A megfelelő akkumulátor kiválasztása napelemes rendszerekhez

A napenergia ingyenes és fenntartható energiaforrásként népszerű és aki már telepített napelemes rendszert a tetőre, az hasznot húz belőle, de pusztán egy napelemes rendszer nem biztos kártya, mert mi van, ha esős napokon hosszú áramszünet következik be?

Akkumulátorokba befektetve ez a probléma megszűnik.

 

Miért van szükség akkumulátorra napelemes rendszerhez?

Hatékony akkumulátor nélkül a felesleges napenergia elpazarolódhat és nincs tartalék, amikor nincs elégséges napsütés.

Az extra napenergia akkumulátorokban való tárolása azonban lehetővé teszi, hogy később bármikor felhasználhassuk, csökkentve a hálózattól való függőséget és spórolva számlán. Egyes akkumulátorok támogatják a hálózati csatlakozást, és lehetővé teszik a felesleges energia visszaadását a hálózatnak.

Elterjedt akkumulátortípusok napelemes rendszerekben

Nézzünk meg néhány főbb akkumulátortípust és azok jellemzőit.

Ólom-savas akkumulátorok
Az ólom-savas akkumulátorokat már régóta használják, és viszonylag megfizethetőek. Nagy túlfeszültséget biztosítanak, és viszonylag nagy energiasűrűséggel rendelkeznek. Ennek ellenére rövidebb élettartamúak, és rendszeres karbantartást igényelnek.

Nikkel-kadmium akkumulátorok
A nikkel-kadmium akkumulátorok tartósságukról és szélsőséges hőmérsékleteknek is ellenálló képességükről ismertek. Hosszú élettartammal és nagy töltési/kisütési hatékonysággal rendelkeznek. Ezek azonban drágák és mérgező anyagokat tartalmaznak.

Lítium-ion akkumulátorok
A lítium-ion akkumulátorokat széles körben használják újratölthető elektronikai és elektromos járművekben. Könnyűek, minimális karbantartást igényelnek, és nagy energiasűrűséget kínálnak. Két fő lítium-ion típus, a lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) és a lítium-vas-foszfát (LFP) a legnépszerűbb a napenergia tárolására.

Az NMC akkumulátorok viszonylag könnyebbek és nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek. Az LFP akkumulátorok közel ötször annyi töltési ciklust biztosítanak, mint az NMC akkumulátorok, és kevésbé hajlamosak a tűzre.

Miért érdemes LiFePO4 akkumulátort választani?

Egyértelmű, hogy a LiFePO4 akkumulátorok a napelemes rendszerek kedvező opciójaként tűnnek ki; biztonságosabbak, stabilabbak és akár 3500 feltöltési ciklust is kibírnak, így hosszú távú befektetést jelentenek a napelemes rendszerek tulajdonosai számára.

Néhány a legjobb LiFePO4 akkumulátoros megoldások közül

Számos akkumulátor található a piacon, és a BLUETTI a hordozható, otthoni és kereskedelmi akkumulátor-megoldások vezető szállítójaként jelenik meg. A LiFePO4 akkumulátorok rejlő előnyei mellett a BLUETTI akkumulátorrendszerek néhány kiemelkedő tulajdonságot is kínálnak.

 

 

Önfűtő funkció

Egyes BLUETTI termékek, mint például az AC500-hoz a B300S kiegészítő akkumulátor, hőmérséklet-érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik az önmelegedést rendkívül hideg időben. Ez a funkció biztosítja a teljes rendszer zökkenőmentes működését még zord téli körülmények között is, akár -20°C (-4°F) hőmérséklet mellett is.

Integrált energiaellátó rendszer

A BLUETTI akkumulátoros megoldásai olyan komplett áramellátási rendszerek lehetnek, amelyek integrálják az MPPT vezérlőket, hatékony invertereket, több aljzatot és még sok mást. Számos más hasznos funkcióval párosulva, mint például az UPS funkció, a csúcsterhelés eltolása, a hálózati csatlakozás ki/bekapcsolása, a BLUETTI akkumulátorrendszerek minden igényt kielégítő megszakítás nélküli áramellátást biztosítanak.

Széleskörű kompatibilitás

A BLUETTI akkumulátorrendszerek széles körben kompatibilisek a meglévő vagy új napelemes rendszerekkel. Különböző méretben, kapacitásban, teljesítményben és napelemes töltési képességben különböznek, különböző lehetőségeket kínálva.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő akkumulátorrendszert?

Lakossági napelemes rendszerek számára

Az otthonok, vagy farmok tetején lévő nagy napelemes rendszerek általában több energiát termelnek nagy energiafogyasztáshoz, és több kapacitást igényelnek a tároláshoz. A BLUETTI ezekben az esetekben az EP600 és AC500 akkumulátorrendszert ajánlja. Ezek az akkumulátorok nagy teljesítményt nyújtanak, akár 9 000W-ig, illetve 5 000W-ig. Mindkettő moduláris felépítésű, ha szükséges további akkumulátorokat adhatunk hozzájuk.

 

 

Az EP600 2-4db B500-as akkumulátorral működik, 9920 Wh és 39680 Wh közötti kapacitással, amely majdnem egy hétig képes ellátni egy otthont átlagosan 3000Wh napi energiafogyasztás mellett. Hálózatra kapcsolható képessége lehetővé teszi, hogy az extra napenergiát visszaadja a hálózatnak.

Az AC500 legfeljebb 18432 Wh energiát tárolhat a B300S-hez való csatlakoztatáskor. Az EP600-hoz képest hordozhatóbb és könnyebben beállítható. Használata nem igényel elektromos szakértelmet.

Erkélyes/lakásos napelemes rendszerekhez

Az erkélyes és lakóautós napelemes rendszerek manapság népszerűek, általában kisebb napelemsorokkal rendelkeznek a közműtől való részleges függetlenség érdekében. A BLUETTI AC200P vagy AC300 akkumulátorrendszerek ezekhez jó választás. Ezek az akkumulátorok kompaktak, mozgathatók és elegendő energiát biztosítanak különféle alkalmakra.

A moduláris AC300 maximális energiatárolója 12288 Wh a B300 akkumulátorral és 3000W teljesítményt ad le. Az AC200P 2000W-ot tud felvenni 2000Wh-s beépített akkumulátorából. Közös bennük a különféle kimeneti opciók, amelyekkel bármit feltölthetünk, amit csatlakoztatunk.

 

 

 

Összefoglalva, a napelemes rendszerhez megfelelő akkumulátor kiválasztása kulcsfontosságú az optimális teljesítmény és hatékonyság szempontjából. A LiFePO4 akkumulátorok, például a BLUETTI által kínáltak, kiemelkedő biztonságot, stabilitást és hosszú távú költséghatékonyságot biztosítanak.

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .