Xiaomi Mi Router 4 teszt és használati útmutató

A Xiaomi nem ismeretlen szereplő a számítástechnikai eszközök piacán, számos jól sikerült megoldása van, köztük a router-ek is. Az egyik legújabb router a Xiaomi Mi Router 4, jelen teszt alanya (nem a 4C és egyéb változatok, hanem a Xiaomi Mi Router 4). Elöljáróban annyit, hogy egy igen jól sikerült routerről van szó, de számolni kell némi kezdeti nehézséggel. Jelenleg már elég olcsó, kb. 10 000 Ft, amit a kisebb problémákat is figyelembe véve totálisan megér.

 

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

Miért érdemes ezt a routert választani?

  • 4 antenna
  • dual band wifi: 2.4GHz,5GHz. Szabadon lehet kapcsolódni mindkettőhöz, vagy a routerre is bízható az adott eszköz képességeinek felderítése.
  • 1167Mb/s wifi sebesség
  • gigabites LAN (1000Mb/s) így a manapság már elérhető árú gigabites internethez tökéletes választás
  • erős hardver
  • két magos processzor
  • 128MB RAM

És ami külön kiemelendő az a szoftver, amely seregnyi extra funkciót ad egy átlagos routerhez képest és alkalmazáson keresztül is beállítható. Ráadásul híven a Xiaomi szokásához frissítések is jönnek, így kevésbé kell aggódnod egy később kiderülő biztonsági hiba miatt, hogy javítás nélkül marad.

 

Bírja a nagy sebességet?

A dolgok közeépébe vágva talán a legfontosabb kérdés: bírja a tényleg nagy sebességet (tehát legalább 500Mbitet)? Igen, bírja, nem indul újra, nem hal meg tőle. Természetesen a sebesség maximális kihasználásához a többi dolognak is bírnia kell, hiszen abba kell belegondolni, hogy az 1000Mbit az 125MB adat másodpercenként, amit ha merevlemezre kell írni ott már lehetnek gondok. Plusz egyéb dolgok is jelenthetnek szűk keresztmetszetet, mint például a processzor, vagy éppen az internet hálózat aktuális terheltsége (és ugye a garantált sebesség nem egyenlő a maximális sebességgel).

Kicsomagolás

Egyszerű karton dobozban érkezett, amely meglepően nagy. Ez azért van, mert az antennák fel vannak szerelve és hátulra lehajtva. A csomagban érthetetlen módon nincs egyetlen darab hálózati kábel sem (RJ45), így ha azzal nem rendelkezel, akkor egyúttal azt is vegyél.

Van  még egy probléma, ami nem probléma, mert a forgalmazó kérés nélkül megoldja, ez pedig a tápegység, amely nem kompatibilis a magyarországi konnektorokkal. Viszont mivel a forgalmazó ingyen ad konvertálót, így ez nem gond.

 

Külső

Router, így nem túl meglepő módon úgy néz ki, mint egy router, jelen esetben 4 antennával. Viszont azért eléggé igényes, kellemes a megvalósítása. A tetején van egy MI gomb, ami az úgynevezett MiNet gomb, amellyel jelszó megadása nélkül adható eszközöknek wifi.

 

 

 

Az antennák lehajthatók, elforgathatók, de nem levehetők.

Kettő darab LAN portja van, ami a többségnek azért elég szokott lenni, akinek nem, annak szüksége lesz switch-re. Minden portja gigabites, így gigabites internethez ideális választás.

 

 

A minősége amúgy abszolút rendben van és alul lyukacsos a jobb szellőzés érdekében.

Beüzemelés, használati útmutató

Vigyázat, anyázós rész következik. Najó, nem, viszont érthetetlen, hogy egy olyan gyártó esetén, amely egyre komolyabban veszi a Kínán kívüli jelenlétet, hogyan lehetséges, hogy a webes felület csak kínaiul tud? Úgy tűnik még egyelőre inkább csak a telefonok esetén fókuszál a gyártó a nem kínai jelenlétre.

Szerencsére ez két okból nem igazi probléma.

Az egyik, hogy a Chrome böngészőben jobb egérrel kattintás után kérhető magyarra történő fordítás, ami bár közel sem tökéletes, de használható.

A másik, hogy mobil alkalmazással is használható, amely bár magyarul nem, de angolul tud. Angolul azért csak többen tudnak, mint kínaiul. A hozzá tartozó alkalmazás a Mi Wi-Fi, Google Play-ről beszerezhető.

A router bekapcsolása után első lépésként kiválasztható a “Set up a new router”.

 

Ha minden jól megy, meg is találja a routert: “Set up”

 

A következő képernyőn “As a new router”, majd az után felismeri a kapcsolat típusát, ahol “Next” és bekéri a jelszót, amennyiben szükséges az internet használatához:

 

Majd “Next”. Ez után a wifi hálózat neve és jelszava következik, amely alapból ugyanaz lenne, mint a router admin jelszó, de a jelölőnégyzetből kivéve a jelölést lehet rendelkezni máshogy is.

 

Majd “Finish”. Két wifi hálózat jön létre, egy normál és egy 5G.

Az alkalmazás jelen verziója Mi Account-ba történő bejelentkezést kér, annak eleget téve használható az app. Viszont a hely megadásánál China Mainland választandó, Europe esetén valószínűleg nem fog működni.

Lényegében ennyi, kb. 5-10 perc alatt üzemkész lehet.

Alkalmazás funkciók

Tényleg csak egy pár funkciót megemlítve, mert egy nagy tudású routerről és annak szoftveréről van szó.

Az alkalmazás kezdőoldalán megjelennek a kapcsolódott eszközök:

 

Bármelyiket kiválasztva kitiltható, szabályozható a sebessége, stb:

 

Van mód sebesség szabályozásra (QoS), időzített wifi ki / be kapcsolásra, időzített router újraindításra, sebességtesztre, vendég hálózat beállítására:

 

Aztán van szülői felügyelet, wifi optimalizáció, tűzfal, stb.:

 

 

A webes felület

A webes felülete csak kínaiul tud, de Chrome böngészőben jobb klikk és fordítás. Ami helyenként vicces fordítást eredményez:

 

De alapvetően el lehet vele boldogulni.

 

Több részre van osztva a felülete:

 

Természetesen van port forward, ha szükség lenne egy port nyitására és van VPN, DDNS is.

Wifi lefedettség, stabilitás

A wifi lefedettség finoman szólva is jó, átlagos(nál nagyobb) méretű házat, lakást, irodát bőven lefed és még a kertben is lehet wifi.  5G esetén is jól működik, simán lehet vele szórni a 4K videót is például médialejátszóra.

A teszt ideje alatt (kb. már 10 nap) egyszer sem volt semmi fura esemény, stabil, minimálisan melegszik, inkább mondható langyosnak és ez igaz a tápegységre is.

Kábellel is tökéletes természetesen.

Számos eszközzel, telefonnal, kamerával, Windows tablettel került tesztelésre, de nem volt gond egynél sem.

Összegzés

A Xiaomi Mi Router 4 abszolút a legjobb otthoni gigabites routerek között van, 4 antennával, 2.4GHz, 5GHz wifivel és erős, stabilan működő hardverrel, még nagy sebességnél is. Plusz teljesen vállalhatóan néz ki és a szoftvere igen jó, amit vélhetőleg jó sokáig frissít majd a gyártó.

Legnagyobb hátránya a kínai webes felület, de mivel van alkalmazás, vagy szükség esetén automatikus (gépi) fordítás, így ez annyira azért nem nagy probléma. Talán még ami gond lehet az a 2 db LAN port, de legtöbbeknek az is elég.

USB nincs, így akinek az elengedhetetlen, annak nem jó választás.

 

Hogyan vásárolj a GearBest webáruházban? Kattints ide a teljes leírásért!

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..