A forrólevegős, vagyis olajmentes fritőzök, olajsütők egyre inkább kiszorítják a hagyományos, olajjal működő társaikat, legalábbis otthon biztosan. Ennek a legfőbb oka az olaj, zsír bevitel csökkentése, amely olaj nélküli sütés esetén drasztikus mértékű.
A másik nagy előnye az ilyen sütőknek az, hogy sokkal univerzálisabbak, mint a hagyományos olajsütők, mert azokban ténylegesen csak olyan dolgok süthetők, amiket olajban lehet sütni.
A forrólevegős sütőkben viszont bármi süthető, ami olajban, tehát például krumpli, hús, rántott dolgok, kolbászfélék, zöldségfélék, viszont süthető bennük melegszendvics, kisebb pizza, különféle pékáruk, szóval sokkal univerzálisabbak.
További fontos előnyük, hogy jellemzően sokkal gyorsabban elkészülnek velük az ételek, mint hagyományos sütővel és a tisztításuk is sokkal egyszerűbb.
Az ELEGIANT EGH-AF400 egy különösen jól sikerült példány, mert nagy a kapacitása, jobb a kialakítása, mint általában az ilyen sütőknek, van betekintő ablaka és egészen alacsony hőmérsékleten is képes működni.
Európai raktárról (pl. CZ) is rendelhető, ahonnan gyorsan és vámmentesen érkezik.
Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide
Videó teszt
Így néz ki
A gyártó egy jobb kialakítást választott, amely egy kerek sütőt jelent, az elején egy betekintő ablakkal. Eléggé szemrevaló, jól néz ki, igényes a dizájn és az összeszerelés, anyaghasználat is.
Gyártói kép
A valóságban is ilyen
Egy nagy gomb van az elején, azzal nyitható ki és automatikusan felnyílik.
Gombnyomásra nyílik
Belül egy tartály és egy rács van, mint mindig, viszont ennek a tartálynak két füle van, ami előny, ha nehezebb a tartalma, mert nem egy kézzel kell tartani.
Könnyen tisztítható, tapadásmentes bevonat van a rácson és a tartályon is.
A tartály 5.5 literes, 24cm átmérővel, amibe már fér bőven, egy 3-4 tagú családnak elegendő (persze ez attól is függ, hogy mi készül benne).
A rács nem teljesen az alján van és így jobban átjárja a forró levegő, plusz ha valami lefolyik, akkor nem abban áll az, amit sütünk.
Az edény alatt van egy karton, azt ki kell venni az első sütés előtt.
A tetején érintőgombok vannak, amivel beállítható a sütés időtartama és hőfoka is (lásd lentebb).
Az ablak felől voltak kétségek, hogy mennyire hasznos, de a gyakorlatban kifejezetten hasznosnak bizonyult és persze világítása is van, ami egy idő után kikapcsol, de bármikor bekapcsolható.
Jól védve érkezik
Sütési jellemzők
1500W-os és a sütést nagy hőmérséklet tartományban képes elvégezni, amely 60-200°C-ig terjed és akár 120 percre is beállítható – vagyis egész kis hőmérsékleten is melegíthetünk vele, egész sokáig.
A hőmérséklet 5 fokonként, az időtartam 1 percenként állítható és nyomvatartva is beállítható, ha sokat kell módosítani és működés közben is módosítható az idő és a hőmérséklet is.
Beépített sütési programokat is választhatunk és érintőgombokkal használható, de teljesen szabadon beállítható és egy kiválasztott program is módosítható.
A forró levegőt keringeti, hogy az ételek egyenletesebben süljenek meg benne.
Krumpli tesztek
Bolti (elősütött) krumpli
Az egyik leggyakoribb felhasználási területe valószínűleg a krumpli, amelyből a bolti készül el a leggyorsabban, hiszen csak bele kell szórni, aztán kb. 15-20 perc és kész. Egyébként is előnye a gyorsaság, tipikusan sokkal tovább tart sütőben sütni bármit is.
Nagy előnye, hogy lehet kapni nem brutálisan olajos krumplit, ami kb. 2.5 gramm olaj / 100 gramm krumplit jelent, szóval még 25 deka esetén is csak 6 gramm zsírt viszünk be, ami sokkal barátságosabb mennyiség, mintha olajban lenne kisütve.
A 25 dekás (valójában majdnem 30) adag elveszik benne 🙂
Nagyobb, 0.7-1kg körüli adagoknál azért megeshet, hogy az alap beállítás nem jó, mert az alsó rétegek nem sülnek át rendesen. Ilyenkor érdemes módosítani a hőmérsékleten, időn, vagy félidőben átforgatni.
Közel 1kg nyersen
Nagyon jól megsüthető vele a krumpli
A kinyitása esetén automatikusan megállítja a sütést, majd lecsukva folytatja – sőt, az áramtalanítása esetén is képes folytatni (ha nem túl sokáig van áram nélkül).
Nyers krumpli
A nyers krumplit is meg lehet vele sütni, de annál elveszik az olaj íze és úgy annyira nem jó, viszont ezen olajsprayvel lehet segíteni, ami még mindig sokkal kevesebb olaj.
Ilyenkor érdemes kisebb teljesítményre állítani, mert egyes darabok egyes részein már barnák, máshol meg még félig sült.
Minden más, ami nem krumpli
Hús, kolbász és hasonlók
Kolbászt nagyon gyorsan lehet vele sütni és nagy előnye, hogy fent, lent, oldalt is jól süti. A vékonyabb kolbászok 4-5 perc alatt megsülnek.
De húst is lehet vele sütni
Melegszendvics, pizza, ilyesmi
A melegszendvics nagyon finom vele, az alja is ropogós lesz, nem folyik le a zsír és esetleges más levek, nem áztatják el az alját.
Kettő is elfér benne, vagy egy kis pizza
Sütik, péktermékek, akár fagyasztva
Ha valaki kedvet kapna valami friss sütire, vagy péktermékre, akkor még csak el sem kell készítenie, mert fagyasztva is lehet venni és mindig kéznél van, friss.
Rántott és félkész ételek
Rengetegféle kész jóságot lehet venni panírral, valamilyen bundával (vagy anélkül), amiket pikk-pakk megsüthetünk vele.
Tisztítás
A tisztítása nagyon egyszerű, ami a tapadásmentes bevonatnak is köszönhető. Általában ez annyi, hogy az esetleges morzsát ki kell belőle önteni és kitörölni papírtőrlővel.
Ha több zsír, vagy valamilyen nedvesség gyűlt össze, akkor gyors mosogatás és annyi.
Összegzés
Bár a ELEGIANT EGH-AF400 kifejezetten olcsó, az olcsóságra minden tekintetben rácáfol, mert jól néz ki, van betekintő ablaka és a kivitelezése is jobb, mint általában.
Tökéletesen működik, ráadásul akár 60°C-200°C-on is képes működni akár 2 órán át, amivel minden igénynek megfelel.
Nagy, 5.5 literes a kapacitása, ami nem csak azért előny, mert sok fér bele, hanem azért is, mert nagy az alapterülete, nagyobb kiterjedésű étkek is elférnek benne, vagyis tökéletesen alkalmas a tipikus krumpli, rántott dolgokon kívül például melegszendvics, pizza, különféle péktermékek, húsok sütésére is.
Szóval csak ajánlani lehet, a kuponos 24 000 Ft-os árral pedig főleg. 👍
Vámmentes vásárlási útmutatóért kattints ide