Brutális hangzás TV-hez Dolby Atmos hangszóró készlettel, térhangzással – Ultimea Poseidon D60 teszt

Az Ultimea Poseidon D60 teljesen új szintre emeli (nem csak) a filmezést már az alap hangzása, hangereje által is, viszont ez egy Dolby Atmos hangszóró és mint ilyen, fejlett térhangzást ad.

A Dolby Atmos hangszórók között valószínűleg most a legolcsóbb, mert kuponnal csak 70 000 Ft (limitált ideig használható): ULTD60

 

Hogyan vásárolj a Geekbuying webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

Bemutató

Dizájn

Összesen 4 darabból áll: soundbar, mélynyomó, két hangszóró. Mindegyik letisztult, fekete színű, szóval bármely átlagos környezetbe bele illenek.

 

Gyártói képek

 

Használat közben

 

A soundbar, ami a TV elé kerül

 

Bár a soundbar-ok általában szélesebbek, ez egy kompakt példány, 40cm széles (viszont ahhoz képest meglepően nehéz, szóval aminek benne kell lennie, az benne van).

 

 

Igényes

 

A bal és jobb oldali hangszóró ugyanúgy néz ki és megjelenésükben illeszkednek a soundbar-hoz.

 

 

A mélynyomó (16 x 21 x 25 cm)

 

 

 

A szükséges kábelek járnak hozzá (többek között HDMI, optikai)

Hang jellemzők


Ez a hangrendszer áll egy soundbarból, két hangszóróból és egy mélynyomóból.

 

5.25″ méretű mélynyomó

 

Soundbar

Dolby Atmos térhangzás

A hagyományos (pl. 5.1) hangrendszerekkel szemben a Dolby Atmos hangszórók akár 64 hang csatorna használatát is lehetővé teszik, amely által a hang nagyon precízen, részletesen szétosztható, megszólaltatható a hangszórók által.

Szintén előnye, hogy a hang egyetlen forrásból érkezik, amelyet dekódolva a megfelelő hangszóróból távozik, de ez lehet változó az adott hangszóró konfiguráció függvényében, nincs fixen előre meghatározva, mint az 5.1, 7.1 rendszerek esetén.

Az sem mellékes, hogy a magasságérzékelést (hang magasra projektálását) is lehetővé teszi, ami még realisztikusabb hangzást ad, mert úgy érzékeljük, mintha felettünk lenne).

 

Beüzemelés

A beüzemeléséhez áramot kell adni a soundbar-nak, amihez kapunk egy tápegységet. Ugyanígy áramot kell adni a mélynyomónak is, viszont az vezeték nélkül kapcsolódik a soundbar-hoz, mint fő egységhez.

A jobb és bal oldali hangszóró egy jó hosszú vezetékkel kapcsolódik a mélynyomóhoz (és csak ahhoz, ami azért jó, mert így a soundbar-hoz semmit nem kell elvezetni).

A konkrét elhelyezésük attól függ, hogy front, vagy full surround megvalósítást szeretnénk. Front esetén minden a TV előtt van, a full (teljes) viszont valódi térhangzást ad.

 

 

Dolby Atmos esetén szükséges, hogy legyen a TV-n legalább egy HDMI eARC.

Mi a HDMI eARC? 

A HDMI ARC (Audio Return Channel) lehetővé teszi hang továbbítását hang eszközök, hangszórók számára. A HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) az ARC továbbfejlesztése és sokkal nagyobb sávszélességet és ezáltal minőséget ad, lehetővé teszi a hang eredeti formában történő továbbítását.

Azért mindennel használható

Bár ez egy Dolby Atmos hang eszköz, amihez HDMI szükséges, azért minden van rajta: HDMI, AUX, optikai, bluetooth 5.3, USB – így használható például TV-vel, telefonnal, számítógéppel, stb.

De a Dolby Atmos-hoz mindenképpen HDMI szükséges.

 

Hangzás

A “brutális hangzás” a címben nem túlzás, valóban iszonyat élvezetes hangzást tud. És ez úgy általában igaz, nem csak akkor ha Dolby Atmos anyagokat játszunk le.

Egy átlag TV-vel értelmetlen összehasonlítani, de egy átlagos (olcsóbb) soundbar-t is bőven felülmúl a tiszta hangzásával és a nagyon erőteljes basszussal.

Három hangzás közül választhatunk:

  1. film
  2. beszéd alapú tartalmak
  3. zene

A legtöbbet film módban volt és időnként beszéd, mert a film kiegyensúlyozott hangzást ad jó magas és erős mély hangokkal. A zene sem rossz, de ott még jobban előtérbe kerül a basszus és a teljes hangzásán is észrevehető, ami nem biztos, hogy mindenkinek szimpatikus.

Illetve a basszus erőssége külön is szabályozható, 3 lépésben, valamint a térhangzás erőssége is 3 lépésben szabályozható.

 

 

Zenék esetén sem kell mellőzni, sőt, kifejezetten élvezetes a hangzása (bár nekünk ilyenkor a film mód általában jobban tetszett a basszus mennyiségét megnövelve, mert az tiszta hangzást ad jó magas hangokkal).

Bár a hangerő nem minden, de a 410W (peak) egy átlagos szoba esetén többszöröse hangerő annak, ami szükséges, vagy élvezhető.

A térhangzás a gyakorlatban

A Dolby Atmos nagy előnye a hagyományos 5.1, 7.1 rendszerekhez képest, hogy akár 64 csatornára is bontható a hang és mindegyik külön objektumként kezelhető, helyezhető el a hangszórók által.

Ez a gyakorlatban nem csak azt jelenti hogy valami elől, oldalt, stb. szólal meg, hanem azt is, hogy a középpontba tud helyezni minket, mint nézőt.

Például tipikus esete, amit kihasználnak a filmek, hogy van egy párbeszéd a filmben, ami a soundbar-on szólal meg, viszont a környezet hangjai (vagy a zene) körülöttünk, a jobb és bal oldali hangszóró által. Ez egy egészen más élményt ad, jelentősen immerzívebb, olyan, mintha ott lennénk.

Bár sokkal drágábban vannak még jobb, több elemből álló Dolby Atmos hangszórók, a Poseidon D60 nagyon jól teljesít a térhangzás kialakításában.

Ehhez természetesen szükséges HDMI eARC a TV-n és Dolby Atmos formátumú film, videó is. Szerencsére már egy ideje számos film elérhető Atmos hanggal (streamingen is), szóval ez nem gond.

Összegzés

Az igaz, hogy 70 000 Ft-tal nem nevezhető filléres hangszórónak, viszont így is a legolcsóbb Dolby Atmos hangszórók között van.

A hangzása összehasonlíthatatlanul jobb egy TV-nél és egy átlagos soundbar-nál is sokkal jobb, tiszta, jó magas hangokkal, erős basszussal.

De persze a Dolby Atmos nyújtotta térhangzás kihasználásával nyeri el az értelmét, amely nagyon megdobja, új szintre emeli a filmezés élményét.

Nem mellékes az sem, hogy bármivel használható, akár mobil eszközökkel is és elég jó hangzást ad zenéhez is, szóval kapunk vele egy általános hangszórót is.

 

Kuponnal most csak 70 000 Ft (limitált ideig használható): ULTD60

 

Hogyan vásárolj a Geekbuying webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .