Anycubic Kobra Plus teszt – nagy méretű 3D nyomtató, sok extrával

Újabb Anycubic 3D nyomtató érkezett tesztre, az Anycubic Kobra Plus, amely egy nagyobb nyomtató automatikus szintezéssel, dupla z tengellyel, speciális tárgyasztallal ellátva.

 

Ki és miért vesz 3D nyomtatót?

Otthonra nyilván hobbi célból, egyszerűen mert mókás. Aki tud 3D modellezni annak meg nyilván nagy élmény, hogy a valóságban is megnézheti a művét. De egyébként nem kell tudni 3D modellezni, mert milliónyi kész modell van az élet minden területére és témára (és vannak nagyon egyszerű modellező programok is). Gyorsan függővé lehet válni!

De gyerekeknek is egy remek készségfejlesztő, amennyiben van érdeklődése a 3D grafika iránt, hiszen számos gyerekeknek is szánt, nagyon egyszerűen használható 3D modellező létezik (mint pl. a Tinkercad). És azért nem mindennapi élmény megfogni valamit, amit addig csak a képernyőn látott (és nem csak a gyerekeknek az 🙂 ).

Üzleti célból prototípus gyártás, 3D modellek nyomtatása, stb. Itt már felmerülhet az igény az ipari nyomtatókra, amelyek nagyságrendekkel nagyobbak és persze az átlag számára túl nagy költséget jelentenek, mint hobbi.

3D nyomtatás oktató sorozat

Ebben a tesztben nem térünk ki mindenre külön, hiszen itt elérhető egy komplett oktató sorozat.

Ilyen az Anycubic Kobra Plus

Videó teszt

Kicsomagolás

Egy nagyobb méretű és kissé súlyosabb kartondobozban érkezett.

 

 

Extra védett beltartalom

 

A dobozban van a nyomtató két darabra osztva, plusz:

 • filament tartó
 • extra 1db fúvóka
 • memóriakártya + USB adapter
 • imbuszkulcsok
 • villáskulcs
 • használati útmutató
 • csavarok + tartalék csavarok
 • gépzsír
 • pár méter filament
 • műanyag spakli

Filament csak annyi jár, amivel meg lehet győződni arról, hogy működik, tehát akinek ez az első 3D nyomtatója, annak filamentet is kell venni.

 

Dizájn

Erősen hajaz az elődjére, a Vyper-re, vagyis nem tér el a már megszokott 3D nyomtatóktól, de letisztult, profi dizájnnal rendelkezik a Kobra Plus.

A kijelzője jobb oldalra került és nem része a váznak, külön kell felcsavarozni rá. Nyomtatási méretét tekintve egy már nagynak számító 300 x 300 x 350 mm mérettel rendelkezik.

A filament tartója a gép jobb oldalán helyezkedik el (amely nem kifejezetten helytakarékos megoldás, mert így megnő oldalra).

 

Gyártói kép

 

Valóságban is ilyen

 

Az extrákkal külön fogunk foglalkozni.

Dupla z tengely

A 3D nyomtatók esetén a z tengely (fel-le mozgatás) esetén két megoldás van:

 1. 1db csavarmenetes tengely + egy másik, ami csak egy “oszlop”, nem csavarmenetes. Ez is működik, de nagyobb a hiba lehetősége.
 2. 2db csavarmenetes tengely, ami megbízhatóbb, nem kell vele vacakolni, hiszen a csavarmenet mindkét oldalon atomstabilan, pontosan ugyanabban a helyzetben tartja, 100%-ig vízszintesen

Eme nyomtató 2db csavarmenetes z tengellyel rendelkezik, ami nyilván előny a nyomtatási pontosság, minőség szempontjából.

 

A kijelző

4.3″  nagy méretű érintőkijelzője van, amely bár nem éri el például a telefonok kijelzőinek érzékenységét, de azért jól működik és a menüje átlátható, felhasználó barát.

 

Automatikus szintezés (leveling)

A szintezés a 3D nyomtatók alapvető művelete, amire azért van szükség, hogy a fúvóka (nozzle) pont megfelelő távolságra legyen a build plate-től, vagyis a nyomtatási felülettől.

A Kobra Plus egy LeviQ névre keresztelt automatikus szintezést használ amelyet 25 ponton végez el, hogy mindenhol valóban megfelelő távolságra legyen a build plate.

 

 

A beállítás után érdemes ezt letöltve és kinyomtatva ellenőrizni a szintezést (részletek lentebb).

 

 

Elvileg teljesen automatikus, de gyakorlatilag szükséges lehet némi finomhangolás, ami elvégezhető a nyomtató menüjében, akár 0.01mm-eket közelítve, vagy távolodva az automatikusan beállított távolságtól.

Üveg build plate

A 3D nyomtatók nyomtatóágyának legtetején van a build plate, amire rátapadnak a nyomtatott dolgok. Ez lehet sokféle, a legolcsóbbtól az olyan megoldásokig, mint  a mágneses rögzítésű PEI build plate, amely speciális, sima, vagy érdes bevonatú, amire nagyon jól tapadnak a dolgok, viszont a kihűlése után könnyen levehetők.

Jelen esetünkben egy üveg lapról van szó, amely egy speciális bevonatú build plate-et kapunk, amelyre extrém mértékben tapadnak a tárgyak.

 

 

Tapadási gondjaid nem lesznek, az tuti

 

Az előnye viszont a hátránya is tud lenni, mert nehéz lehet levenni a tárgyakat róla és különösen a PLA-t. A gyártó szerint ilyen esetben érdemes megpróbálni egy kicsit távolítani a nyomtatófejet a build plate-től a szintezés után (0.01-eket léptetve). A másik lehetséges probléma az, hogy az első réteg túl vastag, valamint hogy még nem hűlt ki a build plate.

Ha sehogy sem sikerül jól belőni, akkor meg lehet próbálni erősen felmelegíteni a build plate-t, majd megvárni, míg lehűl.

Segíthet az is, ha megfelelő raftra van helyezve, ami sokkal könnyebben leszedhető róla. Szintén megoldás lehet a kb. 50-60% izopropil alkohol és 50-40% víz keveréke, amit az aljára juttatva oldja a kötést (ehhez idő kell, akár 20-30 perc).

Vagy meg lehet próbálni egy pengével a raft alá nyúlni és nem tolni, hogy ne sértse fel az üveget, hanem emelni. Ha már valamennyire feljött, akkor használható egy erős műanyag spatula.

Legalábbis PLA anyag esetén, mert pl. PETG esetén szó szerint le lehet fújni az asztalról a modellt, ha az már kihűlt (de ideális esetben PLA esetén is).

Filament kifogyás érzékelő és egyebek

Képes érzékelni a filament kifogyását (filament run out detection), így a nyomtatások folytathatók és van egy tároló rekesze az alkatrészeknek, szerszámoknak. Plusz egyszerű módot kínál a fogasszíj feszességének állítására.

 

Áramkimaradás esetén is képes folytatni, ott ahol abbamaradt

 

Egy kis fiókkal is felszerelte az Anycubic, ami egy praktikus dolog

 

Dupla tárgyhűtő ventilátor bújik meg az extruder fejnél, így gyorsabb, akár 100mm/s nyomtatás esetén is kellően tudja hűteni az anyagot.

Nyomtatási jellemzők

 • maximális nyomtatási méret: 300 x 300 x 350 mm
 • LCD kijelző: van, színes érintőkijelző
 • nozzle (fúvóka): 1db
 • nozzle átmérő: 0.4mm
 • max. nozzle hőmérséklet: 260°C
 • max. hot bed (nyomtatóágy) hőmérséklet: 100°C
 • réteg vastagság: 0.1mm-től
 • pendrive és memóriakártya használható, onnan (offline) nyomtatás indítható
 • USB-vel számítógépre is köthető
 • nyomtatási sebesség: maximum 180 mm/s, de a 80 a javasolt
 • használható anyagok: PLA, TPU, ABS, PETG
 • anyag átmérő: 1.75mm
 • fájl formátumok: G-code, .STL, .OBJ, .AMF, stb.
 • támogatott szoftverek: Cura, Simplify3D, stb.

Beüzemelés #1

Összeszerelésről nincs szó, mert kettő darabot kell összecsavarozni, 2x2db csavarral.

 

 

Ha ezzel a komoly szerelés kész, akkor mehet rá az üveg lap, és következik a kábelek rádugása.

 

 

Mindent csekkolj le, hogy be lett dugva

 

Kábel kötegelők is mehet rá

 

Vágd le a gyári kábelkötegelőket, a tárgyasztal alatt is bújik egy!

Beüzemelés #2 – leveling

A szintezés, vagyis leveling fontos lépés és vannak nyomtatók, amelyek erre képesek automatikusan.

Miért van erre szükség?

A kinyomtatott dolgok egy tárgyasztalon vannak, ami általában fűthető, ahogy a Kobra Plus esetében is az. A tárgyasztal áll egy alsó részből és egy felette lévő részből, valamilyen valamilyen tapadásért felelős bevonattal (build plate). Erre kerül az extruderből (nozzle, vagyis fúvókából) az anyag.

Viszont ha túl messze van a nozzle, akkor szélsőséges esetben már a levegőben megköt az anyag, vagy pedig túl sok anyag kerül a build plate-re és ronda lesz a végeredmény. De az sem jó, ha túl közel van, mert akkor meg nem tud elég anyagot kipumpálni, hiszen elzárja az anyag útját.

Ez a kép jól szemlélteti a problémákat (sorban: túl messze, tökéletes, túl közel)

 

 

Alapvetően teljesen automatikus, de gyakorlatilag szükséges lehet némi finomhangolás, ami elvégezhető a nyomtató menüjében, akár 0.01mm-eket közelítve, vagy távolodva az automatikusan beállított távolságtól.

A beállítás után érdemes ezt letöltve és kinyomtatva ellenőrizni a szintezést (részletek lentebb).

Nyomtatás indítása

Nyomtatásra két mód van:

 1. memóriakártyára másolva a gcode fájlt
 2. számítógépre kötve, valamilyen szeletelő segítségével, pl. Cura

Bírja a magasabb hőmérsékletet

28°C-ban került sor a hőmérséklet stressz tesztre és 16 órás nyomtatás során minden gond nélkül működött, tehát a hűtése megfelelő.

Nyomtatási minőség

A nyomtatási minőség egy 3D nyomtató esetén önmagában, csak a nyomtatóra vonatkoztatva nem értelmezhető, hiszen nagyon összetett kérdés, függ a beállításoktól, réteg vastagságtól, nyomtatási sebességtől, felhasznált anyagtól, hőmérséklettől, stb.

Lehet egy nyomtató a világ legjobbja, ha valami más nem stimmel, akkor nem produkál szép eredményt, ezért inkább úgy érdemes megközelíteni a kérdést, hogy

 • mennyire működik megbízhatóan?
 • mivel segíti a nyomtatást?
 • tapasztalhatók-e furcsaságok, olyan dolgok, amikről biztosan tudjuk, hogy normál esetben nem fordulhatnak elő

A nyomtatások során a Kobra Plus alapjában véve jól működött, szép eredmény produkálható vele és a nyomtatási folyamat is egyszerű, köszönhetően a majdnem teljesen automatikus szintezésnek és a jól tapadó nyomtatási felületnek.

 

Összegzés

Megéri-e megvenni az Anycubic Kobra Plus-t? Igen, mert

 • nagy méretű és gyors nyomtatást biztosít
 • van automatikus szintezés
 • van filament kifogyás érzékelő
 • áram kimaradás esetén is folytatható utólag a nyomtatás
 • dupla z tengelye van
 • dupla tárgyhűtő ventilátor is van
 • nagy, egyértelmű, jól kezelhető színes érintőkijelzőt kapott

Azért némi negatív oldala is van a történetnek, de semmi olyan amivel ne lehetne együtt élni:

 • a tárgyasztal durván tapad,  ha nehéz leszedni róla a tárgyakat, akkor érdemes módosítani a beállításokat, vagy például PETG-t használni
 • a dupla ventilátor – dupla zajt generál

Kellően kezdő és felhasználóbarát, tehát aki megfizethető és nagyobb méretű nyomtatót szeretne, annak jó választás lehet az Anycubic Kobra Plus.

 

Avatar

Gabe Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .