Ha nem tudod, milyen e-book olvasót válassz…

Noha az e-book olvasók már hosszú évek óta elérhetők, sokan csak napjainkban fedezik fel ezeknek a hasznos eszközöknek a létjogosultságát. Az alábbiakban összefoglaljuk, melyek az e-book olvasók legfontosabb tulajdonságai, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartani vásárlás, illetve kiválasztás esetén.

Mindenekelőtt érdemes elmondani, hogy egy e-book olvasó tulajdonságai jelentős mértékben eltérnek az okostelefonokétól, így könnyen magyarázható, olvasásra miért alkalmasabbak ezek az eszközök. A legfontosabb jellemzőjük a megjelenítő technológiában rejlik, amely kevésbé terheli a szemet, mint a mobilok LCD kijelzője. A kijelzőjük mérete jellemzően nagyobb a telefonokénál, így kényelmesebb olvasást tesznek lehetővé. Nem mellesleg sokkal kisebb az erőforrásigényük, vagyis az akkumulátor sokkal hosszabb üzemidőt képes biztosítani.

Ha eldöntöttük, hogy e-book olvasót vásárolnánk, számos tulajdonságot kell figyelembe venni. Elsőként döntsünk a kijelző típusáról. Kétféle megoldással fogunk találkozni a kereskedelmi kínálatban; LCD és úgynevezett e-ink technológiát alkalmazó készülékekkel. Előbbi sokak számára ismerős lehet, hiszen ezt alkalmazzák a mobiltelefonok és a táblagépek is. Ahogyan már említettük, olvasásra kevésbé alkalmasak, bár megfelelő fényerő és színhőmérséklet mellett kompromisszumokkal elfogadhatónak mondható. Mindenesetre nem véletlen, hogy ma már alig találunk olyan e-book olvasót, ami ezt a technológiát alkalmazza. Helyette az e-ink megoldás terjedt el, ami sokkal kímélőbb a szem számára, nem veri vissza a fényt, így szabad téren is jól olvasható, ráadásul az energiaigénye is sokkal alacsonyabb. Az e-ink hátránya a színes megjelenés hiánya, habár könyvolvasásnál ez nem igazán bír jelentőséggel.

Érdemes figyelmet fordítani a képátmérő nagyságára is. A klasszikus méret 6 inch körüli, de általánosságban elmondható, hogy a kisebb változatok a hordozhatóságot, a nagyobbak a kényelmes olvasást szolgálják. Ez alapján érdemes mérlegelnünk, melyik méret felel meg az igényeinknek.

Fontos tulajdonság a részletgazdagság is, amit elsősorban a felbontás határoz meg. Minél nagyobb a felbontás, annál nagyobb a képélesség. Persze a képernyő részletességét maga a fizikai méret is befolyásolja, vagyis nagyobb fizikai méret esetén érdemes nagyobb felbontást választani. Segítségünkre lehet a nyomdatechnikából származó PPI (pixel per inch), ami képátmérőtől függetlenül ad információt a képélességről.

Érdemes megfontolni, szükségünk van-e háttérvilágításra. Ha sötétben vagy nem megfelelő fényviszonyok mellett szeretnénk olvasni, az esetben mindenképpen szükséges ez a funkció. A háttérvilágítás jelentős energiaigénnyel rendelkezik, ezáltal csökkenti az üzemidőt, de csak akkor kell bekapcsolnunk, ha valóban szükség van rá, vagyis megfelelő fényviszonyok esetén kikapcsolható.

Rendkívül jó szolgálatot tehet a vízállóság. Noha nem feltétlenül kádban ülve szeretnénk olvasni, egy nyári záporral szemben is védelmet képes biztosítani ez a tulajdonság.

Végezetül fordítsunk figyelmet az adatátvitel lehetőségeire. A Wi-Fi kapcsolattal rendelkező készülékek kényelmesebb adatátvitelt tesznek lehetővé, hiszen letölthetők rájuk a különböző fájlok. Ha az e-book olvasónk bluetooth kapcsolatra is képes, az esetben a hangoskönyvek hallgatásának sem lehet akadálya egy e célra alkalmas fülhallgatónak köszönhetően.

admin

admin Szerző