Több kávéfőző tulajdonosaként mostanság főleg kapszulás van használatban, nyilvánvaló okból: kapszula be, főz, kapszula ki és ennyi. Nem nagyon van vele még annyi extra munka sem, mint az automata kávéfőzőkkel.
De pár hete a Ranvee webáruháztól megérkezett tesztre a HiBREW H10 Plus kávéfőző és rá kellett jönnöm, hogy azért kicsit hiányzik a kávéfőzés rituáléja a darálástól kezdve a főzésig.
És azért meg főleg, mert ez a kávéfőző egy magasabb szintet képvisel, mert nagyon részletes beállítható, mint a hőmérséklet, a mennyiség és a 20 bar maximális nyomással kiváló kávékat főz pillanatok alatt. Nem csak otthon, hanem egy kisebb vendéglátó egységben is helytállhat.
Az ára magasabb, mint a ránézésre hasonló kávéfőzők, de ez nem indokolatlan és vámmentesen érkezik ingyen szállítással – kuponnal most olcsóbb, 80 000 Ft (limitált ideig használható): RVFQGZPXR
Dizájn
A gyártó ezúttal nem a szokásos fekete, vagy fémszínű ház, hanem a fehér mellett döntött és ez nem is volt rossz döntés, mert a fa részekkel és az analóg kijelzővel kombinálva egészen jól néz ki.
Gyártói képek
Elég jól tud kinézni
Pont olyan a valóságban, amilyennek várjuk
33 x 29 x 37 cm
A tetején csésze melegítő
Az oldalán kapott helyet a gőzt szabályzó kar, amely részben fa
Egyszerre modern és az analóg nyomás kijelzőnek köszönhetően retro is és a kettő együtt látványos kombinációt alkot.
A csepegtető tálca levehető
A tartálya levehető, de a feltöltéséhez nem szükséges, mert a teteje felnyitható és a kapacitása extra nagy, 1.8 literes.
A magasabb ár magával hoz minőségibb részleteket, mint az 58mm-es portafilter levehető fa karral, három különböző szűrő, normális fém, nem műanyag tamper (levehető fa nyéllel) és egy extra fém bögre, ami a tejhabosításhoz is használható.
Hazudnék ha azt mondanám, hogy ezek nélkülözhetetlenek, de ad egy prémium érzést és egy normális tamperért is elkérnek 4-5000 Ft-ot, amire mindenképpen szükség lesz.
Rendkívül jól beállítható
A HiBREW H10 Plus nagy erőssége, hogy tökéletesen személyre szabható a kávék főzése, mert beállítható a
- hőmérséklet (25-95°C)
- víz mennyisége (50-180 ml)
- gőz hőmérséklete a tejhabosításhoz (125-150°C)
- előáztatás ideje (3-8mp)
- nyomás mértéke 3 szinten
A “pre-infusion” (magyarul előáztatás) az eszpresszókészítés egyik alapvető lépése, amely során az őrölt kávét alacsony nyomáson, fokozatosan itatják át vízzel, mielőtt a teljes, magas nyomású extrakció megkezdődne.
Ezzel elkerülhető a csatornásodás, mivel a kávéőrleményt, még tömörítés után is, levegő és apró rések hálózzák be. Ha azonnal teljes nyomással áramlik a víz, könnyen “csatornák” (gyorsabb vízáramlási utak) alakulhatnak ki, ami egyenetlen extrakcióhoz vezet.
Az előáztatás során a víz gyengéden telíti a kávéőrleményt, kiszorítja a levegőt, és lehetővé teszi, hogy a kávékorong egyenletesen megduzzadjon. Ez segít elkerülni a csatornásodást, és biztosítja, hogy a víz egyformán áramoljon át a kávé minden részecskéjén.
Az egyenletes extrakció viszont gazdagabb, komplexebb és kiegyensúlyozottabb ízeket eredményez. Az előáztatás révén több ízanyag oldódik ki a kávéból, ami javítja az édességet, a savasságot és a testességet.
Szabályozható a nyomás erőssége is (amit persze befolyásol több más dolog is).
Automata nyomáskiegyenlítő rendszer van benne, melynek központi eleme egy szolenoid szelep. Ennek a technológiának a célja, hogy:
- Megakadályozza a gép károsodását a túlnyomástól
- Biztosítsa a kávé lefőzése után a nyomás gyors és automatikus leengedését
- Ezáltal megkönnyítse a portafilter levételét és a “száraz pogácsa” könnyű kiürítését, javítva a felhasználói élményt és a tisztíthatóságot
Hideg vízzel is lehet vele főzni
Kiváló kávékat lehet vele főzni
Maximum 20 bar nyomásra képes, ami elég a jó minőségű és teljesértékű kávék főzéséhez. Valamint a jó minőségű kávék érdekében precízen beállítja és a főzés során fenntartja a hőmérsékletet, így csak rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e kihasználni a benne lévő technológiát.
Kávét főzni darált kávéból tud, ezért vagy darálva veszed, vagy hozzám hasonlóan darálod, amihez a nem túl olcsó, de profi HiBREW G5 kávédarálót használtam (teszt itt).

Normál (amihez még fél perc sem kell) és dupla adag kávé is főzhető vele – íme az első két kísérlet eredménye.
A második
Az első kávé
A második
Forró víz
Forró víz is kérhető tőle, ami a tejhabosítón keresztül távozik és tényleg forró. Mivel instant vízmelegítő van benne, így azonnal adja is a forró vizet.
A tejhabosító
Tejhabosítót is kapott és érdemes zsírosabb tejet használni, azt jellemzően könnyebb habosítani és működik barista, növényi alapú “tejjel” is.
A gőz hőmérséklete, erőssége változtatható és az erősséggel elsőre csak óvatosan. 😀
Tej habosítása után egy ideig (míg valamennyire kihűl) nem lehet vele kávét főzni – ez az 1 vízforróval rendelkező kávéfőzők hátránya, de ebben az árkategóriában mind ilyen.
Ne sajnáljuk a habot 😀
Összegzés
Meglehetősen élveztem a teszt heteit, jó volt visszatérni a kávé készítési szeánszhoz, amin persze sokat dobott az is, hogy a HiBREW H10 Plus bár ránézésre átlagos eszpresszó kávégép, valójában sokkal több.
Emiatt aki hajlandó rá többet szánni, annak megérheti a magasabb árat, amit meghálál a részletes testreszabhatósággal és az olyan extrákkal, mint a forró víz adagoló, hideg vizes főzés, minőségi tartozékok.
Vámmentesen érkezik ingyen szállítással és kuponnal most olcsóbb, 80 000 Ft (limitált ideig használható): RVFQGZPXR


















