beth Israel Deaconess Medical Center alá tartozó Center for Dynamical Biomarkers (DBIOM). a Harvard Medical School neves oktatókórháza által hitelesítve.

A HUAWEI TruSleep technológiát használja alvás figyelésére, ami pontosan képes analizálni a mélyalvást, könnyű alvást, REM alvást és ébrenlétet, az alvásminőség értékelések és javaslatok készítéséhez, a Beth Israel Deaconess Medical Center alá tartozó Center for Dynamical Biomarkers (DBIOM), a Harvard Medical School neves oktatókórháza felhatalmazásával.”

Vagyis egy sokkal fejlettebb megoldás, mint amit a konkurencia nyújt általában. Alapvetően elég jól felismeri hogy mikor mennyi alvás történt. A mély, könnyű és főleg a REM alvást nyilván nehéz igazolni otthoni körülmények között, de éreztem összefüggést az általa szolgáltatott adatok és a fáradtságérzetem között.

A kezdőlapon elérhető  a részletes statisztika, magán a karkötőn csak az alvással töltött idő látszik.

 

Sportolás, sport módok

Több sport módja van, különféle adatokat rögzít ilyenkor, mint a távolság, pulzus, stb.

Van

 • beltéri futás
 • kültéri futás
 • séta
 • szobabicikli
 • úszás
 • általános edzés

A pontos távolság méréshez szükség van a telefon GPS-ére is.

 

Vízállóság

Vízálló 50 méterig, így nyilván úszni lehet vele. Ténylegesen vízálló, fél óráig tartottam vízben, semmi baja nem lett. Zuhanyozni, fürdeni nyilván lehet vele, de véleményem szerint azért napi 1x nem árt 24 óra után megtisztítani a karkötőt és a személyes higiénia érdekében a csuklót sem kihagyni a tisztálkodásból.

Egy kisebb probléma van ezzel, ha víz éri a kijelző bekapcsoló, home “gombot”, akkor bekapcsol a kijelző, mintha hozzáértél volna. Persze ki is kapcsol és ha folyamatosan vízben van, akkor is kikapcsol.

Akkumulátor, üzemidő

Az akkumulátor kapacitása 100mAh, ami a gyártó szerint maximum 14 napig látja el árammal a karkötőt. Ez kb. igaz, azonban ha minden funkció (TruSleep, folyamatos pulzusmérés, folyamatos kapcsolat a társított eszközzel, stb.) akkor ez inkább olyan 7 nap. Ami persze elég jó érték, figyelembe véve a kapott szolgáltatásokat.

A töltést nagyon jól oldotta meg a gyártó, nem kell szétszedni a töltéshez, mint a például a Mi Band 3 esetén, csak a töltőt kell rátenni és bedugni a micro USB kábelt. Töltő nem jár hozzá, de ez senkinek nem jelenthet problémát.

 

 

A töltöttségi szint változását 10%-os lépésekben jelzi.

Összegzés

Összességében eléggé tetszik a Honor Band 4, a kijelzője fantasztikus, pontos tud lenni a pulzusmérés (bővebben a megfelelő részben), a TruSleep pedig több, mint szimpla alvásfigyelő, ami a megszokott. A lépéseket olyan pontossággal számolja, mint a hasonló jó minőségű eszközök, tehát egész jó, de azért nem 100%-os. Az üzemideje erős terhelés mellett is egész jó, kb. 7 nap és a hozzá tartozó alkalmazás a legjobbak közül való. Az is eléggé tetszik, hogy a töltéshez nem kell szétszedni.

A legnagyobb hibája, hogy JELENLEG csak bizonyos körülmények között állítható át angolra (bővebben fentebb). Apró probléma, hogy a rácseppenő víz bekapcsolhatja a kijelzőt (ha épp a körre cseppen rá), de hamar ki is kapcsol. Illetve ha megszakad a kapcsolat a telefonnal, akkor nem mindig kapcsolódik újra és manuális újrakapcsolás esetén néha többször meg kell próbálni.

Xiaomi Mi Band 3 vagy Honor Band 4?

A Mi Band 3 mára kiforrott, van belőle nemzetközi változat is (kezdetben az is csak kínai nyelven volt hajlandó kommunikálni) és a gyártó folyamatosan frissíti. Nem hibátlan, de mára azért kiderültek a lehetséges hibái. A Honor Band 4 még új, nem tudni lesznek-e esetleg hosszabb távon jelentkező problémák, viszont:

 • nagyobb, szebb és színes a kijelzője
 • jól látható a kijelző erős fényben is
 • fejlett TruSleep alvás megfigyelés
 • a töltéshez nem kell kivenni a szíjból
 • van NFC

A Mi Band 3 mellett szól az ára, jelenleg olcsóbban beszerezhető (az NFC nélküli változat legalábbis biztosan)

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

admin Szerző

Hozzászólások

  Noll Gábor

  (2018.11.19 - 19:56)

  Üdv. Olvastam a tesztben, hogy lehet hozzá kapni külön szíjat. Hol érhető el esetleg egy linket tudnak-e küldeni? Köszönettel Noll Gábor.

  Esztef

  (2018.11.25 - 18:36)

  Ha az ember nem kínából rendeli, akkor nem kell angolra állítani a telefont, ahhoz, hogy az óra nyelvét angolra állítsuk! Kínából ugyanis a kínai verzió érkezik, tehát amit tesztben hibának írnak az valójában nem hiba.

   admin

   (2018.11.25 - 18:44)

   Nem kifejezetten hiba, hanem érthetetlen hiányosság, hiszen elérhető számos nyelv a kínai mellett. Így nehezen magyarázható, hogy miért nem lehet egy manuális választási módot biztosítani. 3000 Ft-os okoskarkötőkben is megoldott az angol használatának lehetősége.

   Ha meg kínai piacra szánt (“kínai verzió”), akkor miért elérhető összesen 9 nyelv?

    Eszter

    (2018.12.03 - 14:35)

    Kedves Admin!
    Én csak azt nem értem, hogy miért árulják a kínai verziót a föld összes országába, ha csak 9-nek jó valójában.

  Péter

  (2018.12.01 - 15:25)

  Nekem 2 hete üzemel, kitűnő választás volt. Az egész lakásban veszi a jelet, pedig sok helyen van beton. Állítólag a telefon fényképezőgépét is tudja irányítani, de nekem nem észleli, pedig Huawei Mate 10 Lite-m van. Nem jelenik meg a bluetooth listában sem. Ha valaki tudja hogy lehet beállítani, az kérem segítsen ! Köszi !

  Dániel

  (2018.12.08 - 06:07)

  Kedves Band 4 tulajdonosok! Még tudná nekem mondani valaki a pontos bluetooth hatótávolságot. A cikkben 10 méter van írva, de valaki meg tudná nekem mérni, hogy mekkora az a távolság ahol már el veszti a kapcsolatot a telefonnal. Előre is köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..