EACHLINK H6 Mini médialejátszó (TV BOX) teszt

Az EACHLINK H6 egy 6K lejátszást is ígérő médialejátszó (avagy TV BOX). Megérkezett a teszt példány, így neki is ugrottunk és elsőre eléggé ígéretes volt, de sajnos van egy nem mindenkit érintő probléma vele. Jelenleg elég olcsó, kb. 11 000 Ft, ami a 3 GB memóriát (RAM) figyelembe véve elég szerény.

 

Mi az EACHLINK H6?

Bemutató videó a gyártótól:

 

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

Kicsomagolás

Átlagos, elég erős dobozban érkezett.

A csomag tartalma:

 • a médialejátszó
 • távirányító
 • HDMI kábel
 • használati útmutató (angol)
 • tápegység

A tápegység okosan lett megoldva, egy hagyományos, 5V, 2A-es microUSB-s tápegység, így elvileg bármilyen ilyen tápegységgel használható (de nyilván csak végszükség esetén, mert a gyárit kellene alapvetően használni).

Külső

Az EACHLINK H6-nak érdekes, modern médialejátszókra nem annyira jellemző a dizájnja, részletes előlapi kijelzővel. A gyártó szerint így néz ki, ami nem teljesen igaz (vagy két színben is megvehető és hozzánk a fekete került):

 

 

A kijelzőn az idő és pár egyéb hasznos információ jelenhet meg.

Egyébként külsőre a megszokott dizájn lelhető fel, szokásos apró doboz, a tetején egy logóval.

Így néz ki az összes oldalról nézve:

 

 

A valóságban viszont fekete és a kijelző leginkább fehér, nem ez a kékes-zöld.

A minőség, anyaghasználat rendben van. Igen kicsi, a méretei: 9.60 x 9.60 x 1.90 cm és a súlya: 120 g.

 

A hardver

Egy egész jó teljesítményű hardvert kapott, amellyel több Android alkalmazás egyidejű használata sem okozhat gondot. Természetesen egér és billentyűzet is használható, így akár egy olcsó miniszámítógép is lehet belőle. A fogyasztása mindössze 6 W.

A hardver:

 • Allwinner H6 processzor, amely négy magos
 • Mali-T720 grafikus processzor
 • 3GB DDR3 memória (RAM)
 • 32 GB tárhely (ROM)
 • 2.4GHz WiFi
 • 100Mbps LAN (Ethernet)
 • H.264,H.265 támogatás
 • HDR 6K támogatás
 • AV,HDMI,LAN,SPDIF,TF memóriakártya,USB2.0,USB3.0
 • 5.1 hang kimenet
 • és persze jár hozzá távirányító

 

A szoftverről

Android 7 működteti, így persze lehetőség van a Google Play használatára, alkalmazások telepítésére.

 

 

Egy egész kellemes felületet ad egyébként:

Első lépések

Android lévén van magyar nyelv, ezt célszerű beállítani: fogaskerék ikon a kezdőképernyőn >  Languages & input > Languages > Add language: válaszd ki a “magyar” lehetőséget. Ha ez megtörtént, akkor rögtön átáll magyarra a nyelv.

Wifit igény esetén beállíthatod az Android-ban megszokott módon, de vezetékes internettel is használható (LAN).

Ha szeretnél alkalmazásokat telepíteni a Google Play-ről, akkor azt a kezdőlapon megteheted, de első körben be kell jelentkezned egy Google accounttal.

Az EACHLINK H6 alapvetően Full HD felbontást küld a tévére / monitorra, de ez módosítható, ha kisebb felbontású a megjelenítő: fogaskerék ikon a kezdőképernyőn > Megjelenítés > HDMI output mode. Ugyanitt van egy screen percent menüpont is, ha esetleg valami gond lenne a felhasználói felületet méretezésével, akkor itt lehet segíteni rajta. Illetve van egy display output mode is: PAL / NTSC

Alapból kb. 24 GB tárhely (ROM) érhető  el és kb. 2.5 GB memória marad szabadon (ROM).

Használat média lejátszóként

Az EACHLINK H6 elsődleges használati módja nyilván ez és 6K lejátszást ígér, de ezt a jelek szerint nem  teljesíti. Annyira nem, hogy Full HD felbontásnál nagyobb felbontású videókkal egyszerűen nem bír el. Egy csomó videó  kipróbálásra került, köztük sok direkt TV, lejátszó tesztelésére szánt videó, de akadozott az összes 4K és 6K videó. Ez azért is furcsa, mert a vélemények között alig találkozni olyannal, ami ezt a problémát említi. Full HD videókkal viszont nincs gond.

Alapból az MX Player van telepítve, mint médialejátszó, amelyhez kiegészítő hang kodek telepítése szükséges. Ez az MX Player “hibája”, minden eszközön szükséges külön kodek. De persze telepíthető VLC, stb. Illetve alapból van Youtube, Netflix, amelyek persze támogatják a távirányítóval történő használatot is.

Kodi is telepíthető a Google Play-ről.

 

 

Online tévék is elérhetők “Live TV” néven és még magyar csatorna is van, de sajnos csak egy. Amúgy elég nagy mennyiségű csatorna érhető el.

 

 

Pendrive, külső merevlemez használható, microSD memóriakártya is és a hálózati lejátszás is működik. Természetesen közvetlenül a lejátszóra letöltött tartalmakkal sincs gond (ha nem nagyobbak mint Full HD).

Használat számítógépként

Az EACHLINK H6 H6 elég erős ahhoz, hogy számítógépként is használható legyen, egérrel, billentyűzettel, légegérrel. Vezetékes és vezeték nélkülivel is használható, azonban szükséges pár finomhangolás:

 • ha még nem állítottad be, akkor állítsd be a nyelvet a kezdőképernyőn, a fogaskerék alatt: Languages & input > Languages > Add language: válaszd ki a “magyar” lehetőséget. Ha ez megtörtént, akkor rögtön átáll magyarra a nyelv.
 • célszerű valamilyen alkalmazás váltó app beszerzése, pl.  Swapps, SwipePad, stb.
 • a gyárinál jobb fájlkezelő telepítése is jó ötlet (pl. ES File Explorer, Total Commander)
 • és persze szükség esetén Google Drive vagy bármi egyéb a Google Play-ről

Ami nem kifejezetten érintőkijelzőre készült, az jellemzően működik. Kivétel persze van, hiszen az alkalmazások tipikusan nem média lejátszón futtatott Android-ra készülnek, de jellemzően ami fontos az működik, tehát például

 • Chrome
 • Firefox
 • Youtube
 • Facebook
 • Skype
 • Twitter
 • a Google táblázatkezelője, szövegszerkesztője, prezentáció készítője
 • email kliensek, levelezők
 • képszerkesztők
 • videó szerkesztők
 • stb.
 • és mivel van böngésző, így lényegében minden használható, ami böngészőből amúgy használható

Lényeges, hogy az összes felmerülő alkalmazás telepíthető volt a Google Play-ről, tehát egész jónak tűnik ilyen szempontból a kompatibilitás.

Egér, billentyűzet ilyenkor persze ajánlott, vezetékes is használható, illetve USB elosztóval is működik. A sebesség megfelelő, de nem érdemes egy erős számítógép teljesítményére számítani, viszont egész jól használható. 3 GB memóriának köszönhetően több alkalmazás is futhat egy időben.

Alapvetően jól használható, egér esetén a bal klikk a szokott módon működik, a jobb klikk viszont nem, az vissza gombként funkcionál. Az Android sajátosságai miatt pár kisebb problémával, kényelmetlenséggel számolni kell, de ettől még használható marad. Pár alkalommal leállt a Google Play, amikor épp a háttérben volt. További probléma amit nem sikerült megoldani, az a fizikai billentyűzet, ami bár mindenhol magyarra volt állítva a billentyűzet, angol kiosztású billentyűzetként működött. Nem kikerülhetetlen probléma, de aki sokat gépel, annak zavaró lehet.

Ha nincs billentyűzet, akkor a virtuális billentyűzet használható, ami a kijelzőn jelenik meg.

Játék

Játékra is alkalmas, persze itt jobban jelentkezik, hogy a játékok jellemzően érintőkijelzőre készülnek. Így ahol több érintéssel kell játszani, ott lehetnek gondok, viszont ha gamepad használatot támogat az adott játék, vagy egérrel is játszható, akkor az megoldás.

De amúgy működik a dolog, számos játék gond nélkül játszható, még az egyszerűbb 3D-s játékok is!

 

 

Bluetooth

Szerencsére van beépített bluetooth, így ráköthető például vezetéknélküli hangszóró, billentyűzet, stb. A gyakorlatban jól működik, de célszerű megvárni míg elvégzi az eszközök keresését, mert addig nehéz a már megtalált eszközök társítása. De amúgy rendben van.

Fogyasztás

A fogyasztása kemény 6W, vagyis ha egy hónapban a nap 24 órájában működik minden nap, akkor sem lenne még 2kW sem (ami kb. 100 Ft).

Használat monitorral

Az EACHLINK H6 értelemszerűen a HDMI-vel (és AV) történő használathoz készült, de akkor sincs gond, ha van egy monitorod, amin csak DVI, vagy esetleg csak VGA csatlakozó van. Ilyenkor egy átalakítóval megoldható a dolog, ami ilyesmi (ez HDMI > DVI):

Az egyik felébe megy a HDMI kábel, a másik pedig DVI, ami DVI-s monitorra köthető. Egy a baj vele, hogy sem a DVI-n, sem a VGA-n nem mennek át a hangok. Ez áthidalható, ha a lejátszón az AV kimenetre kötsz egy hangfalat, hangszórót. Ha szükséged van ilyen átalakítóra, akkor kattints ide.

Összegzés

Köszönhetően a korrekt processzornak, a 3 GB memóriának (RAM) és az Android 7-nek, az EACHLINK H6 igazi mindenes, ami a videók, filmek lejátszáson túl számítógépként is használható, még a kisebb problémákat figyelembe véve is. Stabilan működik, 12 óra működés után sem volt semmi gond, a melegedése normális mértékű. Egyetlen komolyabb negatív és érthetetlen jelenség volt tapasztalható a teszt során, nevezetesen, hogy egyetlen 4K videót sem tudott lejátszani. Hogy ez minek köszönhető az rejtély, de így volt. Viszont a Full HD-vel nincs semmi gond, így ha azzal megelégszel, akkor az EACHLINK H6 megfelelő lehet, hiszen azért nem sok médialejátszót vehetsz meg 3 GB memóriával 11 000 Ft-ért. Illetve megemlítendő a fizikai billentyűzet, ami bár mindenhol magyarra volt állítva a billentyűzet, angol kiosztású billentyűzetként működött. Nem kikerülhetetlen probléma, de aki sokat gépel, annak zavaró lehet.

 

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..