OnePlus Watch 2 okosóra teszt és útmutató – prémium Wear OS okosóra rendkívül hosszú üzemidővel

A OnePlus Watch 2 a Wear OS okosórák egyik legjobbja, amiben része van a rendkívül hosszú üzemidőnek és a prémium dizájnnak, komoly testreszabhatóságnak.

A Wear OS rendszeren kívül természetesen van GPS, bluetooth hívás, NFC fizetés és minden szokásos funkció.

A gyártó komolyan fejlesztett az akkumulátor használaton és ennek köszönhetően egy hetes üzemidő is elérhető, ami az ilyen okosórák esetén egyedülálló.

Ez a global, nemzetközi változat (EU) és vámmentesen érkezik. Kuponnal most olcsóbb, 84 000 Ft (limitált ideig használható): gshopper30

 

Nem működik a vásárlás? Próbáld itt

Mi a Wear OS?

A Wear OS is Android, de annak egy könnyűsúlyú változata, direkt a viselhető eszközökre alakítva.

Nagy előnye, hogy az alkalmazások kifejezetten a kis méretű kijelzőre készülnek, így jól használhatók. Számos fontos és népszerű alkalmazás elérhető Wear OS-re is.

 

 

És a Wear OS nem csak azt jelenti, hogy alkalmazások telepíthetők, hanem azt is, hogy általános használhatóságban, testreszabhatóságban egészen más szint a Wear OS és elkerülhetők vele azok az idegesítő dolgok, amelyek egyébként még a drágább, nem Wear OS óráknál is jelen vannak.

Illetve sokkal jobban együttműködik a telefonnal és sokkal jobb produktivitást biztosít, inkább tekinthető a telefon kiterjesztésének és nem kiegészítésének.

OnePlus Watch 2 bemutató

Dizájn

A OnePlus Watch 2 könnyen felismerhető okosóra a jellegzetes dizájn által, amely főleg a gombok kialakításánál jelentkezik.

Ez és a fényes acél óraház prémium megjelenést ad neki és az ezüst változat a megfelelő szíjjal kifejezetten elegánssá tehető.

 

Gyártói képek

 

Az ezüst

 

Olyan, amilyennek várjuk a gyártói képek alapján

 

Nagyon jó minőségű és masszív fém óraháza van

 

 

 

A gombok funkciói átállíthatók, sőt, több funkciót is be lehet állítani az egyszeri megnyomásra, dupla megnyomásra, nyomva tartásra.

  

Bármilyen funkció beállítható

 

Bár ez nem látszik rajta, de erősen strapabíró (MIL-STD-810H) és vízálló is (5ATM).

 

 

Az óraház átmérője 46mm és 12mm vastag (a szenzorokkal együtt 13.5mm), valamint a gyári szíjjal 79 gramm, ami több, mint egy ekkora óra esetén jellemző és ez az acél háznak köszönhető, ami által sokkal erősebb az óraház, de nehezebb is.

 

Kijelző

Az érintőkijelzője kellemesen nagy, 1.43″ méretű, nagyon nagy, 466*466 pixel felbontással. Karcálló zafír üveg védi.

AMOLED, aminek az egyik legnagyobb előnye a fogyasztás csökkenésében jelentkezik, mert a fekete részeknél egyáltalán nem kell bekapcsolnia a kijelzőt, viszont az LCD kijelzők mindig teljes felületen bekapcsoltak.

Ez egy okosóránál sokat számíthat, hiszen az egyik fő funkciója az alkalmazás értesítések, üzenetek megjelenítése, amely esetén gyakran üres a kijelző egy nagy része, ami AMOLED esetén nem lesz bekapcsolva az értesítések megjelenítése során, így nem is fogyaszt akkumulátort.

Csukló felemelésére a kijelző bekapcsol, valamint a fényereje szabadon állítható és saját maga is képes beállítani a környezethez képest és napfényben is látható marad.

 

Letölthető és módosítható óralapok

Eleve kapunk óralapokat, de a Wear OS sajátossága, hogy az óralapok univerzálisak, nem konkrét órához, hanem a Wear OS rendszerhez kötöttek és a Google Play-ről is beszerezhetők.

 

 

Viszont a OnePlus Watch 2 nagy előnye, hogy óralapok tekintetében rendkívül jól áll, rengeteget ad és köztük nagyon sok olyan van, amelyeknek beállíthatunk sokféle színt és saját magunk rendezhetjük be attól függően, hogy mit szeretnénk rajta látni.

Aktív óralapok, az egyes részek reagálnak az érintésre, amely által nagyon könnyen elérhetők különféle funkciók.

