MIUI 10 bemutató és teszt

A sokak által várt MIUI végre megérkezett, már most is számos Xiaomi mobiltelefon kapta meg frissítéssel. Nézzük meg mik a legjobb új funkciók, változások!

A MIUI a Xiaomi saját fejlesztésű rendszere, az Android-ra építve. Rendszer, mert a nevével ellentétben sokkal több mint egy felhasználói felülete (UI, user interface). Ebben a tesztben, ami egyben használati útmutató is, megnézzük a 10 legfontosabb újdonságait.

Röviden a MIUI-ról

A MIUI egy komplett rendszer, amely mindig az adott Android verzióra épül, meglehetősen elfedve az alap Android-ot, így lényegében mindig ugyanazt kapjuk, függetlenül attól, hogy az Android verziója például a 7, vagy a 8. A MIUI-t a Xiaomi sokáig frissíti, így ha egy adott készüléken az Android fő verziót nem is frissíti (tehát például 7-ről 8-ra), akkor is egy friss rendszer birtokosa lehetünk. Persze a végtelenségig egyik gyártó sem ad ki frissítéseket, így a Xiaomi sem, de elég sokáig jönnek a MIUI frissítések.

Miért olyan jó a MIUI, miért sokak kedvenc mobil rendszere?

Ennek számos oka van.

Rengeteg alapvető alkalmazást ad, amelyek viszont nem alibiből készültek el, csak azért, hogy legyenek, hanem valóban kiforrott, jól használható alkalmazásokról van szó. Ilyen például a videó lejátszó, óra, ébresztés, böngésző, stb. stb. Persze lehet azt mondani, hogy “na de ezeket a Google Play-ről is tudom tölteni”, ami igaz, csakhogy számos esetben reklámmal dúsított alkalmazások tölthetők le, míg a MIUI által adott alkalmazások reklámmentesek. Jellemző módon simán alternatívát adnak a népszerű alkalmazásokra, mint például az MX Player, vagy a VLC, ha videó lejátszóról van szó. Sőt, gyakran hasznos funkciókat is tudnak.

De nem csak alap alkalmazásokat ad, hanem van például videó felvevő, amivel rögzíthető a képernyő tartalma videó formájában, vagy a “lebegő labda” (beállításokban keress rá arra, hogy labda), ami mindig elérhető a kijelzőn és alkalmazások ikonja vagy más funkciók rendelhetők hozzá:

De van hangrögzítő alkalmazás meg még egy halom más is, klónozhatók az alkalmazások, így egyszerre használható két Facebook app, két külön felhasználóval, vagy  két Viber, stb. De komplett második asztal is létrehozható, ami olyan, mintha két külön telefon lenne, két személy külön használhatja a saját felületét.

A biztonságra, alkalmazások szabályozására külön, eléggé professzionális alkalmazás van, vírusirtóval, takarítóval, mindennel együtt. Lehetőséget ad az alkalmazások mobil adat és wifi használatának korlátozására (tűzfal), automatikus indulás letiltására, stb. Tényleg minden intézhető vele:

De millió beállítási lehetőséget, eszközt ad, ami tényleg olyanná teszi, amilyennek egy fejlett mobil rendszert képzelünk A MIUI után az alap Android, vagy kevésbé fejlett egyéb mobil rendszerek zavaróan fapadosak.

A hátránya, hogy nagyobb a memória igénye, de ezt a legtöbben szívesen elfogadják a cserében kapott kimagaslóan jó rendszerért.

Nézzük akkor a MIUI 10 fontosabb újdonságait!

Sokkal jobb feladatkezelő

Az egyik legjobb újdonság a MIUI 10-ben az átalakított feladatkelező, amely alapesetben a három vonallal hozható elő. Egy használhatóbb formában került megvalósításra a MIUI 10-ben. Az alkalmazások leállítani balra vagy jobbra húzva lehet (vagy mindent lelőni az “X”-szel):

Átdolgozott értesítések

Az értesítések szebbek lettek és kaptak egy új funkciót, ami az értesítést balra húzva csalogatható elő. A két opció közül az egyik az elhalasztás (óra), míg a másik beállítások:

Kissé átalakított fényerő módosítás és ikonok

A fényerő módosítása egyszerűbb lett:

Átalakított hangerő módosítás

A hangerő módosítás sokkal jobb lett és nem csak a hangerő módosítható, hanem bekapcsolható a ne zavarjanak mód is, illetve a némítás is, ráadásul időzíthető is, hogy mikor álljon vissza normál üzemmódba:

“Teljesképernyős-mozdulatvezérlés”

Egy hasznos újdonság a “teljesképernyős-mozdulatvezérlés” (kézmozdulat, gesztus vezérlés), amelyet bekapcsolva kézmozdulatokkal hajthatók végre műveletek. Először is be kell kapcsolni, amit egyszerűen meg lehet tenni a beállításokban keresve arra hogy “teljes”, majd “Teljes képernyős megjelenítés” és ott a “Teljesképernyős-mozdulatvezérlés”-t választva. Ajánlott a bemutatót megnézni:

A legjobb mozdulatok:

alulról felfele húzva: vissza a kezdő képernyőre
alulról felfele húzva, majd egy pontos megállva egy kis időre: feladatkezelő
balról vagy jobbról indulva befele: vissza
balról vagy jobbról indulva befele, majd megállva addig, míg megjelenik egy alkalmazás ikonja: váltás az alkalmazások között

Mindez videóval:

Picture-in-Picture (PiP), vagyis gép a képben mód

Rendkívül hasznod, főleg nagyobb kijelző esetén, ami nyilván manapság elég gyakori.

Először is be kell kapcsolni, amit egyszerűen meg lehet tenni a beállításokban keresve arra hogy “kép a”, majd “Kép a képben-t választva megjelennek a lehetséges alkalmazások. Nem minden alkalmazás támogatja, mivel a fejlesztőknek külön meg kell oldaniuk (de például támogatja a VLC is, a beállításokban be lehet állítani).

Így néz ki működés közben:

Egyéb

Ezek voltak a látványos, fontos változások, de persze jött egy halom kisebb is, például a képernyővideó-felvevő, vagy az alkalmazások  kezelése (a biztonság alkalmazásban) kapcsán is.

Összegzés

Szerencsére semmilyen drasztikus változás nem történt, így mindenki otthon érezheti magát a MIUI 10-ben. Viszont számos ponton megújult, hasznos funkciókat kapott, amellett, hogy továbbra is egy gyors rendszer maradt.

admin

admin Szerző

Hozzászólások

  Avatar

  Csaba

  (2018.12.08 - 14:25)

  Redmi Note 4 telom frissítette a MIUI-t . MIUI Global 10.1 Stabil kiadás 10.1.1.0(NCFMIFI).
  Nagyon szuper! Viszont a telefon névjegyzékét megzavarta. Duplikálta. A SIM-en és a telefon memóriában lévőket is megjelenítette, illetve minden nevet és számot mindkét helyen. Töröltem a memóriában lévőket. Most a nevek, számok alá kiírja: “SIM 1-kártya Névjegyek”. Új nevet csak 7 karakterig enged beírni. Az fölött a “túl hosszú név” hibaüzenet, és nem veszi be.
  Mi lehet a gond? Hogy tudom átállítani?
  Üdvözlettel:
  Varga Csaba
  E-mail: vargacs57@gmail.com

  Avatar

  Mmarcsi

  (2019.02.02 - 13:05)

  Érdeklődöm, nem-e lehet még tudni, hogy mikorra érkezik meg a Xiaomi Mi 9 telefon, ugyanis én már nagyon várom, mert nagyon tetszik és azt szeretnék vásárolni.
  Válaszotokat előre is köszönöm.
  Üdv.:Marcsi

   admin

   admin

   (2019.02.02 - 13:09)

   Szia, talán ebben a hónapban bejelentésre kerül és lehet, hogy márciusban már megvásárolható lesz, de valószínűleg legkésőbb az év közepén valamikor. Sajnos pontosabb időpont még nem ismert.

  Avatar

  Majtényi Mihály

  (2019.06.24 - 14:02)

  Miképp lehet beállítani más, utólag telepített videólejátszó programot alapértelmezett videólejátszóként MIUI 10 alatt?

   admin

   admin

   (2019.06.24 - 14:06)

   Ha több lejátszó van telepítve, akkor videó megnyitásakor elvileg rákérdez, hogy mivel nyissa meg (akár mindig).

  Avatar

  Vass Pál

  (2020.06.16 - 16:52)

  Üdvözletem!
  Azt kérdezném, hogyan lehet lerövidíteni az időnként felugró rendszer üzenetek megjelenítését , mert több percig is láthatók, zavarják a képernyőt.

  Köszönöm a választ előre is, üdv.

  Vass Pál

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .