Xiaomi Smartmi Pure párásító teszt

Hasonlóan a túl párás levegőhöz, a túl száraz is levegő is számos egészségügyi problémát okozhat és okoz is sokaknak. Ebben segít a Xiaomi párásítója, amely a természetes párolgás elvén működik, amely egyébként a legjobb párásítási megoldás (egészség szempontjából is és mert használható csapvízzel).

 

(Hogyan vásárolj a Banggood webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!)

Tartalom - kattints a gombra

A párásítókról röviden

Párásító, párologtató alapvetően kétféle van:

Ultrahangos párásítók

Apró részecskékre bontják szét a vizet, majd a levegőbe fújják. Viszonylag olcsó és hatékony, de számos probléma van vele. A kemény víz gyorsan tönkreteszi, mivel tele van ásványi anyagokkal, amelyek hamar lerakódnak és eltömítik, működésképtelenné teszik idővel. De ez a kisebb probléma, a nagyobbik gond, hogy a vízkőben baktériumok lakozhatnak, gomba szaporodhat el, amelyek aztán a vízpárával együtt a levegőbe jutnak. Az sem mellékes, hogy a vízben lévő ásványi anyagok is a levegőbe juthatnak (és onnan a bútorokra, na meg a tüdőbe). Így csak a desztillált víz az igazán jó megoldás, ami viszont igen drága tud lenni. Természetesen vannak profibb ultrahangos párásítók, amelyek lágyítják a  vizet, sőt, akár UV fénnyel fertőtlenítik, stb. Értelemszerűen ezek már inkább a több tízezer forintos kategóriába tartoznak. Az ultrahangos párásítók tipikusan hideg párásítók, de vannak amelyek képesek meleg párát készíteni.

 

 

Természetes párásítók

Az ilyen párásítóknak a csapvíz is tökéletesen megfelel és a természetes párolgás elvén működnek. Tehát mint amikor száradnak a ruhák, csak annál egy sokkal hatékonyabb formában megvalósítva.

Két gyakori típusa van, az egyik a nedvesítőbetétes, amelyeknél egy laza szerkezetű nedvesítőbetét szívja fel a vizet és azon keresztül áramlik át a levegő, ventilátornak köszönhetően.

Balra szétszedve és láthatók a nedvesítőbetétek, jobbra pedig összerakva:

 

 

A ventilátor(ok) a felső részében van(nak), így keresztülszívja a levegőt a nedvesítőbetéteken. Ez egy elég jó megoldás, hátránya, hogy viszonylag drága és a nedvesítőbetéteket cserélni kell, ami plusz költség.

Van egy másik típusa is, aminek az elve ugyanaz, de nincs benne cserélendő alkatrész, így hosszabb távon jóval olcsóbb, sőt, ha jól helyen veszed, akkor még maga a készülék is olcsó(bb).

Egy henger veszi fel a vizet, ami ezernyi lapra van bontva és a lapokon keresztül szívja át a levegőt, a vízzel együtt:

Így kell elképzelni:

 

 

Tehát egy zárt doboz, benne a vízzel, a vízben a hengerrel, ami rengeteg lapra van osztva és a levegő azokon keresztül kiszippantja a vizet. A folyamat ugyanaz, mint amikor valami szárad és távozik belőle a víz – csak felgyorsítva.

Van még meleg párásító is, amely forralja a vizet, de azt tipikusan csak akkor érdemes használni, ha indokolt (pl. betegség miatt).

A Xiaomi Smartmi Pure párásító

A Xiaomi Smartmi Pure párásító a természetes párolgás (evaporáció) elvén működik, nedvesítőbetétek nélkül, a fentebb részletezett hengeres megoldással. Csapvízzel használható és óránként 240ml vizet képes a levegőbe juttatni, ami azért már egy komolyabb mennyiség, hiszen ez 24 óra alatt 6 liter vizet jelent. Szerencsére a négy literes tartályának köszönhetően elég napi 2x megtölteni, de helyzettől függően akár napi 1x is elég lehet (attól függ mennyire száraz a levegő). Egy nagyobb szobát képes lehet megfelelő páraszintre felhozni, vagy akár egy lakást is, attól függ mennyire száraz a levegő.

A működését jól szemlélteti az alábbi ábra:

 

 

Nem hangos, 34dB zajjal lehet számolni, tehát akár este is üzemelhet. A fogyasztása szinte 0, egészen pontosan 8W, vagyis 5 nap alatt fogyaszt összesen 1kW-ot, ha 24 órában üzemel. A jelenlegi ára kb. 43 500 Ft.

Külső, kicsomagolás

Egyszerű barna karton dobozban érkezett.

A gyártó ilyen megjelenést ígér:

 

 

És valóban így is néz ki:

 

 

A méretei: 24 x 24 x 70.00 cm, vagyis asztalon is simán elfér.

A minősége kifogástalan, masszív, jó minőségű anyagokból készült.

Alapvetően 3 fő részből áll:

  1. az alsó tartály
  2. az alsó tartályban a henger, ami a vizet felveszi
  3. és a felső rész a ventilátorral, egyéb elektronikával

 

A alsó rész a hengerrel:

 

A henger forog a vízben, ami rátapad (enyhén érdes a felülete, hogy a lehető legtöbb víz tapadjon rá):

 

 

A felső része:

 

 

Kínai konnektorokkal kompatibilis dugóval érkezik, de átalakító pár száz forintért vehető, kattints ide.

Használat

2 perc alatt üzembe helyezhető, csak rá kell tenni a felső részt, feltölteni vízzel és bekapcsolni. Minden funkció elérhető magán  a párásítón, érintőgombokkal. A visszajelző LED-ek fényereje szabályozható vagy teljesen ki is kapcsolhatók, ami hasznos, hiszen este kellemetlen ha karácsonyfa mellett kell aludni.

 

 

A jobb oldali a bekapcsoló gomb, hosszan nyomva ki / be kapcsolható, röviden megérintve a párásítási intenzitások között lehet váltani (“A” az automatikus). A bal oldali gombbal szabályozhatók a LED-ek fényereje, a víz szintjét pedig mellette jelzi ki.

Használat alkalmazással

A Mi Home alkalmazással használható, viszont a használatba vétel során célszerű a helyet China Mainland-ra állítani, hogy megtalálja a párásítót. Az alkalmazással távolról is vezérelhető és megtekinthető a pontos vízszint. Közli a páratartalmat is, de pontatlan, ami azért lehet, mert a szenzor túl közel van a távozó párához.

 

Extrák

Érintőgombokkal vezérelhető, de a Xiaomi-tól megszokott módon mobil alkalmazással is! A visszajelző LED-ek fényereje szabályozható, ami hasznos, hiszen este kellemetlen ha karácsonyfa mellett kell aludni. A legkisebb vízszint mellett is képes még a vizet “mozgásban tartani” és párologtatni, így megakadályozva a víz pangását, baktériumok elszaporodását.

Karbantartás

Cserélendő alkatrésze nincs, kemény víz esetén viszont ajánlott a vízkőtelenítés. Szerencsére ez könnyen megoldható a tetejét levéve és a hengert kivéve ecetes vagy citromsavas vízben rövid ideig tartó áztatással és öblítéssel. Ezt nem kell annyira gyakran eljátszani, tipikusan elég pár hetente egyszer.

Mennyire jól párásít?

Alapvetően ezt képtelenség előre megmondani, mert számos dologtól függ:

  • a helység mérete
  • a szigetelések minősége (hiszen ha a huzat kiviszi a pára egy részét…)
  • teljesen zárt helység, vagy nyitott, félig nyitott az ajtó?
  • az alap páratartalom (nem mindegy, hogy 20-ról vagy 40-ről kell 50%-ra feltolnia a párát)
  • milyen idő van kint? Alapszabályként kijelenthető, hogy minél hidegebb van kint, annál kisebb a levegő páratartalma. Viszont ha épp esik, az meg segít.
  • volt-e korábban párásító használva? A száraz környezet egy ideig sok párát elnyel.

A gyártó szerint óránként 240ml vizet képes a levegőbe juttatni, de hogy azért mégis legyen miből kiindulni, egy példa:

5 x 3.5 x 2.5m területű helység, tehát kb. 18m2 alapterületű, ami egy nagyobb, de nem óriási szobának felel meg, vagy egy kis irodának.

Kiinduló páraszint: 14:56 órakor, 27% pára, a vízszint a párásítóban 87%

20:45, 40% pára, odakint 0°

0:37, 45%, odakint: -2°, 46% pára, a vízszint a párásítóban 46%-ra csökkent

1 órától csukott ajtó reggel 9-ig, így a páratartalom 56%

ezt követően stabilan tartani tudta a kellemes 52%-ot, ami +25%-ot jelent

Mint látható, az evaporációs párásító lassabban dolgozik, viszont némi idő után nagyon jól telíti a levegőt párával és csapvízzel is használható.

Mennyire hangos?

A legkisebb fokozaton alig hallható, közepesen van némi ventilátor hangja. Maximumon már határozottan hallható, de valószínűleg legtöbben még amellett is tudnak aludni is akár.

Összegzés

Nagyon jól párásít és még megfizethető. Bármilyen vízzel használható, nem kell aggódni, hogy a vízkő eltömíti és nincs cserélendő alkatrésze sem. A vízkövezés szükség esetén nagyon egyszerűen megoldható.

Nem hangos, elviselhető a hangja, kikapcsolható a világítása, távolról is vezérelhető és nem mellékesen igényesen néz ki. Kell ennél több? 🙂

 

(Hogyan vásárolj a Banggood webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!)

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..