Sencor SES 9200CH automata kávéfőző teszt – eszpresszó / latte / cappuccino egy gombnyomásra

A Sencor SES 9200CH egy teljesen automata kávéfőző és mint ilyen, szemes kávét beletöltve ad kávét, teljesen automatikusan. Vagyis elvégzi a darálást, kávé és víz adagolást, latte és cappuccino esetén a tej adagolást, habosítást is. Ezáltal a kapszulás kávéfőzők nyújtotta kényelmet adja, viszont egy adag kávé nyilván olcsóbb és szemetet sem termelünk vele.

 

Bemutató

A doboz és a tartalma

Viszonylag nagy dobozban érkezik és bár nem őrült nehéz, azért megvan a maga tömege (8,5 kg).

 

 

Kellőképpen védett és hasznos extra, hogy a dobozból kivételét segítő szalag van benne. Ritkán látni ilyet, pedig hasznos.

 

 

A doboz tartalma a kávéfőző, a tejhabosító, vízkőtelenítő, használati útmutató és néhány tartozék. A használati útmutató a magyar nyelvet mellőzi, amiről nem tudni, hogy csak a teszt példány sajátossága, vagy egyébként is így van, mindenesetre a gyártótól letölthető a magyar nyelvű (letöltés). Ajánlott átnézni!

 

Dizájn

Meglehetősen igényes masináról van szó, amely a keskeny, 18cm szélességével csak kis helyet vesz el. A teljes mérete 410 × 180 × 315 mm.

 

Gyártói kép

 

Tényleg ilyen a valóságban is, de kissé halványabb szürke

 

Az oldalán férhető hozzá a “forrázó egység”

 

Szemből

 

Hátul van a víztartály, előtte a kávé tároló és előttük az érintőgombok.

 

 

Ide kerül a kávé (max. 150g) és a fedele szorosan zár

 

A víztartály kivehető, 1.1 literes



 

Érintőgombok a tetején, színes háttérrel és felettük van egy ikon sor is, amelyek jeleznek bizonyos dolgokat, mint például a víz és kávé kifogyását, karbantartás szükségességét.

 

 

A tejhabosító külön doboz, így annak még helyet kell szorítani, de a tömlő rugalmas, a dobozt sokkal közelebb is lehet tenni a kávéfőző mellé.

 

 

A csepgetető tálca mágnesesség által tapad a géphez, ami egy jópofa és hasznos megoldás, mert így ha túl nagy a pohár, akkor a tálca elvételével további hely nyerhető.

 

 

Könnyen tisztítható

 

Állítható a magassága, ez a minimum

 

A maximális magassága 11 cm, de a tálcát elvéve már közel 16 cm

Kávéfőzési lehetőségek

Maximum 19 bar nyomással, folyamatosan a szükséges hőmérsékleten tartva a vizet, alapvetően háromféle kávét tud főzni:

  1. eszpresszó (ez a normál kávé)
  2. cappuccino
  3. latte

Ugyanakkor bármikor kérhető extra forró víz a kávéhoz, valamint tejhab is kérhető. Így lehet például eszpresszó kávénk is tejhabbal.

 

Működés közben

 

Egy alap eszpresszó minden cicoma nélkül

 

Egy cappuccino (ami ír krémlikőr ízű kávéval eszement finom 🤩)


 

Több finomhangolásra is van mód. Beállítható a darálás finomsága, amit átlagos kávé esetén talán érdemes közepesre állítani első körben. Fontos, hogy csak darálás közben szabad állítgatni, különben kárt tehetünk benne.

Beállítható a kávé mennyisége: 7 / 8 / 10 gramm. Rendkívül precízen adagolja, kimérve 25 grammot a háromféle mennyiséghez, el is használta mindet és pont elég is volt.

Így képen annyira nem látszik, de amúgy észlelhető már a színén is az eltérő kávé mennyiség.

 

 

Többféle kávét is kipróbáltunk, gyengétől a kifejezetten erősig és erős kávé esetén a 10 grammos adag valószínűleg sok is a többségnek, míg egy gyengébb kávé esetén a 7 grammos kissé gyenge, viszont tökéletes tejes kávénak, vagy közepes fokozaton egy délutáni élvezeti kávézásnak.

De beállítható a lefőzött kávé mennyisége is, ami maximális esetben egy gigantikus adag, de kérhető kevesebb, normál adag is és azt a mennyiséget eltárolja, nem kell újra beállítani.

Hasznos, hogy ha kifogy valami, például a víz főzés közben, akkor a pótlása után folytatja a főzést.

A főzés amúgy gyors, a cappucino is csak 1 perc 20 másodpercig tart, pedig ott még tejhabosítás is szükséges (bekapcsolás után kell neki pár mp még).

Tökéletes működik, gyorsan meg lehet szeretni. 😍

Tejhabosítás

Bármikor kérhető tejhab külön is, viszont a gyártó 3%-os zsírtartalmat ír elő és valóban, 1.8%-os tejjel és növényi tejjel nem is működött.

Így maradt a 2.8 és 4.5%-os és a 4.5%-ossal masszív habot generált.

 

Karbantartás

Minden vízzel működő készülék halála a vízkő, amin sokat lehet segíteni desztillált vízzel, lévén, hogy abból zéró vízkő tud lerakódni. Nem mellékesen az ízre is hatással is van, a desztillált víz 100%-ban íztelen, míg a csapvíz lehet klóros, rozsda és egyéb dolgok által nem kívánt ízű.

Ha valaki mégis csapvízzel használja, akkor érdemes legalább szűrni a vizet, hogy az ízeket befolyásoló szennyeződések eltűnjenek.

Csapvíz esetén időnként nagytakarítás szükséges, ezt jelzi és ilyenkor a gyártó által adott vízkőtelenítőt kell bevetni (NEM ecetet).

 

 

A használati útmutató szerint a tejhabosítót mindig érdemes átöblíteni, ha már nincs használatban és ez érthető is, mert a tej beleszárad, megsavanyodhat.

 

Rendszeresen üríteni kell a zacc tálcát és szükség esetén a csepegtetőt is

 

Továbbá a gyártó javaslata alapján a vizet naponta érdemes újra adagolni (ez érthető is, különösen ha lassan fogy és ha csapvíz, mert annak az állaga gyorsan tud romlani).

Úgy nagy vonalakban ennyi, további részletek a használati útmutatóban.

Összegzés

A Sencor SES 9200CH egy igencsak szerethető kávéfőző és a legnagyobb előnye a teljesen automatikus működés és ízlés szerinti főzési beállítások.

Már egy alap kávéhoz is előnyös, hiszen 100%-ig frissen őrölt és főzött, nem mellékesen beállítható erősséggel, mennyiséggel, darálási finomsággal.

De a tudása ebben nem merül ki, hiszen latte és cappuccino is készíthető vele és az sem gond, ha egy eszpresszót innánk tejhabbal. További extra a forró víz adagoló és több hasznos okosságot is ad.

Nem csak otthoni mennyiségeket, de egy kis irodát is ki tud szolgálni a nagyobb kapacitása által.

Az ára átlagos, már 120 000 Ft-ért megvehető és ha megnézzük a konkurens termékeket, akkor ennél azért jóval magasabb árakat is találhatunk.

Kifejezetten problémát nem sikerült találni, a tejre kell figyelni, hogy legalább 3% körüli legyen a zsírtartalma és némi rendszeres karbantartást igényel (de azt nyilván mindegyik hasonló kávéfőző is).

 

admin

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.