A HiBREW H10A kávéfőzővel otthon is szintet léphetsz a kávékészítésben: magas nyomással, állítható hőfokkal, vízmennyiséggel és beépített tejhabosítóval szinte bármilyen kávétípus a saját ízlésedre szabható – akár eszpresszóról, akár krémes cappuccinóról van szó.
Az ára közepes, vannak olcsóbbak, vannak drágábbak, de azt azért figyelembe kell venni, hogy ez nem egy belépőszintű kávéfőző és simán megállja a helyét egy kisebb vendéglátóhelyen is.
Vámmentesen érkezik ingyen szállítással és kuponnal most olcsóbb, 60 000 Ft (limitált ideig használható): GPHiBREW10
Nem működik a vásárlás? Próbáld itt
Dizájn
A HiBREW H10A megjelenése letisztult és professzionális. Rozsdamentes acélházat kapott, ami egyszerre modern és strapabíró.
Elöl négy gomb, egy nyomásmérő, valamint egy jól látható digitális kijelző mutatja a hőfokot és egyéb adatokat. Jobb oldalon egy nagyméretű tekerőgomb található, mellette a gőzkar, amely fém kivitelű.
Az egész gép valóban olyan benyomást kelt, mintha egy kisebb vendéglátóhelyre is simán beférne.
Gyártói kép
Nem kell elrejteni
Pont olyan a valóságban, amilyennek várjuk
Az oldalán kapott helyet a gőzt szabályzó, forgatható gomb
Mérsékelten nagy, 33 x 29 x 38 cm
A tetején van egy csésze melegítő is és a tartálya levehető, de a feltöltéséhez nem szükséges, mert a teteje felnyitható és a kapacitása nagy, 1.8 literes (BPA mentes, élelmiszer-ipari minőségű).
Egyszerre modern és az analóg nyomás kijelzőnek köszönhetően retro is és a kettő együtt látványos kombinációt alkot.
A csepegtető tálca levehető
A magasabb ár magával hoz minőségibb részleteket, mint az 58mm-es portafilter levehető karral, három különböző szűrő, normális fém, nem műanyag tamper fa nyéllel és egy extra fém bögre, ami a tejhabosításhoz is használható.
Ezek fontos extrák, amik gyakran csak a drága gépek esetén járnak és hasznos is, mert egy normális tamperért is elkérnek 4-5000 Ft-ot, amire mindenképpen szükség lesz.
Az 58mm-es portafilter pedig a kereskedelmi méretnek számít az eszpresszó gépeknél. Ez a legelterjedtebb méret a kávézókban és sok magasabb kategóriás otthoni eszpresszó gépben is.
Ez a méret számos előnnyel jár:
- Egyenletesebb extrakció: a nagyobb felület lehetővé teszi a víz egyenletesebb áramlását a kávépogácsán keresztül, ami kiegyensúlyozottabb ízű eszpresszót eredményez
- Több kávé: egy 58mm-es portafilterbe általában több őrölt kávé fér, ami gazdagabb testet és komplexebb ízt eredményezhet
- Szélesebb kiegészítő választék: mivel ez a standard méret, sokkal szélesebb választékban kaphatók hozzá kiegészítők, mint például tamperek, adagológyűrűk.
Bár léteznek kisebb méretű portafilterek (pl. 54mm, 51mm), amelyek gyakran otthoni vagy belépő szintű gépeken találhatók, a 58mm a “standard” méret a kávéiparban.
Pontosan olyan kávé, amilyet szeretnél!
A HiBREW H10 Plus nagy erőssége, hogy tökéletesen személyre szabható a kávék főzése, mert beállítható a
- hőmérséklet (90-95°C és 25°C)
- víz mennyisége (35-150ml egy és 70-300 ml dupla adag esetén)
- gőz hőmérséklete a tejhabosításhoz (125-150°C)
- előáztatás ideje (1-10mp)
A “pre-infusion”, vagy “pre-brew” (magyarul előáztatás) az eszpresszókészítés egyik alapvető lépése, amely során az őrölt kávét alacsony nyomáson, fokozatosan itatják át vízzel, mielőtt a teljes, magas nyomású extrakció megkezdődne.
Ezzel elkerülhető a csatornásodás, mivel a kávéőrleményt, még tömörítés után is, levegő és apró rések hálózzák be. Ha azonnal teljes nyomással áramlik a víz, könnyen “csatornák” (gyorsabb vízáramlási utak) alakulhatnak ki, ami egyenetlen extrakcióhoz vezet.
Hideg vízzel is lehet vele főzni
Kiváló kávékat lehet vele főzni
Maximum 20 bar nyomásra képes, ami nem azt jelenti, hogy pontosan annyival is főzi a kávékat, hiszen ez eleve függ például a darálás finomságától, a kávé mennyiségétől, tömörségétől.
A gyártó szerint 7 bar alatt nem lesz tökéletes a kávé, 16 bar felett pedig túl nagy a kialakuló nyomás. Az eszpresszót a hagyományos és iparági standard szerint 9 bar nyomáson érdemes főzni és 10-15 bar felett a kávé túlextrahált lehet, ami keserű, fanyar ízt eredményezhet.
A jó minőségű kávék érdekében precízen beállítja és a főzés során fenntartja a hőmérsékletet, így csak rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e kihasználni a benne lévő technológiát.
Kávét főzni darált kávéból tud, ezért vagy darálva veszed, vagy hozzám hasonlóan darálod, amihez a nem túl olcsó, de profi HiBREW G5 kávédarálót használtam (teszt itt).
Az első kísérletek eredménye – nem prémium, hanem kb. alsó-középkategóriás kávéból főzve.
Eléggé rendben van
Forró víz
Forró víz is kérhető tőle, ami a tejhabosítón keresztül távozik és tényleg forró. Mivel instant vízmelegítő van benne, így azonnal adja is a forró vizet (kissé fröcskölve, érdemes magasabb poharat használni).
A tejhabosító
Tejhabosítót is kapott és érdemes zsírosabb tejet használni, azt jellemzően könnyebb habosítani, de kipróbáltam barista, növényi alapú “tejjel” is és azzal is működik (de nem vagyok egy tejhabosító mester, az automata kávéfőző megoldja magának 😛).
Tej habosítása után egy ideig (míg valamennyire kihűl) nem lehet vele kávét főzni – ez az 1 vízforróval rendelkező kávéfőzők hátránya, de ebben az árkategóriában mind ilyen.
Összegzés
Úgy gondolom, hogy aki kicsit többet hajlandó költeni egy kávéfőzőre azért, hogy magas minőségben és főként az általa elvárt módon főzhesse a kávéit, annak a HiBREW H10A mindenképpen megfontolandó választás.
A H10A tökéletes átmenet a drága és az olcsó kávéfőzők között és nagyon közelít a drága kávéfőzőkhöz az alap képességeivel és a részletes testreszabhatósággal, plusz az olyan extrákkal, mint a forró víz adagolás, hideg vizes főzés, minőségi tartozékok.
És persze más élményt ad, mint az, hogy csak bedobunk egy kapszulát a kávéfőzőbe. 🙂
Vámmentesen érkezik ingyen szállítással és kuponnal most olcsóbb, 60 000 Ft (limitált ideig használható): GPHiBREW10