 

Szín módosítás

 

Ezen az óralapon például 6 módosítható, érintésre reagáló terület is van.

 

 

Bármilyen funkciót beállíthatunk és megérintve a területet megnyitja.


 

 

Ez azért fontos, mert számos jobb, letölthető óralap fizetős, így viszont megkapjuk ingyen.

 

 

Always on kijelző (AOD)

Az AMOLED kijelző támogatja az always on funkciót, vagyis kis fogyasztás mellett folyamatosan megjeleníthető rajta például az idő, értesítések, vagy éppen stopper, stb.

Az always on mód alkalmazkodik az óralaphoz, vagyis minden óralap esetén más és más lehet az egyszerűtől a komplex AOD óralapokig.

 

Néhány példa

 

 

Mindig bekapcsolt kijelző használat közben

Nagyon hasznos, hogy számos funkció esetén elérhető egy csökkentett, mindig bekapcsolt kijelző üzemmód.

Ilyen például az edzés, amely esetén bekapcsolva tartja a kijelzőt, vagyis mindig egyszerűen tudjuk szemmel tartani, vagy például a stopper, stb.

 

 

 

Hardver

Egyedi kialakítású a hardver, mert a Snapdragon W5 processzor került bele, amely az okos funkciókért felel, tehát ha például megnyitunk egy alkalmazást, akkor működésbe lép.

De alapesetben egy kis fogyasztású chip működteti és a kettőt kombinálja, ha kell, akkor automatikusan átkapcsol Wear OS módba.

Valamint használható a Wear OS nélkül is (power saver mód), ilyenkor sokkal hosszabb üzemidő érhető el, de elveszítünk minden Wear OS funkciót (olyan lesz mint egy okosóra, csak Wear OS nélkül).

Persze mindig ilyen üzemmódban használni nem sok értelme van, de akinek csak időnként kellenek a Wear OS funkciók, annak jól jön.

 

 

Smart módban automatikusan a kis fogyasztású chip működteti, amikor az okos funkciókra nincs szükség, így megnövelve az üzemidőt.

 

 

2GB RAM és 32GB tárhely került bele, ami nem bővíthető, viszont a Wear OS alkalmazások igen kis méretűek.

Az alap funkciók

Alábbi funkciók csak az alapvető dolgok, rengeteg más alkalmazással okosítható, de a gyártó érthetően nem akarta telepakolni, hiszen mindenki beszerezheti amire szüksége van.

Fitnesz, sport funkciók
Folyamatos pulzusmérés, lépésszámlálás, GPS, sportolás nyomon követése (futás, úszás, séta, stb.).

Egészség funkciók
pihenés emlékeztető, alvás figyelése, véroxigénszint mérése

Értesítés funkciók
hívó fél nevének kijelzése, üzenetek jelzése, bluetooth hívás, zene tárhely

Egyéb funkciók
ébresztés, zene, lejátszás vezérlés, zene lejátszás saját tárhelyről, bluetooth fülhallgató használata, stb. egy csomó más apróság

 

A mobil alkalmazás

Az OHealth mobil alkalmazás tartozik hozzá, amely magyarul nem tud, csak angolul és más nyelveken.

Ez igazi az órára is, ami azért kicsit fura, mert a Wear OS alapból tartalmazza a magyar nyelvet és nyomokban az óra is magyarul szól hozzánk.

 

Korrekt, átlátható felületet ad

A Wear OS rendszer használata röviden

Mivel a Wear OS egy komplett operációs rendszer, így sokat lehetne róla írni, de most csak a lényegre térünk ki.

A Wear OS is Android (korábban Android Wear volt a neve), de annak egy könnyűsúlyú változata, direkt a viselhető eszközökre alakítva.

Nagy  előnye, hogy alkalmazások telepíthetők utólag és az alkalmazások kifejezetten a kis méretű kijelzőre készülnek, így jól használhatók. Számos fontos és népszerű alkalmazás elérhető Wear OS-re is, vagy valamilyen segítő kiegészítője.

 

 

Az alkalmazások sokkal komolyabb együttműködést valósítanak meg a telefonnal, míg egy normál, nem Wear OS okosóra a kiegészítő kategóriába tartozik, addig egy Wear OS okosóra már inkább a telefon kiterjesztése a csuklón.

Ilyen már a beállítása is, amely során képes átvenni egy komplett Android telefon profilját és átviszi például a wifi beállítást is, amely esetén a jelszót sem kell beírni, hiszen képes a telefonból átvenni.

De az alkalmazásokkal is jól együttműködik – hogy érthető legyen, két példa alább.

Egy normál okosóra esetén amikor fel vagyunk iratkozva egy csatornára, akkor az órán megjelenhet az értesítés. Mit csinálunk ilyenkor? Tudomásul vesszük az értesítést, a telefonon megnyitjuk a Youtube alkalmazást, ott kikeressük a videót, vagy esetleg a telefonunk értesítésével megnyitjuk.

A Wear OS esetén erre semmi szükség, hiszen rögtön lehetőséget ad a videó megnyitására a telefonon. Sőt, még a képet is mutatja és egyéb opciók is vannak.

 

 

De például az SMS, üzenetek esetén is több lehetőségünk van.

 

 

Az alkalmazások telepíthetők az órán közvetlenül a Play Store-ból, de talán kényelmesebb a telefonon, vagy böngészőben megnyitva telepíteni, hiszen ugyanúgy telepíthetők onnan is, mint telefonok esetén.

 

 

 

A felülete négy részre osztható, a kezdőlapról kiindulva.

 

Lefele húzva a gyorsbeállítások

 

Felfele húzva értesítések

 

Jobbra, vagy balra a widgetek nyithatók meg

 

Ezek sorrendje módosítható, eltávolíthatók, hozzáadhatók

 

A felső gombot megnyomva megkapjuk az alkalmazások listáját (hosszan nyomva edit apps és átrendezhető az alkalmazások listája húzással).

 

 

 

 

Beállítható, hogy gombnyomásra elérjük a mostanában használt alkalmazásokat.

 

 

Ami hasznos az, hogy a kezdőlapon mindig ott tartja az éppen futó alkalmazás, funkció gyors elérését (alul, középen).

 

Alkalmazások beszerzése

Az alkalmazások beszerezhetők:

  • Google Play-ről böngészőben, hiszen a szokásos Google felhasználót rendelve az órához az is megjelenik az eszközök között
  • az órán a menüből
  • a telefonról megnyitva a Play-t

 

 

Érdemes időt szánni az alkalmazás áttekintésére, van azért elég sok, mi hasznos.

Frissítések természetesen érkeznek, a teszt alatt kettő is volt.

 

Egy okosotthon része lehet

Google Home is használható, így egy hordható távirányítót kapunk, amellyel elérhetők az okos készülékek, eszközök.

 

 

És persze hanggal is utasíthatók, mintha csak egy Google Assistant hangszórónk lenne, csak ez mindig kéznél van.

De ha nem akarjuk hanggal utasítani, akkor előre elkészített utasításokat is használhatunk.

 

DND mód (ne zavarj)

A kezdőlapon lehúzva van DND (ne zavarj) mód, viszont a hagyományos módon nem időzíthető, hanem az automatikus hibernálás használható ilyen célra (részletek az akkumulátor részben).

Az automatikus hibernálás alvás esetén kapcsol be és olyankor minden okos funkciót kikapcsol, nem jönnek értesítések, de például az alvást azért figyeli.

 

 

Illetve némi tech tudás birtokában megoldható az is, hogy ha a telefonon bekapcsoljuk a ne zavarj módot, akkor az órán is bekapcsolja (útmutató itt – kipróbált és működik, de pontosan követni kell az útmutatót).

Újraindítás, kikapcsolás

A legegyszerűbben újraindítani, vagy kikapcsolni az alsó gombbal lehet, amihez hosszan kell nyomva tartani.

Zene lejátszás online, vagy saját tárhelyről

Például a Spotify, Deezer és Youtube Music is elérhető Wear OS-re és nem csak online hallgathatók zenék, hanem letöltve is.

Ez a Youtube Music (aminek kis hátránya jelenleg legalábbis, hogy csak komplett lejátszási listákat lehet letölteni, szóval először listába kell rendezni azt, amit letöltenénk).

 

Lejátszás vezérlés

Zene, vagy egyéb, videó, Youtube lejátszás távvezérlés elérhető és a távirányító felületet nem zárja be egy idő, ami hasznos, ha gyakrabban kell hozzányúlni.

Sőt, a mobil alkalmazásban beállítható, hogy ha valamit nézünk, lejátszunk, akkor automatikusan megjelenítse a lejátszás vezérlési felületet (Devices > More > General > Autolaunch media controls).

 

 

Az óralapon is megjelenik a gyors elérése (alul)

Üzenetek, értesítések, SMS-ek, hívások jelzése

Sokkal jobb megoldásról van szó, mint általában az okosóráknál és nagyon hasznos, hogy az üzenet törlése a telefonról is törli az üzenetet, így nem kell külön takarítani ott is.

Számos értesítést nem csak megnézhetünk, hanem vannak különféle lehetőségeink is.

 

 

Válaszolhatunk is

 

Rengetegféle üzenet biztosít interakciót is, mint például a Youtube üzenetek, amelyeknél kérhető, hogy nyissa meg a telefonon a Youtube-ot.

 

 

 

Az üzeneteket jelzi ékezettel, sőt, képpel és emojikkal, sokkal részletesebben

NFC fizetés

NFC alapú érintésmentes Google Pay fizetés is van.

 

Bluetooth hívás

Van bluetooth hívás is, amely azt jelenti, hogy az óra hordható lényegében headsetként funkcionál, vagyis nem csak jelzi a hívásokat, hanem azokat a telefontól távol is lebonyolíthatjuk.

Érzékeny a mikrofonja, nem kell közel lennie az órának és hívások az óráról is indíthatók, amelyhez a teljes telefonkönyv elérhető.

 

Pulzusmérés

A nyugalmi (mozgás nélküli) pulzust pontosan méri, tipikusan nem téved többet 1-2 szívverés / percnél, de nem ritka, hogy ugyanazt méri, mint a pulzusmérő EKG mellkasöv és a pulzoximéter.

Van hozzá tartozó widget (tile) is, ahol magán az órán is elérhetők adatok, grafikonnal (de van olyan óralap, amely szintén kiírja).

Itt a pulzus mérése is elindítható, de arra figyelni kell, hogy hamar adhat adatot, de egy kicsit várni kell a pontos értékre.

 

 

Folyamatos, 24 órás pulzusmérés is bekapcsolható, amely esetén időnként megméri a pulzust és ha az gyorsabban változik, akkor sokkal gyakrabban (vagy folyamatosan) méri (túl magas pulzus esetén kérhető értesítés).

 

 

A változó pulzust is követi, de némi lemaradással például az EKG alapú pulzusmérőkhöz képest, de alapvetően az összes PPG (fény) alapú pulzusmérő ilyen.

Emiatt persze megeshet (gyorsan változó pulzus esetén), hogy amikor éppen ránézünk, akkor eltérést tapasztalunk, de rövid idő múlva már a helyes értéket mutatja.

Véroxigénszint mérés

Külön piros fényű szenzorral méri a véroxigénszintet.

A véroxigénszint azt mutatja meg, hogy a vörösvértestek a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 96-100% a normális, az alatt (és különösen 95 alatt) megfontolandó a kivizsgálása, 88 alatt pedig orvoshoz kell fordulni. Számos betegség esetén csökkenhet a véroxigénszint, így jó tisztában lenni az értékével.

A pontosságáról azt lehet mondani, hogy két véroxigénszintmérő mért 97-98%-okat és a OnePlus Watch 2 általában követte ezt, ha volt is eltérés, akkor csak 1%.

Fontos, hogy véroxigénszintet csak mozdulatlanul lehet pontosan mérni.

A mért értékek visszanézhetők, valamint bekapcsolható a folyamatos mérés, amely elvileg csak akkor mér, ha a viselője nem mozog (de az automatikus mérés pontossága még így is kérdéses, azért mér érdekeseket).

 

Automatikus mérés esetén kaphatunk fura értékeket is

Lépésszámlálás

Nagyon pontosan, általában legalább kb. 95% és annál nagyobb pontossággal képes számolni a lépéseket, még akkor is, ha a kéz mozdulatlan.

A lépések számát az alkalmazásban napra lebontva megnézhetjük, de az óralapokon és az órán is.

 

Alvásfigyelés

Az alvás kezdetét és végét tipikusan egészen pontosan felismer, szóval az alvás idejét tekintve simán lehet rá alapozni.

Persze egyéb értékeket is mér, de azokat otthoni körülmények között nehéz igazolni, vagy cáfolni.

 

 

Extraként képes megfigyelni a horkolást, a légzési problémákat és a környezeti zajokat is.

Sport, edzés

100 sportot és mozgásformát támogat és mivel Wear OS alapú, így tetszőleges alkalmazások használhatók edzés közben, például:

  • Google Fit
  • Fit Workout
  • Strava
  • stb.

Hobbiszintű sportolásra elegendő, ahhoz elég adatot ad és korrekt pontossággal méri a pulzust, valamint beépített GPS-t használ, amikor van értelme.

 

Térképet is rajzol

Képes az emelkedő mérésére is

GPS

Beépített GPS-szel rendelkezik (dual band, L1+L5, Beidou, GPS, Galileo, GLONASS, QZSS), ezért navigáció is van és képes a megtett távolság pontos mérésére mobiltelefon nélkül is.

Méri ami szokásos: sebesség, távolság, rajzolja az útvonalat, utcákkal, mindennel.

A pontossága rendben van, két telefonnal összehasonlítva kb. tíz méter eltérések voltak 1km-en. A megrajzolt útvonalak megegyeztek és a sebesség is OK.

Ami viszont zavaró az, hogy nem jelzi, hogy mikor talált GPS jelet. Van viszont offline Google térkép is és azzal általában gyorsan talált jelet.

Google Assistant (Google Segéd) hang vezérlés

A Google Assistant (hang asszisztens) a felső gombot nyomva tartva, vagy ha engedélyezve van, akkor hanggal ébreszthető fel és utasítható.

Utasítani angolul lehet és angolul is válaszol.

 

 

A felső gombot hosszan nyomva hozható elő (vagy ha engedélyezve van, akkor hanggal is aktiválható).

Számos parancs létezik és rákeresve találni sokat, de alább pár minta:

weather (időjárás)

settings (beállítások)

find my phone (megcsörgeti a telefont)

supermarkets nearby (boltok a közelben, térképpel, névvel válaszol)

check my heart rate (pulzusmérés)

timer 10 min (visszaszámlálás indítása x percre)

alarm IDŐ, pl. alarm 1 pm, akkor délután 1-kor riaszt, az am a délelőtt

stopwatch (stopper indítása)

time (idő, válaszol is)

humidity (páratartalom odakint)

Akkumulátor, üzemidő

Az akkumulátor kapacitása 500mAh és egyedi kialakítású a hardver, mert a Snapdragon W5 processzor került bele, amely az okos funkciókért felel, tehát ha például megnyitunk egy alkalmazást, akkor működésbe lép.

De alapesetben egy kis fogyasztású chip működteti és a kettőt kombinálja, ha kell, akkor automatikusan átkapcsol Wear OS módba.

 

 

Valamint használható a Wear OS nélkül is (power saver mód), ilyenkor sokkal hosszabb üzemidő érhető el (akár 12 nap), de elveszítünk minden Wear OS funkciót.

 

 

Persze mindig ilyen üzemmódban használni alapvetően nincs érteleme, de akinek csak időnként kellenek a Wear OS funkciók, annak jól jön.

Ezek a gyártói ígéretek, viszont a gyakorlatban is megvalósulnak.

A teszt során minden funkciót bekapcsolva, köztük az always on kijelzőt is (de azt az alvás idejére kikapcsolva) kb. 3 napos üzemidőt sikerült elérni (bluetooth hívás, GPS, alkalmazás telepítés, stb. extrák nélkül).

Ilyen feltételek mellett, de az always on kijelzőt kikapcsolva lehetővé vált az 5.5 napos használat.

Az üzemidő tovább növelhető az automatikus hibernálással, amellyel gyakorlatilag kikapcsolja, de az alvást megfigyeli ugyanúgy.

Úgy működik, hogy a beállítható időtartamon belül, ha nincs a csuklón legalább fél órán át, vagy alvást érzékel, akkor kapcsol be.

 

 

A töltéshez csak rá kell tenni a töltőre

Összegzés

A OnePlus Watch 2 erős versenyző a Wear OS okosórák piacán, amelyet a prémium anyaghasználatnak és dizájnnak, valamint a páratlanul jó üzemidejének köszönheti.

Azt tudja, amit a Wear OS okosórák (vagyis messze többet, mint az nem igazi okosórák), de több extrát is ad, mint a sok saját, részletesen testreszabható óralap és always on óralap, amely megkímél minket attól, hogy pluszban óralapokra kelljen költsünk.

De nem csak az óralapok, hanem maga a rendszer is jól beállítható, köztük a gombok is és minden szokásos dolgot tud, és persze van GPS, a sportolást is nyomon követi.

Vagyis amellett, hogy a mindennapok során hasznos társ, még a sport teljesítményünket, vagy az egészségünket javító mozgásokat is képes megfigyelni.

Ami megemlítendő, mint kisebb probléma az, hogy nem jelzi, hogy mikor talált GPS jelet és nem időzíthető a ne zavarj mód (de van megoldás) – de ezek szoftveres dolgok, amiket a gyártó javíthat.

Illetve ennyiért lehetne testkompozíció mérés, amit manapság sok hasonló okosóra megkap, de az nem olyan, ami elengedhetetlenül fontos lenne.

 

Kuponnal most olcsóbb, 84 000 Ft (limitált ideig használható): gshopper30

 

Nem működik a vásárlás? Próbáld itt

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .