HiBREW H10 Plus kávéfőző teszt – kávézó otthon, egyszerűen

Több kávéfőző tulajdonosaként mostanság főleg kapszulás van használatban, nyilvánvaló okból: kapszula be, főz, kapszula ki és ennyi. Nem nagyon van vele még annyi extra munka sem, mint az automata kávéfőzőkkel.

De pár hete a Ranvee webáruháztól megérkezett tesztre a HiBREW H10 Plus kávéfőző és rá kellett jönnöm, hogy azért kicsit hiányzik a kávéfőzés rituáléja a darálástól kezdve a főzésig.

És azért meg főleg, mert ez a kávéfőző egy magasabb szintet képvisel, mert nagyon részletes beállítható, mint a hőmérséklet, a mennyiség és a 20 bar maximális nyomással kiváló kávékat főz pillanatok alatt. Nem csak otthon, hanem egy kisebb vendéglátó egységben is helytállhat.

Az ára magasabb, mint a ránézésre hasonló kávéfőzők, de ez nem indokolatlan és vámmentesen érkezik ingyen szállítással – kuponnal most olcsóbb, 80 000 Ft (limitált ideig használható): RVFQGZPXR

 

Dizájn

A gyártó ezúttal nem a szokásos fekete, vagy fémszínű ház, hanem a fehér mellett döntött és ez nem is volt rossz döntés, mert a fa részekkel és az analóg kijelzővel kombinálva egészen jól néz ki.

 

Gyártói képek

HiBREW H10 Plus - az egyik gyártói kép

 

Elég jól tud kinézni

HiBREW H10 Plus kávéfőző

 

Pont olyan a valóságban, amilyennek várjuk

HiBREW H10 Plus kávézőfő szemből

 

33 x 29 x 37 cm

HiBREW H10 Plus kávézőfő oldalról

 

A tetején csésze melegítő

HiBREW H10 Plus kávéfőző - csésze melegítő

 

Az oldalán kapott helyet a gőzt szabályzó kar, amely részben fa

HiBREW H10 Plus kávéfőző - gőz kar

 

Egyszerre modern és az analóg nyomás kijelzőnek köszönhetően retro is és a kettő együtt látványos kombinációt alkot.

 

 

A csepegtető tálca levehető

HiBREW H10 Plus kávéfőző - csepegtető tálca szétszedve

 

A tartálya levehető, de a feltöltéséhez nem szükséges, mert a teteje felnyitható és a kapacitása extra nagy, 1.8 literes.

 

 



A magasabb ár magával hoz minőségibb részleteket, mint az 58mm-es portafilter levehető fa karral, három különböző szűrő, normális fém, nem műanyag tamper (levehető fa nyéllel) és egy extra fém bögre, ami a tejhabosításhoz is használható.

Hazudnék ha azt mondanám, hogy ezek nélkülözhetetlenek, de ad egy prémium érzést és egy normális tamperért is elkérnek 4-5000 Ft-ot, amire mindenképpen szükség lesz.

 

HiBREW H10 Plus kávéfőző - tartozékok

Rendkívül jól beállítható

A HiBREW H10 Plus nagy erőssége, hogy tökéletesen személyre szabható a kávék főzése, mert beállítható a

  • hőmérséklet (25-95°C)
  • víz mennyisége (50-180 ml)
  • gőz hőmérséklete a tejhabosításhoz (125-150°C)
  • előáztatás ideje (3-8mp)
  • nyomás mértéke 3 szinten

 

 

A “pre-infusion” (magyarul előáztatás) az eszpresszókészítés egyik alapvető lépése, amely során az őrölt kávét alacsony nyomáson, fokozatosan itatják át vízzel, mielőtt a teljes, magas nyomású extrakció megkezdődne.

Ezzel elkerülhető a csatornásodás, mivel a kávéőrleményt, még tömörítés után is, levegő és apró rések hálózzák be. Ha azonnal teljes nyomással áramlik a víz, könnyen “csatornák” (gyorsabb vízáramlási utak) alakulhatnak ki, ami egyenetlen extrakcióhoz vezet.

Az előáztatás során a víz gyengéden telíti a kávéőrleményt, kiszorítja a levegőt, és lehetővé teszi, hogy a kávékorong egyenletesen megduzzadjon. Ez segít elkerülni a csatornásodást, és biztosítja, hogy a víz egyformán áramoljon át a kávé minden részecskéjén.

Az egyenletes extrakció viszont gazdagabb, komplexebb és kiegyensúlyozottabb ízeket eredményez. Az előáztatás révén több ízanyag oldódik ki a kávéból, ami javítja az édességet, a savasságot és a testességet.

Szabályozható a nyomás erőssége is (amit persze befolyásol több más dolog is).

 

 

Automata nyomáskiegyenlítő rendszer van benne, melynek központi eleme egy szolenoid szelep. Ennek a technológiának a célja, hogy:

  • Megakadályozza a gép károsodását a túlnyomástól
  • Biztosítsa a kávé lefőzése után a nyomás gyors és automatikus leengedését
  • Ezáltal megkönnyítse a portafilter levételét és a “száraz pogácsa” könnyű kiürítését, javítva a felhasználói élményt és a tisztíthatóságot

 

 

Hideg vízzel is lehet vele főzni

Kiváló kávékat lehet vele főzni

Maximum 20 bar nyomásra képes, ami elég a jó minőségű és teljesértékű kávék főzéséhez. Valamint a jó minőségű kávék érdekében precízen beállítja és a főzés során fenntartja a hőmérsékletet, így csak rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e kihasználni a benne lévő technológiát.

Kávét főzni darált kávéból tud, ezért vagy darálva veszed, vagy hozzám hasonlóan darálod, amihez a nem túl olcsó, de profi HiBREW G5 kávédarálót használtam (teszt itt).

 

 

Normál (amihez még fél perc sem kell) és dupla adag kávé is főzhető vele – íme az első két kísérlet eredménye.

 

 

A második

 


 

Az első kávé

HiBREW H10 Plus lefőzött első kávé

 

A második

HiBREW H10 Plus lefőzött második kávé

Forró víz

Forró víz is kérhető tőle, ami a tejhabosítón keresztül távozik és tényleg forró. Mivel instant vízmelegítő van benne, így azonnal adja is a forró vizet.

 

A tejhabosító

Tejhabosítót is kapott és érdemes zsírosabb tejet használni, azt jellemzően könnyebb habosítani és működik barista, növényi alapú “tejjel” is.

A gőz hőmérséklete, erőssége változtatható és az erősséggel elsőre csak óvatosan.  😀

 

 

Tej habosítása után egy ideig (míg valamennyire kihűl) nem lehet vele kávét főzni – ez az 1 vízforróval rendelkező kávéfőzők hátránya, de ebben az árkategóriában mind ilyen.

 

Ne sajnáljuk a habot  😀

HiBREW H10 Plus kávéfőző - tejhab

Összegzés

Meglehetősen élveztem a teszt heteit, jó volt visszatérni a kávé készítési szeánszhoz, amin persze sokat dobott az is, hogy a HiBREW H10 Plus bár ránézésre átlagos eszpresszó kávégép, valójában sokkal több.

Emiatt aki hajlandó rá többet szánni, annak megérheti a magasabb árat, amit meghálál a részletes testreszabhatósággal és az olyan extrákkal, mint a forró víz adagoló, hideg vizes főzés, minőségi tartozékok.

 

Vámmentesen érkezik ingyen szállítással és kuponnal most olcsóbb, 80 000 Ft (limitált ideig használható): RVFQGZPXR

 

István

István Szerző

A szerző informatikai végzettségű és imádja a tech világát – napi szinten több száz hírt néz át, értékel ki és évek óta tesztel különféle eszközöket, kütyüket, időnként appokat és szolgáltatásokat. Több ezer terméken van már túl, így van némi rálátása arra, mi az, ami tényleg megéri, és mi az, amit jobb elkerülni. Kapcsolat: istvan@tesztarena.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.